NaslovnaSvetac danaOžujakSvete Perpetua i Felicita, sveta Tereza Margareta od Presvetog Srca

Svete Perpetua i Felicita, sveta Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusovog

Ožujak
Ponedjeljak, 7. Ožujak 2022. 00:00

svete_perpetua_i_felicita

Današnje svete zaštitnice su Perpetua i Felicita, kršćanske mučenice iz III. stoljeća. Mučeništvo za Krista Gospodina podnijele su u velikom amfiteatru sjevernoafričkog grada Kartage (današnji Tunis), zajedno s još trojicom katekumena i vjeroučiteljem Saturusom. Dogodilo se to za vladavine rimskoga cara Septimija Severa, koji se svojim progonima osobito okomio na katekumene, pripravnike za krštenje i novokrštenike. O njihovoj smrti izvještaj je napisao slavni kršćanski pisac Tertulijan. Perpetua, rođena 181., bila je žena plemenita roda, ljepotica, majka novorođenčeta, kći poganina i kršćanke, sestra dvojice kršćana. Okrutni mučitelji nimalo se nisu obazirali na njezino majčinstvo ni na potrebe novorođenog djeteta. Njezin otac pokušao ju je nagovoriti da se odrekne Krista, ali Perpetua je to odbila.


Felicita je bila njezina vjerna služavka i prijateljica, bivša robinja, također obraćenica, koja je, iako trudna, svoju gospodaricu pratila i u smrt. Perpetua je ostavila dijete, muža, roditelje, braću i vjernost Kristu pretpostavila svemu, kao i Felicita, koja je neposredno prije smaknuća rodila djevojčicu. Bile su najprije bačene pred divlja goveda, a zatim su im odrubljene glave. Hrabro su izdržale okrutno mučeništvo, koje se dogodilo na današnji dan, 7. ožujka 203. godine.

svete_perpetua_i_felicita_3

Imena dviju svetih afričkih mučenica ušla su i u rimski kanon, prvu euharistijsku molitvu i spominjala se stoljećima. Njihova smrt je snažan primjer sestrinske ljubavi u Kristu, kojem su ostale vjerne sve do smrti. Uzbudljiva i potresna povijest njihova mučeništva nadahnula je mnoge umjetnike. Zaštitnice su Katalonije, mučenika, majki, trudnica, stočara, mesara i stoke, a posvećene su im mnoge župe i crkve diljem svijeta.

Sveta Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusovog

Sveta Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusovog (Teresa Margherita del Cuore di Gesù), talijanska karmelićanka i mističarka, rođena je 15. srpnja 1747. u Arezzu (Toscana), kao Anna Maria Redi, drugo dijete grofa Ignazija Marije Redija i Camille Billeti. Pobožna i plemenita djevojčica školovala se od devete godine kod redovnica benediktinki, u samostanu svete Apolonije u Firenci. Tamo je stekla profinjeni odgoj, a u njoj se od malih nogu razvila euharistijska, marijanska pobožnost, a nadasve pobožnost prema Srcu Isusovom. Kad se iz samostana vratila kući, izrazila je želju da stupi u Karmel. Kod nje se radilo o pravom zvanju, a ne o hiru, pa je 1. rujna 1764. stupila u karmelićanski samostan svete Terezije u Firenci. Anna Maria je 11. ožujka 1765. obukla karmelski škapular i uzela redovničko ime Tereza Margareta od Presvetog Srca Isusovog. Vječne zavjete obavila je 12. ožujka 1766. Njezin otac Ignazio, s kojim se redovito dopisivala i koji je svoju kćerku neizmjerno volio, poklonio joj je tada životopis Margarete Marije Alacoque. Čitanje tog životopisa zapalilo je srce mlade karmelićanke i ona je posve uronila u žarku pobožnost i ljubav prema Srcu Isusovom, o čemu svjedoče i njezine duhovne bilješke.

Teresa Margherita proživjela je u Karmelu nepunih šest godina, ali bile su to godine ispunjene velikim milostima kontemplativnog života, u kojem je sve dublje prodirala u smisao Ivanovih riječi: "Bog je ljubav" (1 Iv 4,16). Ulazeći u smisao tih riječi, sve je više shvaćala kako iz ljubavi prema Bogu mora ljubiti i svoje bližnje. Njezin ispovjednik je izjavio: "Ona je promatrala Srce Isusovo kao središte ljubavi, iz kojeg nas je Riječ ljubila od vijeka... Njezina se pobožnost tom Srcu sastojala u neprestanom uzvraćanju za tu ljubav." U samostanu je Teresa Margherita obavljala službu bolničarke, a nastojala je biti neprestano na usluzi ne samo bolesnicama već svim sestrama.

Bila je uvijek ljubazna prema svima i obavljala je sa smiješkom na usnama i najteže poslove. Živjela je malo, ali je ljubila mnogo. Posjedovala je mnoge mistične darove, među njima dar ozdravljivanja i proročanstva. Pripisuju joj se mnoga čudesa. Upala potrbušnice dokrajčila je njezin mladi život. Preminula je na današnji dan, 7. ožujka 1770, u Firenci. I dva tjedna nakon smrti njezino tijelo nije pokazivalo nikakve znakove raspadanja pa se činilo kao da Teresa Margherita spava. I danas je tako, a njezino tijelo počiva u samostanu bosonogih karmelićanki u Firenci. Papa Pio XI. proglasio ju je 1929. blaženom, a 1934. svetom.

 

Svi datumi

  • Ponedjeljak, 7. Ožujak 2022. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.