RiječPropovijediPrijašnje 3. dioPOSTOJI LI ALTERNATIVA POLITICI?

Postoji li alternativa politici?

POSTOJI LI ALTERNATIVA POLITICI?

Datum 02.10.2016.

alternativa_politici

Većina ljudi na ovoj zemlji ne vodi politike. Svi smo mi, htjeli to ili ne izručeni na milost i nemilost tuđoj politici. To je naša jedina veza s politikom. Uz čast pojedincima, a uistinu ih je jako malo, političari su vrlo ograničeni ljudi. Lakše je istrgnuti iskru nego požar. A požar nastaje od iskre. Lakše je iz kuće ukloniti šibicu, nego nabavljati vatrogasnu opremu. Ali političari obično prave požar i nabavljaju vatrogasnu opremu. „Ratom trnu zlo" (Lj. Rupčić). Tako čineći, proširuju mrtvački pokrov na sve što je čovječanstvo steklo.

Svi su ideolozi ograničeni i tvrdoglavi. Oni koji su puni razlika puni su razdora, jer razlike pretvaraju u suprotnosti. Njihova ih žurba priječi naći pravi izlaz u nevolji. Svaka je kriza prigoda i dužnost da se aktiviraju sve mirotvorne energije, a ne ratni potencijali. Dosta je kupovanja društvenopolitičkih rješenja u nekom vojnom stožeru. Najkorjenitija borba jedina može biti najmiroljubivija. I samo je ona uspješna, jer izgubiti u najčasnijoj bitci, niti je nečasno, niti je što izgubljeno. I pobjeda može biti opasnija od poraza. Ako je borba besmislena, pobjeda je katastrofalna. Uvijek je takva, ako je usmjerena na čovjeka. Zato, boj se onoga tko se u politici nikada ne vara i ne kaje. Kad je god govor o posvemašnjoj nepogrešivosti, riječ je o opasnoj ograničenosti i ludilu.

Danas su države preuzele od Crkve probleme koje su je kroz stoljeća povijesti opterećivali, vodili na stranputicu i kompromitirali određenim rješenjima. Hvala Bogu da je tome tako. Ali danas? „Svaki diplomatski uspjeh Crkve šteta je Crkvi, smetnja autentičnosti Evanđelja i poštenju života" (LJ. Rupčić). Svako ponižavanje ideologijama, interesima i predajama pritišće ljude i ugrožava vjerodostojnost Crkve. Ona je najpolitičnija kada se bavi evangelizacijom. Ni jedna se ustanova, pa ni država, ne može sačuvati nikakvom politikom, nego samo utjelovljenim vrijednostima, a one bi trebale biti...

... alternativa svakoj politici.

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.