NaslovnaSvetac danaOžujakSveti Ivan od Boga i blaženi Wincenty Kadłubek

Sveti Ivan od Boga i blaženi Wincenty Kadłubek

Ožujak
Utorak, 8. Ožujak 2022. 00:00

sveti_ivan_od_boga

Današnji sveti zaštitnik je Ivan od Boga (španjolski San Juan de Dios, portugalski São João de Deus), osnivač bolničkog reda Milosrdne braće. Rodio se kao João Cidade Duarte na današnji dan, 8. ožujka 1495., u portugalskom gradu Montemor-o-Novo (kotar Évora). Kao osmogodišnji dječak pobjegao je od kuće u susjednu Španjolsku i roditelji nikada nisu doznali kamo je nestao. Radio je kao pastir kod jednog posjednika u Castilli, a zatim ga je nemirni duh odveo u vojnike. Promijenio je mnoge gospodare i kao plaćenik obišao cijelu Europu, a nakon teške vojničke kavge umalo je završio na vješalima. Kad se nakon dugog lutanja vratio kući, doznao je da su mu roditelji umrli od tuge. Osjećao je grižnju savjesti, postao pokornikom i nastojao se iskupiti djelima milosrđa. Obratila ga je 1539. propovijed svetog Ivana iz Ávile. Istrčao je iz crkve i počeo glasno naricati. Jednom prigodom spasio je iz goruće bolnice u španjolskom gradu Granadi (Andaluzija) više bolesnika.

sveti_ivan_od_boga_3

Hrabro je utrčavao u plamen i bolesnike iznosio na leđima. Ostali su bez krova nad glavom, pa je Ivan zbog njih osnovao svoju prvu bolnicu sa 42 kreveta. Nakon toga je osnivao bolnicu za bolnicom, a oko njega su se počeli okupljati dobri ljudi koji su bili spremni dvoriti i njegovati bolesnike. Utemeljio je novu redovničku zajednicu za dvorbu bolesnika, red Milosrdne braće (Talijani ih nazivaju "Fatebenefratelli"). Do kraja života žrtvovao se za nevoljnike, siromahe, beskućnike i bolesnike. Jednog dana ugledao je dječaka koji je upao u rijeku i bespomoćno zapomagao. Skočio je za njim, pokušao mu pomoći i pritom zaradio tešku prehladu. Obolio je od groznice i preminuo u Granadi na svoj rođendan, 8. ožujka 1550. godine.


Papa Pio V. potvrdio je 1572. njegov red i odredio mu pravila svetog Augustina. Već 1648. red Milosrdne braće brinuo se samo u Španjolskoj za više od 80 bolnica, a širio se po cijeloj Europi i svijetu. Danas Milosrdna braća djeluju u 53 zemlje diljem svijeta, u više od 380 različitih medicinsko-zdravstvenih ustanova, bolnica, domova i centara, s više od 1500 redovnika, uglavnom laika. Prije II. svjetskog rata djelovali su i u Hrvatskoj (Zagreb, Zadar), godine 2006. utemeljena je njihova zajednica u Šumetlici (općina Cernik), a 2011. otvorili su na nedalekom Strmcu psihijatrijsku bolnicu. Svetog Ivana od Boga blaženim je proglasio 1630. papa Urban VIII., a svetim 1690. papa Aleksandar VIII. Papa Leon XIII. proglasio ga je 1886. zaštitnikom bolnica i bolesnika. Zaštitnik je bolnica, bolesnika, bolničara, medicinskih sestara, alkoholičara, srčanih bolesnika, knjigoveža, knjižara, umirućih, vatrogasaca, nakladnika, tiskara i mnogih naselja, župa, crkava i kapela širom svijeta. Ime svetog Ivana od Boga nosi psihijatrijska bolnica u zagrebačkom Vrapču, a posvećena mu je i kapela u župi Ičići kod Opatije, koju je sagradio i Crkvi darovao omiljeni hrvatski pjevač Ivo Robić (1923.-2000.).

Blaženi Wincenty Kadłubek

Blaženi Wincenty (Vinko) Kadłubek, poljski biskup, cistercit i povjesničar, rođen je oko 1160. u Karwówu kod Opatówa  (vojvodstvo świętokrzysko, središnja Poljska), u bogatoj plemićkoj obitelji. Školovao se najprije u krakowskoj katedralnoj školi, a potom u Francuskoj (Pariz) i Italiji (Bologna). Nakon povratka u domovinu postao je rektor katedrale u Sandomierzu. Već se 1189. potpisivao kao „Magister Vincentius". Djelovao je kao upravitelj katedralne škole u Krakówu, a 28. ožujka 1208. papa Inocent III. imenovao ga je krakowskim biskupom. Mnogo je radio na obnovi i jačanju duhovnosti svećenika i vjernika u svojoj biskupiji. Podržavao je i potpomagao samostane i redovnike u Jędrzejowu, Sulejowu, Koprzywnicy i Miechowu. Djelovao je 1214. kao mirotvorac između Mađarske i Poljske, u sporu oko Galicije. Sudjelovao je 1215. na Četvrtom lateranskom saboru.

Odrekao se 1218. biskupskog položaja i postao prvi poljski cistercitski monah, u samostanu u Jędrzejowu, 35 kilometara jugozapadno od Kielca (vojvodstvo świętokrzysko). Poznati pisac i povjesničar, napisao je na poticaj krakowsko-sandomierskog kneza Kazimira II. Pravednog glasovitu „Kroniku o poljskim kraljevima i prinčevima"(latinski „Historia Polonica", poljski „Kronika Polski"), u četiri dijela. Pisao ju je od 1190. do 1208., izdana je prvi put 1612. na latinskom, a 1862. na poljskom jeziku.

Preminuo je na današnji dan, 8. ožujka 1223., u Jędrzejowu, a pokopan je ispred glavnog oltara u samostanskoj crkvi. Veliki poljski kralj, Jan Sobieski, uputio je 1682. Svetoj stolici molbu da Wincentyja Kadłubka proglasi blaženim. Blaženim ga je proglasio 18. veljače 1764. papa Klement XIII. Zaštitnik je grada Sandomierza i sandomierske biskupije (vojvodstvo świętokrzysko).

 

Svi datumi

  • Utorak, 8. Ožujak 2022. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.