NaslovnaSvetac danaSveti Josip Moscati i sveti Zeno iz Verone

Sveti Josip Moscati i sveti Zeno iz Verone

Travanj
Četvrtak, 12. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_josip_moscati

Današnji sveti zaštitnik je Josip (Giuseppe) Moscati, talijanski liječnik, znanstvenik i sveučilišni profesor. Rodio se 25. srpnja 1880. u Beneventu (Kampanija), 50 kilometara sjeveroistočno od Napulja, kao sedmo od devetoro djece ugledne činovničke obitelji. Od 1884. živio je zbog očevog posla (savjetnik prizivnog suda) u Napulju. Peppino, kako su ga od milja zvali, od malih nogu bio je pobožan. Osnovnu i srednju školu završio je s odličnim uspjehom, a 1897. upisao se na medicinski fakultet u Napulju. Za vrijeme studija svoju vjeru još je više produbio i ojačao. Godine 1903. završio je medicinu, a 1904. počeo raditi kao liječnik. Iskazao se istinskim čovjekoljubljem i mnogim dobrim djelima.

Posvetio se neizlječivim bolesnicima, organizirao posebnu njegu bolesnika zaraženih bjesnoćom, nakon erupcije Vezuva (1906.) spašavao pacijente iz bolnice u naselju Torre del Greco, a prigodom epidemije kolere (1911.) iskazao ogromnu požrtvovnost. Član Kraljevske akademije kirurške medicine od 1911., upravljao je mnogim bolnicama i medicinskim društvima, predavao na brojnim sveučilištima i među prvima eksperimentirao s korištenjem inzulina u liječenju šećerne bolesti. Za vrijeme I. svjetskog rata organizirao je bolnicu za ranjenike.

Došao je na glas kao izvanredan dijagnostičar, pripisivali su mu nadnaravne i čudesne sposobnosti ozdravljivanja, a kolege liječnici i bolesnici cijenili su ga zbog njegova znanja i brojnih vrlina.

Siromahe je liječio besplatno, a zarađeni novac davao u dobrotvorne svrhe. Uz svoju liječničku službu brinuo se i za duševno stanje svojih pacijenata i za spas njihovih duša. Slavni liječnik, znanstvenik i istraživač, savjestan i zauzet u svojoj službi, nesebičnog i samilosnog srca, bio je čitavim svojim bićem uzorni kršćanin. Svaki dan je odlazio na misu i pričešćivao se. Naročitu pobožnost gajio je prema Blaženoj Djevici Mariji i Bezgrešnom Začeću. U svojem relativno kratkom životu učinio je mnogo toga, a bolovao je samo nekoliko dana. Preminuo je u Napulju na današnji dan, 12. travnja 1927. Sprovod mu je bio veličanstven i svi su govorili o „svetom napuljskom liječniku". Blaženim ga je 1975. proglasio papa Pavao VI., a svetim 1987. papa Ivan Pavao II. Zaštitnik je liječnika, anatoma, patologa, neženja i osoba koje nisu primljene u redovničke zajednice.

Sveti Zeno iz Verone

Sveti Zeno (Zenone), osmi biskup Verone, teološki pisac, rođen je oko godine 300. u Mauretaniji, rimskoj provinciji u sjevernoj Africi. Redovnik, bio je biskup Verone od 362. do svoje smrti. Glasoviti propovjednik i borac protiv krivovjerja, pružio je utočište mnogim kršćanima koji su bježali iz Afrike pred arijanskim progonima. Od VIII. stoljeća on je glavni zaštitnik grada Verone (Veneto) i veronske biskupije. Sveti Ambrozije, milanski biskup, naziva Zena u jednom pismu iz godine 386. „biskupom svete uspomene".

Pretpostavlja se da je Zeno preminuo u Veroni na današnji dan, 12. travnja 371. Najbolji i najpouzdaniji izvor o Zenovoj pastoralnoj djelatnosti i njegovim biskupskim vrlinama su njegovi pisani govori. U tim govorima veronski biskup često govori o heretičkim, arijanskim zabludama, ali i o Presvetom Trojstvu ili o moralnim pitanjima. Mnoga Zenova razmišljanja posvećena su liturgiji, osobito sakramentu krštenja i slavljenju euharistije.

Zeno je u Veroni sagradio prvu crkvu na mjestu današnje katedrale i utemeljio ženski samostan, njegove su propovijedi privlačile velik broj vjernika, posebno obraćenih pogana, a krstio je samo dobro poučene i pripremljene osobe. Biskup Zeno mnogo se trudio oko podizanja svećenstva i puka u pravoj vjeri i kršćanskom životu. Bio je poznat po svojoj poniznosti, skromnosti i darežljivosti prema siromasima i nevoljnicima. Pripisuju mu se mnoga čuda, osobito u borbi protiv nečastivih sila. O svetom Zenu u sjevernoj Italiji kruže mnoge legende. Prema predaji često je lovio ribu na rijeci Adige te ga naročito štuju ribolovci na slatkim vodama. Zaštitnik je ribiča, ribara, novorođenčadi, djece koja uče govoriti i hodati te više od 40 talijanskih naselja, župa, crkava i kapela, a posvećena mu je i katedrala u Pistoji (Toscana).

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 12. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.