NaslovnaSvetac danaSveti Ćiril Jeruzalemski i sveti Salvador iz Horte

Sveti Ćiril Jeruzalemski i sveti Salvador iz Horte

Ožujak
Nedjelja, 18. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

sveti_ciril_jeruzalemski

Današnji sveti zaštitnik je Ćiril Jeruzalemski, biskup Jeruzalema i crkveni naučitelj. Rodio se oko 313. u Jeruzalemu ili u blizini Cezareje. Roditelji su mu bili kršćani pa su i sina odgojili u kršćanskom duhu. Izvrsno je poznavao Sveto pismo i djela crkvenih pisaca.

sveti_ciril_jeruzalemski_3

Zaređen je oko 335. za đakona i 343. za svećenika, u razdoblju oštrih teoloških rasprava, političkih i crkvenih sukoba. Još kao svećenik držao je 347. i 348. glasovite kateheze. Postao je oko 351. jeruzalemskim biskupom. Protivnik arijevaca (naučavali su da Krist nije iste biti s Bogom ocem), došao je u sukob s arijanskim biskupom Akacijem iz Cezareje. On je oklevetao Ćirila i pored vjerskih zabluda optužio ga je da je prodao dragocjeni crkveni palij.


Ćiril je 358. prognan u Tarz (danas Turska), a tamo je svojim djelovanjem i propovijedanjem pridobio naklonost vjerničkog puka i biskupa. Prognan je još dva puta i u progonstvu ukupno proveo 16 godina. Vratio se 378. u Jeruzalem i sudjelovao 381. na Drugom općem saboru u Carigradu, koji mu je priznao pravovjernost i zakonitost. Vrstan vjeroučitelj, proslavio se svojim katehezama (23 kateheze i jedna pretkateheza), u kojima je razvio i protumačio vjerske istine i nauk o tri važna kršćanska sakramenta (krštenje, potvrda i euharistija). Preminuo je 386. u Jeruzalemu. Papa Leon XIII. proglasio ga je 1883. crkvenim naučiteljem. Posvećene su mu mnoge župe i crkve u svijetu.

Sveti Salvador iz Horte

Sveti Salvador iz Horte (Salvador d'Horta), katalonski i španjolski franjevac, brat laik i čudotvorac, rođen je u prosincu 1520., u katalonskom naselju Santa Coloma de Farners (okrug Selva, provincija i biskupija Girona), kao Salvador Pladevall i Bien, sin siromašnih roditelja (prezivali su se Grionesos), koji su u bolnici dvorili bolesnike i siromahe. Salvador je sa 14 godina ostao siroče i uputio se sa svojom mlađom sestrom Blàsijom u Barcelonu. Tamo je izučio postolarski zanat i svojim radom uzdržavao sebe i sestru. Kad se sestra udala, Salvador je slijedio svoje srce i uputio se u glasovitu benediktinsku opatiju Montserrat, nedaleko Barcelone. Skromni mladić osjetio je ubrzo da je njegovo mjesto ipak među siromašnim i poniznim franjevcima pa je 3. svibnja 1541. stupio u franjevački samostan u Barceloni.

Položio je u svibnju 1542. redovničke zavjete, a zatim je premješten u samostan u Tortosu (okrug Baix Ebre, provincija Tarragona). U samostanima je bio kuhar, vratar i službeni prosjak (skupljač milostinje). Uvijek je hodao bosonog, strogo postio i svakodnevno se bičevao. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja. Ozdravljivao je znakom križa nevoljnike, slijepe, gluhe i hrome. Oko njegove ćelije okupljalo se mnoštvo bolesnih hodočasnika. S velikom požrtvovnošću obavljao je najteže poslove, ali je morao trpjeti ljubomoru i poniženja od svoje subraće i poglavara (čak su ga prijavili inkviziciji u Barceloni). Oni ponekad nisu shvaćali njegovu poniznost, strpljivost, ljubav prema siromasima, njegovu svetost i neobične čudesne darove.

Premještali su ga iz jednog katalonskog samostana u drugi, najprije u Bellpuig, zatim u Lleidu i napokon u naselje Horta de Sant Joan (okrug Terra Alta, provincija Tarragona), po kojem je i najpoznatiji i po kojem je na kraju dobio i ime. U tamošnjem samostanu Naše Gospe od anđela boravio je od 1547. do 1559. Po svjedočenjima očevidaca, u Hortu je zbog brata Salvadora tjedno dolazilo po dvije tisuće ljudi. On ih je pozivao da ispitaju svoju savjest i da se potom čestito ispovijede i pričeste. Nakon Horte boravio je u samostanima u Reusu, Madridu i Barceloni. Dvije godine prije svoje smrti, 1565., brat Salvador se smirio i našao razumijevanje u samostanu svete Marije u Cagliariju, na otoku Sardiniji, tada pod španjolskom vladavinom. Tamo je i preminuo na današnji dan, 18. ožujka 1567. Njegov grob u crkvi svete Rozalije postao je odredište mnogih hodočasnika i mjesto brojnih čudesa, a vjernički puk počeo ga je štovati kao sveca. Blaženim ga je proglasio 1606. papa Pavao V., a svetim 17. travnja 1938. papa Pio XI. Najviše ga štuju u njegovoj rodnoj Kataloniji, na Sardiniji i u Calabriji, a zaštitnik je postolara, postolarskih naučnika i katalonskih franjevaca.

 

Svi datumi

  • Nedjelja, 18. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.