RiječPropovijediŽIVOT I VRIJEDNOSTI

ŽIVOT I VRIJEDNOSTI

ŽIVOT I VRIJEDNOSTI

Datum 07.02.2021.

zivot_i_vrijednosti

Život treba podvrći kritici vrijednosti. Treba ga sučeliti sa njegovim sustavom. Sitne duše su sklone u prah pretvoriti svaku vrijednost i veličinu. Stoga danas postoje karikature duha i profesionalne deformacije: gubitak identiteta, egoizam, individualizam, terorizam, materijalizam, isprazna slava... Sve je to fosilizacija života na lažnim vrijednostima.

Granice između dobra i zla, koji su jedini orijentiri života i vrijednosti, počinju se miješati. Sve je podložno novom preispitivanju, a svetost i sveto - pogotovo. Zapravo, „moderni" se čovjek napinje da izbriše svaki trag svetoga. Stvaranjem mnoštva morala, istina, kriterija i pravdi ova se civilizacija pretvara u najgore sotonsko iskušenje.

Priroda, koja je najnaoružanija moralnim načelima, se udara. Odavna je ona na udaru u svim segmentima današnjeg života, jer tko čini zlo, ne voli prirodu niti voli pitati za načela. Danas je sve na rasprodaju. Događa se rasprodaja svih ljudskih vrijednosti. To nipošto nije vraćanje prirodi i prirodnom, nego životu koji će iz korijena dovesti u pitanje i svoje vlastito postojanje. Zapravo događa se rasap svih moralnih vrijednosti i načela zdrava razuma.

Svjetska tama biva sve tamnija, moral sve nemoralniji, laž sve uvjerljivija, nepravda sve pravednija, sila sve grublja, nasilje sve nasilnije, glad sve gladnija, bol sve bolnija, a pravo života postaje – uopće ga imati. „Unatoč čistim ulicama svuda zaudara nemoral. Našoj moralnoj okolici potreban je neki desodorans. U toj kužnoj sparini trebalo bi još navući gas maske" (Lj. Rupčić).

Problem je upravo u tome što je ljudski um zastranio. Njegov je interes postao jednostran. Za njega budućnost obećava samo ono što on kontrolira. Kontrola je dokaz nemoći, stoga je ovo vrijeme raspadanja heroizma, gašenja Duha i ponižavanja idealizma. Ljudski um danas ispušta iz vida ne samo istinske vrijednosti, nego i sam...

...Život.

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.