ŽivotopisMedijiSudac i Pavuna složni: Duhovnost nesumnjivo doprinosi znanosti

Sudac i Pavuna složni: Duhovnost nesumnjivo doprinosi znanosti

Datum: 23.06.2010.

Boris Gajdukov, objavljeno u Večernjem listu 27.02.2010.


U organizaciji Medicinskoga fakulteta osječkoga Sveučilišta J. J. Storssmayera, Hrvatskoga pedijatrijskog društva i brodske Opće bolnice dr. Josip Benčević, održan je znanstveni simpozij "Sekundarna prevencija u pedijatriji".
Skup je slušalo dvjestotinjak liječnika, sestara i drugog medicinskgo osoblja iz mnogih hrvatskih gradova. Predavanja je održalo 19 znastvenika iz područja medicine i drugih grana znanosti, među kojima prof. dr. sc. Davor Pavuna, hrvatski fizičar svjetskoga glasa i trenutačno savjetnik za energetiku američkog predsjednika Baracka Obame i mr. sc. velečasni Zlatko Sudac.
- Duhovnost ide na ruku medicini, nije teško dokazati pozitivnu spregu duhovnosti i oporavka pacijenata, otpornosti na oboljenja i poboljšanje kvalitete življenja kroničnih i terminalnih bolesnika. Čovjek i njegovo zdravlje nije priča izdvojena za sebe, tu puno pomaže znanost, jer su čovjek i njegovo tijelo stalna enigma, kazao je Zlatko Sudac.
- Razumjeti živu stanicu čovjekova organizama temelj je medicine. Godinama s najboljim znanstvenicima iz cijeloga svijeta radim na tome, cilj je znanstveno dovesti do savršenstva, da ne bi bilo bolesnih. U tome nezanemariv je doprinos duhovnosti jer znanost je proizišla iz duhovnosti, a uloga molitve i duhovnih tretmana je važna.
- Duhovnost i znanost se ne sučeljavaju, svaki čovjek je u suštini svog bića vjernik- kaže prof. dr. sc. Davor Pavuna.

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.