NaslovnaSvetac danaOžujakPepelnica, sveta Janja Praška i sveti Simplicije

Pepelnica, sveta Janja Praška i sveti Simplicije

Ožujak
Srijeda, 2. Ožujak 2022. 00:00

pepelnica1

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, spomendan kojim počinje korizma. To je dan pokore, razmatranja, strogog posta i nemrsa. Svećenici danas posipaju vjernike pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti."

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, ali također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan prema onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

pepelnica_3

Dobiva se od blagoslovljenih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine.

sveta_janja_praska

Sveta Janja Praška

Danas slavimo svetu Janju ili Agnezu Prašku (češki Svatá Anežka Česká), srednjovjekovnu češku kraljevnu koja je svoj život posvetila dobročinstvima i širenju Radosne vijesti. Rodila se 20. siječnja 1211. u Pragu kao najmlađa kći češkog kralja Přemysla I. Otakara i kraljice Konstance, sestre mađarskog kralja Andrije II. Otac ju je još kao trogodišnju djevojčicu zaručio s Boleslavom, sinom šleskoga vojvode Henrika Bradatog. Hedviga, majka njezinoga zaručnika, povjerila je djevojčicu redovnicama cistercitkinjama u šleskom samostanu Trzebnica (Trebnitz), koje su joj omogućile kršćanski odgoj. Kad je njezin zaručnik smrtno stradao u lovu, šestogodišnju Janju vratili su u Prag. Otac ju je želio udati za nekog od moćnih europskih vladara, ali naišao je kod nje na odlučan otpor. Odrasla je i razvila se u snažnu osobu, a u srcu je osjetila želju da krene Kristovim putem. Kad je 1230. umro njezin otac, papa Grgur IX. oslobodio ju je svih mogućih ženidbenih obveza, a ona je svoje raskošne haljine zamijenila skromnom redovničkom odorom i nastanila se u jednoj od najsiromašnijih praških četvrti.


Posvetila se brizi za siromahe, prognanike i bolesnike (među njima i gubavce) i zamolila svoga brata, kralja Vjenceslava, da u Pragu sagradi bolnicu, crkvu i samostan za franjevce. Franjevci su je povezali sa svetom Klarom, a Klara je tako zavoljela češku princezu da ju je nazivala „polovicom svoje duše" i poslala joj kao podršku pet svojih redovnica. Redovito su razmjenjivale pisma, od kojih su neka i sačuvana. Janja je u Pragu osnovala prvi samostan klarisa, stupila u njega na Duhove 1234., postala njegovom poglavaricom i u njemu provela ostatak života. Uz franjevce i klarise u Pragu su niknule bolnice, sirotišta i svratišta, nastala je čitava gradska četvrt s tri crkve, a sveta Janja bila je duša tog izvanrednog apostolskog i socijalnog podviga. Pročula se i po svojim čudesnim ozdravljenjima, proročanstvima, vizijama i ekstazama. Franjevački pokret širio se iz Praga po cijeloj Češkoj i u Poljsku, te su osnovani mnogi muški i ženski samostani. Kad je procvao dobro organizirani redovnički život, Janja se povukla u anonimnost i živjela povučeno. Preminula je u Pragu 6. ožujka 1282. Njezin grob ponovno je otkriven 1930. u staroj praškoj crkvi svetog Jakoba. Blaženom ju je proglasio 1874. papa Pio IX., a svetom 1989. papa Ivan Pavao II.

 

Sveti Simplicije

Sveti Simplicije (Simplicius) I., rimski papa, vladao je Crkvom od 468. do 483. godine. Sin građanina Kastina (Castinusa), rođen je u Tivoliju (Tiburu), 30 kilometara sjeveroistočno od Rima. Upravljao je Crkvom u teškom razdoblju. Za njegovog pontifikata, 476. godine, propalo je Zapadno Rimsko Carstvo. U isto vrijeme Crkva na Istoku uznemiravana je posljedicama monofizitskog krivovjerja (negiranje ljudske prirode Isusa Krista), osobito u Aleksandriji i Antiohiji. Papa Simplicije, postojani branitelj odluka Kalcedonskog sabora, ustrajno se borio protiv hereze i oštro protestirao kod carigradskih vladara koji su krivovjerce podržavali. Podupirao je svoj narod u vrijeme barbarskih prodora u Italiju.

Papa Simplicije bio je pastoralno izuzetno aktivan. U Rimu je obnovio i posvetio četiri velike crkve (među njima i crkvu svete Bibijane mučenice), a u najvažnijim grobljanskim bazilikama postavio svećenike, koji su naizmjence obavljali bogoslužje. Tražio je od biskupa da discipliniraju kler i odredio pravila po kojima će se dijeliti crkveni milodari (četvrtina biskupu, četvrtina svećenicima, a dvije četvrtine hodočasnicima i siromasima).

Za Simplicija je bilo važnije djelovanje svećenstva na pastoralnom, sakramentalnom polju, od pukog administrativnog upravljanja. Preminuo je u Rimu 10. ožujka 483., a pokopan je u vatikanskoj bazilici svetog Petra.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 2. Ožujak 2022. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.