NaslovnaSvetac danaBlaženi Clemens August von Galen i sveti Nicholas Owen

Blaženi Clemens August von Galen i sveti Nicholas Owen

Ožujak
Četvrtak, 22. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

blazeni_clemens_von_galen

Današnji slavljenik i zaštitnik je blaženi Clemens August von Galen, njemački biskup i kardinal, glasovit diljem svijeta kao „Lav iz Münstera". Rođen je kao grofovski sin 16. ožujka 1878. u Dinkladeu (okrug Vechta, Donja Saska). Školovao se u isusovačkoj školi Stella Matutina u austrijskom gradu Feldkirchu (Vorarlberg), studirao u Innsbrucku i Münsteru. Postao je svećenik 1904. i službovao kao župnik u Berlinu, gdje se sprijateljio s papinskim nuncijem Eugenijem Pacellijem, budućim papom Piom XII. Godine 1933. imenovan je za biskupa Münstera (Westfalen).

blazeni_clemens_von_galen_3

Bio je protivnik rasizma i svakog totalitarizma, komunističkog Staljinovog i nacističkog Hitlerovog. U vrijeme nacističke vladavine i II. svjetskog rata, kad su se gazila ljudska prava i dostojanstvo čovjeka, kad su Hitlerovi zlikovci organizirali masovna ubijanja i zlostavljanja u logorima smrti, kad su se okomili na nemoćne i neizlječive duševne i tjelesne bolesnike, münsterski biskup von Galen, simbol njemačkog otpora protiv nacizma, u svojim je propovijedima neustrašivo, po cijenu vlastitog života, snažno dizao svoj glasu u obranu ljudskih života i kršćanskih vrijednosti, protiv eutanazije i terora Gestapa.


Njegovo životno i biskupsko geslo bilo je "Nec laudibus, nec timore" ("Niti hvalom niti prijetnjama neću skrenuti s Božjih putova"), a njegovi napisi i propovijedi širili su se Njemačkom, Europom i ratištima. Zbog zauzimanja za ugrožene i nemoćne i zbog svoje hrabrosti prozvan je „Lavom iz Münstera". Kardinalom ga je u veljači 1946. imenovao papa Pio XII. Nakon povratka iz Rima, gdje je primio kardinalsku čast, razbolio se i preminuo u Münsteru na današnji dan, 22. ožujka 1946. Blaženim ga je 2005. proglasio papa Benedikt XVI.

Sveti Nicholas Owen

Sveti Nicholas Owen, engleski isusovac, brat pomoćnik, mučenik, rođen je oko 1562., po nekima oko 1550., u Oxfordu, u pobožnoj obitelji, kao sin tesara Waltera Owena. Izučio je tesarski i zidarski zanat. Dvojica njegove braće postali su svećenici, a jedan tiskar, koji je u doba terora potajno tiskao katoličke knjige. U Družbu Isusovu ušao je 1580. kao brat pomoćnik, u izuzetno teškom razdoblju, kad je pripadnost katoličkoj vjeri, a posebno isusovačkom redu, značila osudu na najokrutnije muke. Nicholas je bio hrom i sitnog stasa pa su ga od milja zvali Little John (Mali Ivan), prema junaku iz Sherwoodske šume, pobočniku legendarnog Robina Hooda. U njegovom slabašnom tijelu krio se jaki duh, istinski svetac, spreman na mučeništvo.

Bio je čovjek duboke duhovnosti i nevine pobožnosti, ali i izvanredan graditelj. Po kućama i dvorcima vjernih velikaša gradio je skloništa za svećenike jer je katolička vjera u Engleskoj stavljena izvan zakona. Danju je javno radio uobičajene tesarske i zidarske poslove, a noću tajne prolaze, podzemne tunele i skrivene sobe. Zbog teških prilika Nicholas je te tajne poslove obavljao sam, a dušu je hranio molitvom, razmatranjem i svakodnevnom pričešću. Brat Nicholas Owen bio je 23. travnja 1594. prvi put izdan, zatvoren i mučen. Zlotvori nisu znali koga imaju u rukama i mislili su da se radi o beznačajnom prijatelju svećenika. Vjerni katolici platili su za njegovu slobodu oveću svotu novca pa se opet domogao slobode i nastavio svoju djelatnost. Po nekim izvorima brat Nicholas omogućio je 1597. legendarni bijeg iz londonskog Towera ocu isusovcu Johnu Gerardu.

Drugi put je uhvaćen početkom 1606., zajedno sa svojim provincijalom, ocem Henryjem Garnetom. Okrivili su ih za sudjelovanje u takozvanoj „barutnoj zavjeri", premda im ništa nisu mogli dokazati. Brata Nicholasa su uhitili u dvorcu Hindlip, u grofoviji Worcester. Zatvorili su ga najprije u londonsku tamnicu Marshalsea, a potom u zloglasni londonski Tower, u kojem su boravili mnogi nedužni katolici. Zloglasni lord Robert Cecil podvrgnuo ga je groznim mukama jer je htio od njega doznati imena svećenika, koji su potajno djelovali u Engleskoj, a brat Nicholas gradio je za njih skloništa. Nicholas je ostao postojan i čvrst te je šutio kao zaliven. Nisu ga slomile ni prijetnje, ni obećanja, ni strašne muke. Izdahnuo je u londonskom Toweru 2. ožujka 1606. Blaženim ga je 1929. proglasio papa Pio XI., a svetim 25. listopada 1970. papa Pavao VI. Ubraja se među četrdeset mučenika Engleske i Walesa. Zaštitnik je cirkusanata, mađioničara i iluzionista.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 22. Ožujak 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.