NaslovnaSvetac danaVeljačaSveta Agata, sveta Adelheida iz Vilicha i sveti Filip od Isusa

Sveta Agata, sveta Adelheida iz Vilicha i sveti Filip od Isusa

Veljača
Subota, 5. Veljača 2022. 00:00

sveta_agata

Danas slavimo svetu Agatu, mučenicu sa Sicilije. Rodila se oko 231. u Cataniji ili Palermu na Siciliji. O njezinom životu i smrti raširene su mnoge, često prijeporne legende. Potjecala je iz bogate i plemenite obitelji. Lijepu kršćanku rimski upravitelj Kvintijan prisiljavao je u vrijeme Decijeva progona da se odrekne Isusa Krista ili da postane njegova ljubavnica. Nije pristala, pa je mučena tako da su joj odrezane grudi i bačene u vatru.

sveta_agata_3

Čudom se spasila, ali je ponovno zatvorena i stavljena na žeravicu. Tog trenutka odjeknuo je snažan zemljotres, Agatini mučitelji su poginuli pod ruševinama, a Kvintijan je pobjegao u strahu. Agata je zahvalila dragom Bogu jer je prekinuo njezine patnje i preminula na današnji dan, 5. veljače 251. u Cataniji.

sveta_agata_2

Nakon godinu dana njezinim zagovorom spašen je grad Catania od erupcije vulkana Etne, a Maltežani joj zahvaljuju jer ih je 1551. spasila od turske invazije. Njezino ime ušlo je u rimski kanon mise. Svojim djelima proslavili su je mnogi kršćanski pisci. Zazivaju je kod bolesti grudi, neplodnosti, potresa, vatre, prirodnih nepogoda, vulkanskih erupcija, a zaštitnica je Malte, Malteškoga viteškog reda, San Marina, Sicilije, Catanije, Molisea, mučenika, ljevača zvona, pekara, draguljara, žrtava silovanja i mučenja, dojilja, neudatih žena, te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Kanfanar, Novigrad u Istri).

Sretan imendan želimo našim Agatama, Jagodama i Dobrilama!

Sveta Adelheida iz Vilicha

Sveta Adelheida (Adelheid, Alice), njemačka redovnica benediktinka, rođena je oko 960. u Geldernu (okrug Kleve, Nordrhein-Westfalen), kao kći grofa Megingoza od Gelderna i njegove supruge Gerberge. Roditelji su ju povjerili na školovanje sestrama u samostanu svete Uršule u Kölnu, u kojem su redovnice živjele prema pravilima svetog Jeronima. Adelheidin jedini brat, Gottfried, poginuo je 978. u Češkoj, pa su ožalošćeni roditelji njemu u spomen podigli oko 980. samostan u Vilichu, danas dijelu grada Bonna (Nordrhein-Westfalen), a Adelheida je bila prva predstojnica toga samostana. Nakon majčine smrti, 994., uvela je u svoj samostan pravila svetog Benedikta. Kad je preminula njezina sestra Bertha (Bertrada), nadstojnica samostana svete Marije u Kölnu (St. Maria im Kapitol), kölnski nadbiskup, sveti Heribert, povjerio je 1002. Adelheidi vođenje i toga samostana. Adelheid je od redovnica u svojim samostanima tražila da nauče latinski, kako bi bolje razumjele misni obred. Bila je nadaleko glasovita po svojoj brizi za siromahe i nevoljnike, a djelovala je i kao savjetnica nadbiskupa Heriberta.

Adelheid je posjedovala mnoge mistične darove pa joj se pripisuju mnoga čudesa. Kad je izbila strašna suša, hranila je gladni puk, a svojim štapom pronašla je vrelo vode. Mjesto, na kojem se dogodilo to čudo (Pützchen, dio bonnske četvrti Beutel), poznato je danas kao Adelheidin zdenac (Adelheitsbrünnchen), a voda iz tog zdenca smatra se ljekovitom za očne bolesti. Adelheid je peminula je na današnji dan, 5. veljače 1015., u samostanu u Kölnu, a pokopana je u Vilichu.

Svetom ju je proglasio 1966. papa Pavao VI. Osim u Njemačkoj, štuju je osobito i u Francuskoj, gdje je poznata kao sveta Alice. I danas se svetoj Adelheidi utječu za zagovor mnogi vjernici, a posebno je zazivaju kod očnih bolesti. Suzaštitnica je grada Bonna te mnogih naselja, škola, vrtića, župa, crkava i kapela u Njemačkoj. Dana 5. veljače 2015. na naročito svečani način slavila se u Njemačkoj 1000. obljetnica Adleheidine smrti, a 27. siječnja 2016. 50. obljetnica njezine kanonizacije.

Sveti Filip od Isusa

Sveti Filip od Isusa (San Felipe de Jesús), meksički redovnik franjevac, misionar, mučenik, prvi meksički svetac, rođen je 1572. u Ciudad de Méxicu kao Felipe de las Casas, sin pobožnih španjolskih doseljenika iz Illescasa (provincija Toledo). Felipe je bio nemiran i živahan dječak. Prema legendi u dvorištu Felipeove obitelji rasla je jedna uvela, suha smokva. Kad je mali Felipe jednom ozbiljno razljutio svoju dadilju, a zatim ustvrdio kako će on jednog dana postati svetac, dadilja mu je odgovorila: „Da, postat ćeš svetac, kad ova uvela smokva opet ozeleni!“ Na dan kad je Felipe umro mučeničkom smrću, ta je smokva zazelenjela. Zbog toga često na njegovim slikama vidimo smokvu. Felipe se u ranoj mladosti pridružio bosonogim franjevcima u samostanu svete Barbare u Puebli, ali je 1589. napustio samostan. Uz očevu pomoć otplovio je u Manilu na Filipine, gdje se trebao posvetiti trgovačkom poslu. I dalje je osjećao želju za duhovnim pozivom pa je 1590. stupio u franjevački samostan Gospe od anđela u Manili. Kao redovnik osobitu pažnju posvetio je siromasima. Na zahtjev obitelji odlučio se 1596. vratiti u Meksiko gdje je trebao biti zaređen za svećenika jer u Manili nije bilo biskupa. Brod „San Felipe“ otplovio je iz Manile 12. srpnja 1596. Upao je u snažnu oluju i razbio se na grebenu japanskog otoka Shikokua. Za vrijeme oluje Felipe je doživio viziju bijelog križa iznad Japana, a taj je križ postao krvavo crven.

Lokalni zapovjednik Chōsokabe Motochika zaplijenio je brodski teret, a putnike strpao u zatvor. Zloglasni japanski vlastodržac (daimyō) Toyotomi Hideyoshi (Europljani su ga zvali „Taikōsama“) optužio je Felipea i franjevačke misionare za špijunažu u korist španjolskog kralja. Felipe je 8. prosinca 1596. najprije zatvoren u samostan u gradu Miyako (danas Kyoto, regija Kansai, otok Honshu). Zatim je 30. prosinca premješten u gradski zatvor, u kojem su boravili i drugi optuženi redovnici. Zlotvori su im 3. siječnja odrezali uši, a zatim su ih ponižavali tjerajući ih u povorci ulicama Kyota. Odvedeni su 21. siječnja u Osaku, a potom u Nagasaki. Osuđeni su na smrt, mučeni i razapeti na križ 5. veljače 1597. na brdu Nishizaka u gradu Nagasakiju (otok Kyushu). Na kraju su probodeni kopljima. Zajedno s Felipeom pogubljeno je tada još 25 redovnika (5 franjevaca, 17 laika franjevaca trećoredaca, 3 isusovca). Felipea od Isusa blaženim je 14. rujna 1597. proglasio papa Urban VIII, a svetim 8. lipnja 1862. papa Pio IX, kao jednog od 26 mučenika iz Nagasakija, o kojima pišemo i u prilogu od 6. veljače. Sveti Filip od Isusa prvi je kanonizirani meksički svetac, zaštitnik je grada i nadbiskupije Ciudad de México, a žitelji gradova Colima i Villa de Álvarez (savezna država Colima) zazivaju ga kod požara i potresa. Godine 1949. o njegovom životu snimljen je meksički film „Felipe de Jesús“ (redatelj Julio Bracho, naslovna uloga Ernesto Alonso).

 

Svi datumi

  • Subota, 5. Veljača 2022. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.