NaslovnaSvetac danaSveta Agneza iz Montepulciana i blaženi Simone Rinalducci

Sveta Agneza iz Montepulciana i blaženi Simone Rinalducci

Travanj
Petak, 20. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

sveta_agneza_iz_montepulciana

Danas slavimo svetu Agnezu iz Montepulciana, talijansku dominikansku redovnicu. Rodila se oko 1268. kao Agnese Segni u selu Graccianu kod Montepulciana u južnoj Toscani. Kći plemićke obitelji, pobožna djevojčica, već je s 9 godina stupila među redovnice u Montepulcianu. Kad je njezina duhovna majka Margherita postala poglavarica samostana u Procenu (provincija Viterbo, Lazio), povela je sa sobom Agnezu. Ona je pokazivala izvanredne znakove svetosti pa je već s 15 godina uz privolu pape Nikole IV. izabrana za poglavaricu. Živjela je u svijetu molitve, u strogoj pokori, na kruhu i vodi, spavala na tlu, s kamenom kao jastukom. Uz nju su vezane mnoge legende i pripisuju joj se brojna čudesa (pored ostalog umnožavanje kruha), ozdravljenja, vizije i levitacije.


Glas o njoj širio se posvuda pa je došlo izaslanstvo iz Montepulciana, njezinog zavičaja i zamolilo je da se vrati u rodni kraj i tamo osnuje samostan. Agneza je u tome prepoznala Božji glas, vratila se oko 1298. u Montepulciano te započela s gradnjom crkve i samostana Santa Maria Novella. Izabrana je za poglavaricu novog dominikanskog samostana i ostala na tom položaju sve do svoje smrti, na današnji dan, 20. travnja 1317. Bila je obdarena mnogim izvanrednim sposobnostima, ali je uvijek ostala ponizna i jednostavna.

sveta_agneza_iz_montepulciana_3

Posebno ju je štovala još jedna velika dominikanka i mističarka, sveta Katarina Sijenska, koja je 1377. pohodila Montepulciano i pomolila se na Agnezinom grobu, nazvavši je "našom majkom, dičnom Agnezom". Svetom ju je 1726. proglasio papa Benedikt XIII. Umjetnici ju često prikazuju s Djetetom Isusom, janjetom, ljiljanom i križem. Posvećene su joj mnoge župe i crkve.

Blaženi Simone Rinalducci

Blaženi Simone Rinalducci ili Simone iz Todija, talijanski redovnik augustinac, glasoviti propovjednik, rođen je oko 1260. u Todiju (provincija Perugia, Umbrija, središnja Italija). Stupio je 1280. u augustinski red, a već je tada bio poznat po svojim teološkim raspravama. Predan iznad svega molitvi, pokori i osami, djelovao je kao profesor i prior mnogih augustinskih samostana. Augustinski provincijal u Umbriji, proslavio se diljem Italije svojim propovijedima. U svibnju 1311. biskup Ternija dao je augustincima crkvu u svojoj biskupiji baš na zahtjev Simonea Rinalduccija, svojeg bliskog prijatelja. Na zasjedanju generalne skupštine augustinskog reda, 1318., neopravdano je optužen za ozbiljne prekršaje i propuste.

On nije bio prisutan na tom zasjedanju pa su neki njegovi rivali iskoristili priliku za klevetu pred generalnim priorom reda. Kad je Simone, ponizan i poslušan redovnik, čuo za te optužbe, nije se branio jer nije htio izazvati skandal među svojom subraćom. Zbog svega toga bio je izložen mnogim nevoljama, nepravdama i uvredama. Kasnije se ispostavilo da je bio potpuno nedužan pa je oslobođen svih optužbi.

Postavljen je za propovjednika u Bologni i postao miljenikom tamošnjih vjernika. Bio je na glasu kao čudotvorac i pripisuju mu se mnoga čuda. Preminuo je na današnji dan, 20. travnja 1322., u samostanu svetog Jakova Velikog u Bologni, gdje se i danas časte njegove relikvije. Blaženim ga je 19. ožujka 1833. proglasio papa Grgur XVI.

 

Svi datumi

  • Petak, 20. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.