NaslovnaSvetac danaSveti Stanislav i blažena Elena Guerra

Sveti Stanislav i blažena Elena Guerra

Travanj
Srijeda, 11. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_stanislav

Današnji zaštitnik je sveti Stanislav (Stanisław Szczepanowski, Stanisław ze Szczepanowa), krakovski biskup i mučenik. Rodio se 26. srpnja 1030. u Szczepanówu, selu nedaleko Brzeska (Malopoljsko vojvodstvo) u južnoj Poljskoj, kao sin plemićke obitelji. Njegovi pobožni roditelji, Wielisław i Bogna, koji nisu mogli imati djece 30 godina, molili su za njegovo rođenje i bili uslišani. Školovao se u Gnieznu, a u Parizu je studirao teologiju i pravo. Kad se vratio u Poljsku, svoje drage roditelje više nije našao na životu. Baštinu je podijelio siromasina i stupio u krakovski stolni kaptol. Za svećenika ga je zaredio biskup Lambert Suła. Iako mlad, kao kanonik isticao se svojim propovijedanjem, učenošću i pomaganjem nevoljnicima. Godine 1072. naslijedio je Lamberta na krakovskoj biskupskoj stolici.


Bio je na glasu kao dobar pastir, prijatelj siromaha i brižni otac svoga klera. Ponovo je organizirao poljsku metropoliju u Gnieznu i poticao otvaranje benediktinskih samostana. Oštro je kritizirao nasilje i nemoralni život poljskog kralja Boleslava II., osobito otimanje velikaških posjeda, i na kraju ga je izopćio iz Crkve. Kralj ga je svojom rukom ubio tijekom mise na brežuljku Skałka, u predgrađu Krakova, na današnji dan, 11. travnja 1079. godine.

Postao je simbolom poljskog domoljublja, a njegovo tijelo počiva od 1088. u krakovskoj katedrali. Svetim ga je proglasio 1253. papa Inocent IV. Zaštitnik je Poljske, krakovske nadbiskupije i grada Krakova, grada Gniezna, mnogih poljskih nadbiskupija i biskupija, vojnika u borbi, ćudoređa, te mnogih naselja, župa i crkava diljem Poljske i svijeta.

Sretan imendan od srca želimo svim Stankama i Stanislavima!

Blažena Elena Guerra

Blažena Elena Guerra, talijanska redovnica, utemeljiteljica kongregacije Sestara oblatkinja Svetog Duha (Suore oblate dello Spirito Santo), rođena je 23. lipnja 1835. u Lucci (Toscana) u imućnoj plemićkoj obitelji, kao jedna od šestero djece Antonija Guerre i Faustine Franceschi. Od malih nogu naročito je štovala Duha Svetoga. Pobožna i plemenita djevojka, surađivala je svesrdno sa sestrama milosrdnicama svetog Vinka Paulskog, pohađala siromahe, bolesnike i nevoljnike. Dobro je naučila latinski jezik pa je u izvorniku čitala i proučavala djela svetih otaca. Zbog toga i njezina djela odišu kulturom velikana crkvene baštine, istinskim duhovnim blagom Crkve.

Krhka zdravlja, bila je od 1857. zbog bolesti gotovo osam godina prikovana za krevet, ali je i tada nastavila svojim teološkim usavršavanjem. Djelovala je u raznim katoličkim društvima svojeg rodnog grada i oko sebe okupljala prijateljice koje su iskazale zanimanje za duhovni život i apostolat. Iz te zajednice, nazavane „Duhovna prijateljstva" (Amicizie spirituali), osnovane 1866., razvila se kasnije družba Sestara oblatkinja Svetog Duha, od milja nazvana po svetoj Ziti, zaštitnici grada Lucce, kojoj je Elena posvetila svoju družbu. Prva škola te družbe otvorena je u Lucci 9. prosinca 1872., a Elena je sastavila i pravila družbe, posvećene promicanju pobožnosti Svetom Duhu i odgoju ženske mladeži.

Danom osnivanja družbe smatra se 4. studenoga 1882., kada su prve sestre položile svečane zavjete. Elenu, poglavaricu družbe, primio je 1897. papa Leon XIII. i ohrabrio je u njezinom radu. Svojim tihim i samozatajnim radom Elena Guerra utirala je put duhovskom pokretu, bliskom enciklikama pape Leona XIII. Iz Družbe svete Zite potekla je još jedna slavna kći grada Lucce, kasnija svetica, mističarka Gemma Galgani (1878.-1903.). Uz svetu Gemmu i blaženu Elenu treći dio svetog ženskog trolista grada Lucce čini blažena Maria Domenica Brun Barbantini (1789.-1868.). Elena Guerra napisala je nekoliko knjiga, u kojima se zalaže za širenje pobožnosti Svetom Duhu. Zbog toga je i stekla častan naziv „misionarka Duha Svetoga". U svojoj družbi doživjela je i razne poteškoće pa i poniženja. Oduzeli su joj 20. rujna 1906. upravu nad družbom pa je sedam godina bila tek obična redovnica. Primila je tu odluku u duhu poniznosti i poslušnosti te je i takvu tešku kušnju uspješno prebrodila. Preminula je u svojoj rodnoj Lucci na današnji dan, 11. travnja 1914., na Veliku subotu, a pokopana je u crkvi svetog Augustina. Blaženom ju je 26. travnja 1959. proglasio papa Ivan XXIII. Njezinu družbu službeno je 1911. potvrdila i Sveta stolica, a njezine članice i danas uspješno djeluju diljem svijeta (Italija, Kanada, Kamerun, Ruanda, Libanon). Prema podacima iz 2008. u družbi su djelovale 232 redovnice u 36 kuća.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 11. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.