Spomenik domovini - Tri otajstva

Datum 17.09.2016.

SPOMENIK DOMOVINI – TRI OTAJSTVA

„NEVINOJ PATNJI HRVATSKIH ŽRTAVA SVIH RATOVA"

IDEJA AUTORA: VLČ. ZLATKA SUDCA

jaska_kriz_vijest

Uz nazočnost mnoštva vjernika u Jastrebarskom je sinoć blagoslovljen križ „Nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova", djelo vlč. Zlatka Suca. Sam obred blagoslova predvodio je vlč. Ivica Budinščak uz prisustvo jastrebarskog župnika vlč. Stjepana Rožankovića, te mnoštva drugih svećenika kao i samog autora djela vlč. Suca.

Nazočili su i uputili prigodnu riječ župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, general Mario Mareković i Ivan Hodak, čovjek koji je najzaslužniji za sam događaj. Župni zbor otpjevao je dvije prigodne pjesme. Kiša koja je tijekom obreda počela padati, izgledala je kao škropljenje – blagoslov Neba samog križa i svih nazočnih. Svi su imali dojam da će križ biti i ostati prepoznatljivo mjesto ne samo grada Jastrebarskog nego i okolice. Mjesto gdje će se moći zaustaviti, pomoliti...

Sam spomenik prikazuje tri otajstva kroz rođenje, muku i uskrsnuće.

Rođenje: u duplji korijena jaslice s djetetom Isusom.

Muka: Isusova muka, križni put i život koji je dao za sve nas da nas otkupi.

Uskrsnuće: iako je raspet i ubijen, On je uskrsnuo i živ je – živ je i na križu - konačna Isusova pobjeda života nad smrti (kao i naša domovina koja je rođena, a zatim je kroz domovinski rat krvlju i mnogim životima dala žrtvu svojoj samostalnosti i slobodi.)

Nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova - mnogi hrvatski sinovi i kćeri, kroz različita turbulentna vremena u povijesti i različite režime koji su nasilno vladali Hrvatskom, dali su svoj život sanjajući slobodu u svojoj jedinoj domovini Hrvatskoj.

Prikaz živog Krista na živom drvetu - „Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbiti iz njegova korijenja" (Izajija 11:1).

Živo drvo kao križ - drvo života poznat je simbol iz Biblije. Znak je života koji buja i traje. Drvo života slika je ljudske čežnje za vječnim životom, a povezuje početak, središte i kraj svetoga pisma.

Prikaz živog Krista na križu - Krist je prikazan živ s blagim smiješkom na licu, Krist kao Kralj koji kraljuje na križu.

Ideju o postavljanju spomenika domovini u Jastrebarskom pokrenula je Udruga policije branitelja Jastrebarsko, te ga je uz pomoć donacija i financirala.

U sam križ ugrađene su relikvije svih hrvatskih svetaca i blaženika, relikvije svetoga oca Pija i svetoga Ivana Pavla II. i Jaganjca Božjeg svetog Josipa. Također je u križ ugrađen kamen iz Međugorja, krunica Majke Božje od međugorskog kamena i molitva vlč. Zlatka Sudca za domovinu.

Autor urbanističko - arhitektonskog rješenja i „lebdećeg" tambura s urezanim imenima u Domovinskom ratu poginulih hrvatskih branitelja s područja Jastrebarskog je Darko Stresec, dipl.ing.arh. Izvođenje svih radova financirano je sredstvima grada Jastrebarsko.

 

Fotogaleriju pogledajte ovdje.

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.