Papa Franjo: Nikada ne dijalogizirajte s đavlom

Papa Franjo: Nikada ne dijalogizirajte s đavlom

Datum 01.03.2020.

Ivica Hadaš - Vatikan

S đavlom se nikada ne dijalogizira – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje današnje prve korizmene nedjelje koje govori kako je Isusa, nakon krštenja na rijeci Jordanu, Duh Sveti odveo u pustinju gdje ga je napastovao đavao. Postivši 40 dana, pripremao se početi svoje poslanje naviještanja Kraljevstva nebeskoga, kao što su to već Mojsije i Ilija učinili u Starom Zavjetu. Na kraju toga posta došao je napasnik, đavao koji ga je tri puta napastovao.

U prvoj se napasti đavao poslužio činjenicom da je Isus bio gladan – rekao je Papa i istaknuo – Savjetovao mu je: „Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom“. To je bio izazov. No Isus je jasno odgovorio: „Pisano je: 'Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.'“ Prisjetio se Mojsija kada je podsjetio narod na dugi put koji je prošao kroz pustinju i tijekom kojega je naučio da njegov život ovisi o Božjoj riječi.

Tada je đavao Isusa po drugi put pokušao napastovati, postajući lukaviji, te također citirajući Sveto pismo – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Strategija je jasna, đavao je rekao: ako imaš toliko povjerenja u Božju silu, dakle, iskušaj je; naime, samo Pismo kaže da će ti pomoći anđeli. No ni u tom slučaju Isus se nije dao zbuniti, jer tko vjeruje, zna da se Boga ne iskušava, nego se povjerava Njegovoj dobroti. Stoga na riječi Biblije koje je đavao iskoristio samo kao sredstvo, Isus je drugim citatom odgovorio: „Pisano je također: 'Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!'“

Treća je napast otkrila pravu đavlovu misao – rekao je papa Franjo i primijetio – Budući da je dolazak Kraljevstva nebeskog označio početak njegovog poraza, đavao je htio Isusa maknuti s vlasti i odvratiti od obavljanja Njegova poslanja, nudeći mu perspektivu političkog mesijanizma. No Isus je idolopoklonstvo moći i ljudske slave odbacio, te je na kraju napasnika otjerao, govoreći mu: „Odlazi, Sotono! Ta pisano je: ’Gospodinu Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!’“ I u tom trenutku, Isusu koji je bio vjeran Očevoj predaji, pristupili su anđeli i služili mu.

To nas uči da Isus nije dijalogizirao s đavlom – rekao je Papa i nastavio – Odgovarao mu je Božjom riječi, a ne svojom. U napasti često počinjemo dijalogizirati s đavlom i njegovim napastima. Neki kažu da to mogu učiniti, jer će se poslije ispovjediti. No nakon toga dolazi nešto drugo… Nikada ne smijemo dijalogizirati s đavlom. U odnosu na đavla, Isus čini dvije stvari: tjera ga kao i u ovom slučaju, te mu odgovara Božjom riječi. Budite oprezni i nikada nemojte dijalogizirati s đavlom i njegovom napašću.  

Đavao i danas ulazi u živote ljudi kako bi ih napastovao svojim primamljivim prijedlozima – rekao je Sveti Otac i dodao – Miješa svoj glas s mnogim drugima koji pokušavaju ukrotiti savjest. S mnogih strana dolaze poruke koje pozivaju da se prepustimo napastima kako bismo iskusili uzbuđenje prijestupa. Isusovo nas iskustvo uči da je napast razmišljanje o alternativnim putovima umjesto Božjim. Možete ići alternativnim putovima i misliti da nema problema da će Bog oprostiti.

Međutim, pogrešno je misliti da to nije ništa. To je grijeh i to su alternativni putovi koji nam daju osjećaj samodostatnosti i užitka koji je cilj samom sebi. No sve je to obmana; vrlo brzo postajemo svjesni da što se više udaljavamo od Boga, to se više osjećamo nezaštićeni i bespomoćni pred velikim životnim problemima. Neka nam Djevica Marija, Isusova Majka koja je zgazila glavu zmije pomogne u ovo korizmeno vrijeme da budemo budni pred napastima, da se ne podvrgnemo ni jednom idolu ovoga svijeta, nego da Isusa slijedimo u borbi protiv zla; te ćemo i mi postati pobjednici poput Isusa – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.