NaslovnaSvetac danaVeljačaSveta Apolonija, sveta Skolastika i sveti Miguel Febres Cordero

Sveta Apolonija, sveta Skolastika i sveti Miguel Febres Cordero

Veljača
Srijeda, 9. Veljača 2022. 00:00

sveta_apolonija

Danas slavimo svetu Apoloniju iz Aleksandrije, mučenicu iz III. stoljeća. U vrijeme posljednjih godina vladavine rimskog cara Filipa Arapina (vladao je od 244. do 249.) u narodu je izbila buna. Kao odgovor buknuo je progon u kojem su pogubljeni mnogi kršćani, a njihova imanja su pljačkana i paljena. U egipatskom gradu Aleksandriji pored ostalih uhvatili su i đakonicu Apoloniju, stariju kršćanku, uglednu, mudru i omiljenu predvodnicu tamošnjih vjernika, glasovitu po svojem apostolskom radu i svetom životu.

Tukli su je, šamarali i čupali joj zube kliještima, ali se nije odrekla svoje vjere. Potom su naložili vatru i zaprijetili joj da će ju baciti u oganj ako se ne odrekne svoga Boga i vjere u Isusa Krista. Ona je zamolila da je načas oslobode, a kad su to učinili, sama je skočila u vatru i izgorjela.

sveta_apolonija_2

Dogodilo se to godine 249., a Dionizije, biskup Aleksandrije (247.-265.), u svojem pismu Fabijanu, biskupu Antiohije, s divljenjem i bez osude opisuje Apolonijin čin. I sveti Augustin u svojem djelu „O državi Božjoj državi" ističe da je slobodno svojom voljom poći u smrt, samo da se izbjegne grijeh i govori da je taj čin posljedica naročite pobude od strane Duha Svetoga. Štovanje svete Apolonije brzo se raširilo najprije na Istoku, a zatim i na Zapadu. Sagrađene su mnoge crkve i kapele u čast aleksandrijske mučenice. Umjetnici je obično prikazuju kao mladu djevojku i često je slikaju s kliještima u rukama ili sa zlatnim zubima na ogrlici. Zazivaju je kod zubobolje i stomatoloških problema, a zaštitnica je zubara, te mnogih gradova i župa diljem svijeta.

sveta_skolastika

Sveta Skolastika

Sveta Skolastika Nursijska (Scholastica, Scolastica da Norcia) bila je sestra blizanka svetog Benedikta opata, utemeljitelja benediktinaca i zaštitnika Europe. "Skolastika stoji kao proljetni smiješak uz svog ozbiljnog brata Benedikta", piše u jednom njemačkom svetačkom zborniku. Rođena je 480. u Norciji (Umbrija). O životu svete Skolastike doznajemo iz druge knjige „Dijaloga" svetog Grgura Velikog, posvećene životu svetog Benedikta. Od djetinjstva je Skolastika bila posvećena dragom Bogu, a kao redovnica živjela je ponizno, skromno i šutljivo, u molitvi stalno povezana s Isusom.

Nekoliko godina prije smrti boravila je u ženskom samostanu u Plombarioli, nedaleko benediktinskog samostana u Monte Cassinu. Prema strogim redovničkim pravilima samo jednom godišnje smjela je provesti dan sa svojim bratom Benediktom u duhovnim razgovorima. Susret se odvijao u prostoriji na samostanskom posjedu, kamo bi Benedikt došao u pratnji jednog učenika. Dirljiv je opis posljednjeg susreta Benedikta i Skolastike. Dan su proveli u hvaljenju Boga i duhovnim razgovorima. Prije mraka su blagovali, a poslije još malo razgovarali. Kad je Benedikt htio poći u samostan, Skolastika ga je zamolila da ostane i da cijelu noć provedu zajedno. Htjela je razgovarati o radostima nebeskoga života, ali Benedikt nije želio provesti noć izvan samostana. Nato je Bog na usrdnu Skolastikinu molitvu poslao silan pljusak i snažnu grmljavinu koja ih je zadržala zajedno do zore.

sveta_skolastika_i_sveti_benedikt

Tri dana poslije tog susreta Benedikt je imao viđenje sestrine duše kako izlazi iz tijela i u obliku golubice leti u raj. Skolastika je preminula 10. veljače 547. Benedikt je poslao braću redovnike po tijelo svoje sestre i položio ga u grob pripravljen za njega samog. U kolijevci benediktinskog reda, u glasovitom samostanu Monte Cassinu, na njihovom zajedničkom grobu piše: "Benedikt i Skolastika došli su na zemlju jednim porodom, bili odani Bogu jednom pobožnošću i ovaj ih jedan grob čuva." Vjernički puk zaziva svetu Skolastiku kod grčeva, protiv udara groma i u vrijeme suše za kišu. Zaštitnica je redovnica benediktinki i francuskog grada Le Mansa, posvećeni su joj brojni samostani, crkve, kapele i oltari, a prikazali su je u svojim djelima mnogi velikani likovne umjetnosti.

Sveti Miguel Febres Cordero

Sveti Miguel Febres Cordero, ekvadorski redovnik, pripadnik reda Braće kršćanskih škola (lasalijanci), rođen je 7. studenoga 1854. u ekvadorskom gradu Cuenca kao Francisco Luis Florencio Febres Cordero y Muñoz, u imućnoj i utjecajnoj obitelji, sin profesora engleskog i francuskog jezika Francisca Febresa Cordera i Ane Muñoz Cárdenas. Do pete godine života nije mogao ni stajati ni hodati, a prohodao je iznenada, po ukazanju i zagovoru Blažene Djevice Marije. Od desete godine pohađao je u rodnom gradu školu koju su 1863. osnovala Braća kršćanskih škola (Fratres Scholarum Christianorum). Pristupio je Braći 24. ožujka 1868. kao prvi Ekvadorac i uzeo redovničko ime Miguel. Brat Miguel (Hermano Miguel) djelovao je više od trideset godina kao učitelj španjolskog jezika i književnosti u glavnom ekvadorskom gradu Quitu. Omiljen, svestran, plemenit, marljiv i poduzetan, pisao je školske priručnike, katekizme, ode, himne, pedagoške rasprave i drame. Školski nadzornik, vodio je centre za duhovnu obnovu, pripremao djecu za prvu pričest. Već su ga života zvali „santo“ („svetac“) zbog njegove blage naravi i urođene skromnosti. Objavio je 1875. vrijedan udžbenik španjolskog jezika. U Europu je prvi put putovao 1887. i u Rimu bio nazočan beatifikaciji osnivača svoje družbe, Jean-Baptistea de La Sallea.

U znak priznanja za svoja lingvistička i književna djela primljen je 1892. u Ekvadorsku nacionalnu akademiju, a postao je kasnije i dopisni član akademija u Španjolskoj, Francuskoj i Venezueli. Bio je ravnatelj novaka svoje družbe od 1901. do 1904. Zbog protuvjerske politike tadašnjeg ekvadorskog predsjednika Eloya Alfara Hermano Miguel morao je 1907. napustiti domovinu. Najprije se uputio u Francusku, gdje su Kršćanska braća morala zatvoriti svoje škole pa je njihova matična kuća premještena u Lembeek kod Hallea (Belgija). Tamo se bavio prevođenjem francuskih dokumenata svoje družbe na španjolski jezik. Premješten je 1909. kao učitelj novaka u katalonski grad Premià de Mar (županija Maresme, provincija Barcelona). Tamo je preminuo 9. veljače 1910. od posljedica upale pluća. Papa Pavao VI. proglasio ga je 30. listopada 1977. blaženim, a papa Ivan Pavao II. 21. listopada 1984. svetim, kao prvog Ekvadorca (prva sveta Ekvadorka je Mariana de Paredes, o kojoj pišemo u prilogu od 26. svibnja). Miguelove relikvije od 1937. počivaju u Quitu, a njegov grob je omiljeno hodočasničko odredište. U Ekvadoru ga smatraju nacionalnim junakom zbog njegovog zalaganja i uspjeha na mnogim područjima. Zaštitnik je Ekvadora, Braće kršćanskih škola, sakate djece, učitelja i pisaca.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 9. Veljača 2022. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.