RiječPropovijediNEDOSTATAK DIJALOGA

NEDOSTATAK DIJALOGA

NEDOSTATAK DIJALOGA

Datum 14.03.2021.

nedostatak_dijaloga

Na svim razinama našeg društva osjeća se nedostatak dijaloga. To je zapravo primarno - duhovno pitanje. Jer naše neznanje i nesposobnost da vodimo dijalog s drugim ljudima dolaze od toga što ne vodimo dijalog s Bogom. Čovjek se za dijalog mora osposobiti prije nego li uopće pristupi dijalogu. Uz osnovnu kulturu ponašanja i odabir riječi pred sugovornikom, puno je važnija spremnost i mudrost Duha nego li lukavština i diplomacija. Upravo zbog nedostatka toga i nema dijaloga.

Dijalogizirati znači zajednički tražiti Istinu. Dva su čovjeka u dijalogu objektivnija nego samo jedan pod uvjetom da ni jedan nije zatrovan predrasudama, osuđivanjem, tvrdoglavošću i ohološću. Zajedničkom se cilju oko raznih problema može pristupati iz raznih strana. Zato bi uvijek trebalo biti mjesta za dijalog.

Prije nego li svatko od nas s drugim povede dijalog, mora u svojoj unutrašnjosti, u svom Srcu povesti dijalog sa Istinom. Svrha svakog dijaloga je ljudsku slobodu osloboditi za Istinu. Iz dijaloga ne treba izaći „kao pobjednik ili pobijeđeni u razgovoru, nego kao promijenjeni čovjek" (Kurt Luti). Pravi dijalog nikoga ne ostavlja netaknutim. Nitko iz njega ne izlazi kakav je ušao. Iz pravog se dijaloga izlazi drukčiji i drukčije nego se uđe.

Da bi smo promovirali nove oblike dijaloga, smatrajući da je on bezuvjetno potreban, prije svega je potrebno promovirati Ljubav prema Istini i svakom čovjeku. Razlike nisu razlog za napad, nego poziv na poštovanje. Treba se s drugim sresti kao čovjek s čovjekom. Ne onemogućava dijalog čvrstoća mišljenja, nego nemogućnost i odbijanje da se drugog sluša. U dijalogu uvijek mora biti jasno da je čovjek važniji od ideologije. Nažalost „ljubomorno se čuvaju tabu - teme i tabu - poslovi u koje se ne pripuštaju „neprijatelji" – i to nazivaju dijalogom" (LJ. Rupčić).

Sudionici su dijaloga itekako i budući naraštaji. Stoga, svatko tko govori o konkretnom povijesnom čovjeku, mora voditi dijalog s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. Ne dao nam Bog da nam dijalog, suradnja i suodgovornost postanu fraze. U potrazi za Istinom, humanizmom, napretkom i spasenjem ...

...dijalog je nenadomjestiv.

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.