PROKLETSTVO NASILJA

PROKLETSTVO NASILJA

Datum 04.03.2018.

prokletstvo_nasilja

Prokletstvo nasilja je ništa drugo nego izgoniti đavla s pomoću Belezebula, silu silom, nasilje nasiljem, nepravdu nepravdom. Najveća je blasfemija pomisliti da nasilje u ime Krista može biti sveto. Njim se služe samo oni koji su „iznad" Evanđelja. Ovdje je važno napomenuti da ima još nešto gore od „institucionaliziranog nasilja" – braniti ga Evanđeljem. Logika nasilja je da dok je čovjek jači i na strani jačega, uvijek ima „pravo". Tomu je „pravu" kriterij sila, a ne moral i Bog.

Institucionalno je nasilje također nasilje, a samo se zove politika, prigoda, okolnosti, vrijeme, potreba, diplomacija, interes, itd. Da se stvori humano društvo, nisu dovoljni dobar zakon i pravednost, nego i milosrđe. Pravo može voditi u neljudskost, ako se sakralizira slovo. Ništa ne može biti tako okrutno i promašeno kao misliti da se čvrstim i dobrim zakonom može stvoriti pravedan društveni poredak, odnos, blagostanje i sreća građana. Potrebni su milosrđe i praštanje.

Sila i nasilje lako postanu glavni oslonac državi, ali se njima nikada ne može izgraditi postojan društveno-gospodarski poredak. Tko god brani takvu državu, brani veliku i tešku tamnicu u kojoj su zatvoreni pošteni ljudi. Činjenica je da kada država postane božanstvo, onda je terorizam normalno ponašanje, i kao takav čest oblik „demokratske" vladavine manjine. Bilo da je tiranija osoba ili tiranija struktura, tiranija ostaje uvijek tiranija.

Nasilje je zapravo protunasilje nasilju ljudskih strasti i bestijalnosti. „Zar je čudo što u ljudskom društvu, a nekad i u samoj crkvi, ima premalo kisika" (LJ. Rupčić). Istina je da trijumfalna kola ne idu preko pregaženih ljudi, nego preko pobijeđenog zla – tako bi barem trebalo biti. Primjena sile ne rješava sukobe i probleme. To čini samo obraćenje. Ne bi zlo moglo vladati kad ne bi imalo prikladnih suradnika. Stoga „ruku koja ti disati ne da...

...ukrotit može tek besjeda ognjem metka" (V. Parun).

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.