Naslovna Arhiva kolumni i članakaVijestiVijesti 2015. godinaVelečasni Sudac na prvoj obnovi na Krku okupio 500 polaznika

Velečasni Sudac na prvoj obnovi na Krku okupio 500 polaznika

Velečasni Sudac na prvoj obnovi na Krku okupio 500 polaznika

Datum 03.11.2015.

malinska10_15_vijesti_1

Poniznost

Prvo predavanje, nakon osam godina u izolaciji, posvetio je važnosti poniznosti u ljudskom životu

Napetost u zraku i uzbuđenje koje je zavladalo u subotu poslijepodne u kongresnoj dvorani hotela Malin u Malin skoj na Krku gotovo se moglo opipati rukom. Oko 500 polaznika prvog seminaravlč. Zlatka Sudca s nestrpljenjem je iščekivalo njegov dolazak. Nakon gotovo osmogodišnje pauze ovo je bila prva duhovna obnova toga popularnog karizmatika i stigmatika.

Iznenaditi sebe u životu

Nakon što su glazbenici Ivan Puljić i Maja Blagdan krenuli s pjesmom, u dvoranu je ušao vlč. Sudac. Prolomio se spontani pljesak, a on nije mogao skinuti osmijeh s lica dok je pozdravljao prve polaznike seminara namijenjenog braniteljima i njihovim obiteljima, na kojima je Večernji list bio jedini medij. Nakon kratkog pozdrava, vlč. Sudac je rekao kako duhovnu obnovu želi započeti krunicom Božjem Milosrđu, koju je on predvodio, a polaznici su odgovarali. No usprkos ujednačenom ritmu krunice, uzbuđenje u dvorani nije splašnjavalo, jer su godine izolacije vlč. Sudca i izostanak duhovnih obnova očito ostavili veliki trag na popularnom svećeniku i polaznicima njegovih duhovnih obnova, za koje. kako je rekao, ne voli da ih zovu "seminarima", jer su seminari npr. za menadžere i političare, a ovdje se radi o duhovnim obnovama, tj. duhovnim okrjepama. - Došli ste ovamo kako biste iznenadili sami sebe u svome životu. Prepustite se tome - srdačno je pozivao vlč. Sudac na svome seminaru, posvetivši svoje prvo predavanje važnosti poniznosti u ljudskom životu. Slušajući ga dva dana (seminar je trajao od subote do ponedjeljka zbog blagdana Svih svetih) bez prekida, pitali smo se, zapravo, u čemu je tajna njegove popularnosti. Odnosno, je li to još uvijek onaj isti Zlatko Sudac koji je žario i palio duhovnom scenom u Hrvatskoj u posljednja dva desetljeća? Odgovor je kratak - jest. Da, to je onaj snažni i uvjerljivi, gorljivi i evanđeoski duboki svećenik, na kojemu je osmogodišnja "pustinja" ostavila traga, ali moglo bi se reći, u pozitivnom smislu. Jer, nekako je mirniji i staloženiji, dublji i smireniji, čemu zacijelo pridonosi i činjenica da je ovoga proljeća navršio 44 godine. Ova duhovna obnova bila je koncipirana po uzoru na one prijašnje, koje su se većinom odvijale u Betaniji na Lošinju, koja je godinama bila središte Sudčeva djelovanja. Branitelj i njihove obitelji mogli su svoje sudjelovanje rezervirati telefonom, i to kao puni pansion za tri dana po cijeni 670 kuna ili bez smještaja samo s kotizacijom. - Ovdje se ne naplaćuje ništa. Smještaj je dogovoren s Krčkom biskupijom i zahvaljujemo na dobroj cijeni Molim za svoga biskupa Ivicu i zahvaljujem mu. Hvala mu što sam se vratio i što ponovno vodim obnovu koju smo dobili. Ne skupljamo ni milodare, ništa, baš ništa - objasnio je Sudac na početku seminara, dodavši kako će i 50 kuna od misne nakane (intencije) ići u biskupovu blagajnu.

 

malinska10_15_vijesti

Ja sam samo "magarac"

U dvoranu se moglo ući samo s akreditacijom, a velika kongresna dvorana mogla je primiti sve zainteresirane. Duhovna obnova sastoji se od Sudčeva predavanja, zatim pjesme (Ivanu Puljiću i Maji Blagdan vlč. Sudac obvezno se priključi!), molitve i svete mise. Budući da je vlč. Sudac jak molitelj, molitveni dio programa ujedno je i najsnažniji dio duhovne obnove, poput adoracije (klanjanja) Presvetom Oltarskom Sakramentu u nedjelju uvečer. - Ja sam vaš vodič prema Bogu i ništa više. Bog je u središtu. Bog je među nama, ovdje u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ja ću ga pronijeti između vas i blagosloviti vas, jer sam ja samo 'magarac' koji će pronijeti Isusa među vama, koji će vas ozdraviti i zacijeliti vaše unutarnje rane, vaše boli i pukotine u vašoj duši - govorio je vlč. Sudac na početku adoracije, dok ga je Puljić pratio na gitari meditativnom glazbom. Sudčeva snaga, doista, leži u toj snažnoj molitvi. Njegovi nagovori i propovijedi snažno dodiruju njegove slušatelje, jer govore o važnim životnim temama, ali polaznici njegovih duhovnih obnova svjedoče kako su upravo tijekom molitvi za ozdravljenje i oslobođenje, primjerice, doživjeli snažne promjene u svojim životima, ozdravljajući tjelesno ili duševno i pronalazeći novi smisao u do jučer bezizlaznim životima.

Stvari ostale zaključane

Ključna osoba za povratak vlč. Zlatka Sudca na duhovnu scenu novije biskup krčki mons. Ivica Petanjak, koji je s vlč. Sudcem "kliknuo" već nakon nekoliko minuta za njihova prvog susreta, koji se zbio nedugo nakon Petanjkova ustoličenja na Krku. Vlč. Sudac pojavio se tada u javnosti na ređenju u krčkoj katedrali, ali i kasnije, primjerice, za blagdan sv. Antuna Padovanskog i istoimenoj zagrebačkoj župi na Svetom Duhu, gdje je, na iznenađenje mnogih, došao u biskupovoj pratnji. No, nakon što su ih mnogi vidjeli na zajedničkom ljetovanju na otoku Zlarinu, više nije bilo sumnje da su biskup Petanjak i vlč. Sudac uspostavili dobre odnose. Biskup Petanjak zapravo je održao obećanje kada je na početku svoga mandata rekao da će razgovarati sa svakim svojim svećenikom i vidjeti što ga muči i koje su mu potrebe. Sudčeve su bile možda najveće, jer je godinama izbivao iz vlastite biskupije i praktički bio u kanonskom prekršaju, bez mogućnosti da se vrati u svoju biskupiju, jer su u međuvremenu njegove duhovne obnove u Betaniji zabranjene, tako daje ostao i bez stana, ne mogavši čak doći ni do svojih osobnih stvari, koje su ostale zaključane na Lošinju. Svećenički lobi, koji je otvoreno bio protiv Sudca, snažno je utjecao na bivšeg biskupa mons. Valtera Župana, koji nije imao snage stati iza Sudca, niti ga kazniti, kako su željeli njegovi protivnici, pa ga je ostavio na vjetrometini ogovaranja i brojnih podvala. Sudac se, kako svjedoče njegovi najbliži, često nalazio na rubu svećeničke egzistencije. Nisu čak uspijevale ni inicijative vjernika, koji su brojnim pismima i molbama apelirali na bivšeg biskupa Župana da Sudcu vrati duhovne obnove. Štoviše, bilo mu je prvo zabranjeno održavati duhovne obnove bilo gdje u Hrvatskoj, kasnije i u Bosni i Hercegovim, tek tu i tamo bila je dopuštena poneka u inozemstvu. Kakvo-takvo kompromisno rješenje pronađeno je prije nekoliko godina Sudčevim angažmanom u Vojnom ordinarijatu, i to na inicijativu vojnog biskupa mons. Jurja Jezerinca, koji je Sudcu dao da vodi duhovne obnove za vojsku, policiju i njihove obitelji. No, tu se radilo o kontroliranim uvjetima, jer na njih nije mogao dolaziti nitko izvan toga kruga. Situacija za vlč. Sudca promijenila se stubokom tek dolaskom "nasmiješenog biskupa" Petanjka na Krk, koji se u nedjelju uvečer, drugoga dana duhovne obnove u Malinu, došao osobno uvjeriti kako izgleda veliki Sudčev povratak među vjernike, družeći se s njima i poslije ponoći, uvjerivši se kako je sloboda koju je delegirao popularnom karizmatiku pravo jamstvo zamaha novog duhovnog života nanjegovu otoku.

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Izvor: Večernji list

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.