Papa: U školi svetog Stjepana, usmjerimo i mi pogled na Isusa

Papa: U školi svetog Stjepana, usmjerimo i mi pogled na Isusa

Datum 26.12.2019.

Mate Žaja - Vatikan

Danas se slavi blagdan svetog Stjepana, prvomučenika. O njemu nam govore Djela apostolska (usp. Dj 6-7), a današnja nam ga liturgija predstavlja u posljednjim trenucima njegova života, kada je uhvaćen i kamenovan (usp. 6,12; 7,54- 60) – rekao je papa Franjo na početku današnjeg podnevnog nagovora, pred oko 25.000 vjernika okupljenih na Trgu Svetoga Petra, i dodao – U radosnom ozračju Božića, spomen na prvog kršćanina ubijenog zbog vjere može se činiti neprimjerenim. Međutim, upravo je u perspektivi vjere današnje slavlje usklađeno s pravim značenjem Božića. U Stjepanovom je mučeništvu ljubav odnijela pobjedu nad nasiljem, a život nad smrću; na vrhuncu svoga svjedočanstva, on gleda otvoreno nebo i oprašta svojim progoniteljima (usp. Dj 7,60).

Ostvarenje Isusova obećanja

Taj je mladi sluga Evanđelja, pun Duha Svetoga, bio u stanju Isusa navijestiti riječima, ali prije svega vlastitim životom. Gledajući ga, vidimo da se ostvaruje Isusovo obećanje učenicima: „Kad vas predadu, ne budite zabrinuti kako ili što ćete govoriti. Dat će vam se u onaj čas što ćete govoriti. Ta ne govorite to vi, nego Duh Oca vašega govori u vama!“ (Mt 10,19-20). U školi svetog Stjepana, koji je postao nalik svome Učitelju i u životu i u smrti, usmjerimo i mi svoj pogled na Isusa, vjernog svjedoka Oca nebeskoga, i naučimo da se nebeska slava, koja traje vječno, ne sastoji od bogatstva i moći, već od ljubavi i sebedarja.

U Isusu se nebo spustilo na zemlju

Trebamo zadržati pogled na Isusu, „Početniku i Dovršitelju naše vjere“ (usp. Heb 12, 2), kako bismo mogli dati odgovor svakomu tko od nas zatraži obrazloženje nade koja je u nama (usp. 1Pt 3,15), kroz izazove i kušnje s kojima se svakodnevno moramo suočiti – istaknuo je Papa i napomenuo – Za nas kršćane nebo više nije daleko, odvojeno od zemlje. U Isusu se Nebo spustilo na zemlju i, zahvaljujući njemu, snagom Duha Svetoga, možemo preuzeti na sebe sve što je ljudsko i usmjeriti to prema Nebu, tako da prvo svjedočanstvo bude upravo naša ljudskost, životni stil oblikovan prema Isusu, krotkom i hrabrom, poniznom, plemenitom i nenasilnom.

Misionarske zajednice koje teže navještaju Evanđelja

Papa Franjo je također podsjetio da je sveti Stjepan bio jedan od prvih sedam đakona Crkve (usp. Dj 6, 1-6) koji nas uči naviještati Krista gestama bratstva i evanđeoskim milosrđem. Njegovo svjedočanstvo, kojemu je vrhunac mučeništvo, izvor je nadahnuća za obnovu naših kršćanskih zajednica, pozvanih postati sve više misionarske, težeći u potpunosti navještaju Evanđelja, odlučnih u tome da dođu do muškaraca i žena na egzistencijalnim i geografskim periferijama, gdje je više žeđi za nadom i spasenjem; zajednica koje ne slijede ovozemaljsku logiku, koje se ne usredotočuju na sebe i na svoj imidž, već samo na slavu Božju i dobro ljudi, posebno malenih i siromašnih – rekao je Papa.

Živjeti i umrijeti s Isusovim imenom u srcu i na usnama

Blagdan prvomučenika Stjepana poziva nas da se prisjetimo svih mučenika iz prošlosti, kao i onih današnjih, da budemo s njima u zajedništvu i da ih zamolimo za milost da živimo i umremo s Isusovim imenom u srcu i na usnama. Neka nam Marija, Otkupiteljeva Majka, pomogne da ovo božićno vrijeme živimo s pogledom čvrsto usmjerenim na Isusa, kako bismo svakim danom bili sve sličniji njemu – kazao je papa Franjo.

Papina žalost zbog nepogode na Filipinima

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Sveti je Otac istaknuo da se ujedinjuje u žalosti s dragim stanovnicima Filipina zbog tajfuna Phanfone koji je jučer poharao istočne i središnje pokrajine te otočne azijske zemlje. Molim za brojne žrtve, za ozlijeđene i za njihove obitelji. Pozivam sve da izmole sa mnom „Zdravo Mariju“ za taj narod koji toliko volim – rekao je Papa prije no što se, zajedno s vjernicima okupljenima na Trgu svetog Petra, pomolio za pogođene Filipince.

Promatrati Isusa, služiti mu i ljubiti ga u braći

Neka božićna radost, koja nam i danas ispunjava srce, probudi u svima želju da promatraju Isusa u jaslicama, kako bismo mu potom služili i ljubili ga u našoj braći, posebno najpotrebitijima – potaknuo je papa Franjo te, napomenuvši da je primio mnogo čestitki iz Rima i drugih dijelova svijeta, svima zahvalio i zajamčio svoje molitve.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.