Papa Franjo: Božja riječ jedina je koja nas oslobađa

Papa Franjo: Božja riječ jedina je koja nas oslobađa

Datum 12.07.2020.

Ivica Hadaš - Vatikan

Svatko je od nas tlo na koje pada sjeme Božje riječi, nitko nije isključen! – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. U evanđelju ove nedjelje Isus velikom mnoštvu pripovijeda prispodobu o sijaču koji baca sjeme na četiri različite vrste tla (Mt 13,1-23) – rekao je Papa i istaknuo – Sjeme simbolizira Božju riječ. To nije apstraktna riječ, nego Krist sam, Očeva Riječ koja se utjelovila u Marijinu krilu. Stoga, prihvatiti Božju riječ, znači prihvatiti osobu Krista.

Postoje različiti načini primanja Božje riječi – rekao je Sveti Otac i napomenuo – To možemo učiniti kao put, na koji ptice odmah dođu i pozoblju sjeme. To je rastresenost, velika opasnost našega vremena. Zaokupljeni mnogim ogovaranjima, ideologijama, neprestanim mogućnostima da se rastresemo, u kući i izvan nje, možemo izgubiti osjećaj za tišinu, sabranost, za dijalog s Gospodinom, toliko da bismo mogli izgubiti vjeru.

Ili možemo Božju riječ prihvatiti kao kamenito tlo, s malo zemlje – rekao je papa Franjo i objasnio – Tamo sjeme rano proklije, no i rano se osuši, jer ne uspijeva duboko pustiti korijene. To je slika trenutnog oduševljenja koje, međutim, ostaje površno, ne usvaja Božju riječ. I tako, pred prvom poteškoćom, patnjom ili životnom nevoljom, ta se vjera koja je još slaba rastopi, kao što se osuši sjeme koje padne u trnje.

Božju riječ možemo primiti i kao tlo koje je puno trnja – rekao je Papa i nastavio – Trnje je obmana bogatstva, uspjeha, svjetovnih briga… Tamo se Božja riječ guši i ne donosi plod. Na kraju, možemo je prihvatiti kao dobro tlo. Samo tu sjeme pušta korijen i daje plod. Sjeme koje padne na to plodno tlo predstavlja one koji Božju riječ slušaju, prihvaćaju, čuvaju je u srcu i u svakodnevnom je životu provode u djelo.

Ta je prispodoba o sijaču pomalo „majka“ svih prispodoba, jer govori o slušanju Božje riječi – rekao je Sveti Otac i dodao – Podsjeća nas da je Božja riječ sjeme koje je u sebi plodno i djelotvorno; a Bog ga svuda velikodušno sije, ne obazirući se na gubitke. Takvo je Božje srce! Svatko je od nas tlo na koje pada sjeme Božje riječi, nitko nije isključen! Možemo se pitati: kakva sam vrsta tla? Sličim li putu, kamenitom tlu ili punom trnja? No ako želimo, možemo postati dobro tlo, iskrčeno i brižno obrađeno, kako bi sjeme Božje riječi sazrelo.

Ono je već prisutno u našem srcu, no hoće li donijeti ploda, ovisi o nama, ovisi kako to sjeme prihvaćamo. Često smo rastreseni zbog previše interesa i poziva, teško je među mnogo glasova i riječi razlikovati Gospodinovu riječ, jedinu koja nas oslobađa. Neka nam Djevica Marija, savršeni uzor dobre i plodne zemlje, svojom molitvom pomogne da postanemo raspoloživa zemlja bez trnja i kamenja, kako bismo za sebe i za svoju braću mogli donijeti dobre plodove – zaključio je papa Franjo.

Preuzeto s www.vaticannews.va

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.