NaslovnaSvetac danaSveti Anzelmo i sveti Román Adame Rosales

Sveti Anzelmo i sveti Román Adame Rosales

Travanj
Subota, 21. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_anzelmo

Današnji sveti zaštitnik je Anzelmo Canterburyjski (Anselmus Cantuarensis), benediktinac, crkveni naučitelj, prvi veliki originalni filozof srednjega vijeka, „otac skolastike". Rodio se 1033. u talijanskom gradu Aosti (tada Burgundija). Njegova majka Ermenberga bila je u srodstvu sa savojskim grofovima, a otac Gundulf bio je rodom iz Lombardije. S 15 godina želio se posvetiti svećeničkom pozivu, ali otac je to spriječio. U rodnom gradu živio je do 1056. Nakon majčine smrti došao je u sukob s ocem, napustio dom i tri godine lutao po Francuskoj. U normandijskom gradu Becu (Le Bec-Hellouin, departman Eure) živio je tada kao prior benediktinske opatije glasoviti znanstvenik Lanfranc, koji je kasnije postao nadbiskup u Canterburyju. Glas o njemu privukao je Anzelma u Bec, a Lanfranc je odmah uočio izvanredne Anzelmove sposobnosti i podučavao ga s velikim uspjehom. Godine 1060. Anzelmo je postao benediktinac, tri godine kasnije samostanski prior, a 1078. opat u Becu. Naslijedio je Lanfranca 1093. kao nadbiskup Canterburyja (Kent, jugoistočna Engleska). Borio se za crkvena prava protiv engleskih kraljeva i zbog toga je dvaput bio prognan. Žestoko se protivio robovlasništvu.


Proslavljeni filozof i teolog, zauzimao se za razumsko shvaćanje vjere. Po njemu, razumijevanju nije svrha proizvesti vjeru, jer ona je već tu, nego je svrha vjere da dođe do punog razumijevanja same sebe kao čina i sadržaja: „Vjerujem da bih razumio" („Credo, ut intelligam"). Dao je poznati ontologijski dokaz za Boga iz pojma o Bogu kao „Onome od čega se ništa veće ne da misliti" ili „Bog je najsavršenije biće, dakle i postoji". U filozofiji je raspravljao o ispravnom shvaćanju pojmova istine, pravednosti i slobode. Plodan pisac, napisao je niz filozofskih i teoloških djela, većinom u obliku dijaloga, od kojih su najvažnija „Razgovor sa samim sobom", „Zašto je Bog postao čovjekom", „O istini", „O slobodi volje" i „O padu đavla".

sveti_anzelmo_3

Njegova pisma (više od 400) odražavaju mnoge probleme njegova vremena. On je jedan od tvoraca žive srednjovjekovne proze, gdje ritam slijedi tijek misli. Po svjedočenju suvremenika „najljubazniji čovjek svoga vremena", posljednje tri godine života proveo je u miru i spokoju. Preminuo je u Canterburyju na današnji dan, 21. travnja 1109. Svetim ga je 1492. proglasio papa Aleksandar VI., a naučiteljem crkve („Doctor magnificus", „veličanstveni doktor") 1720. papa Klement XI.

Sveti Román Adame Rosales

Sveti Román Adame Rosales, meksički svećenik i mučenik, rođen je 27. veljače 1859. u Teocalticheu (država Jalisco). Dijete siromašne obitelji, u djetinjstvu se nije redovito školovao. Studirao je teologiju u Gudalajari (Jalisco), a zaređen je za svećenika 30. studenog 1890. Ponizan i skroman duhovnik, djelovao je u mnogim župama, a zatim je postavljen za župnika u Nochistlánu (država Zacatecas). Veliki prijatelj siromaha, bolesnika i djece, štovatelj Blažene Djevice Marije, predavao je vjeronauk, održavao pučke misije, vodio duhovne vježbe i otvarao župne škole.

Sagradio je mnoge kapele na području Nochistlána i utemeljio udrugu Kćeri Marijinih od noćnog klanjanja (Las Hijas de María y la Adoración Nocturna). Kad su meksičke vlasti na čelu s predsjednikom Plutarcom Elíasom Callesom započele progoniti Crkvu i katoličku vjeru, nastavio je djelovati u tajnosti, ponajviše u privatnim kućama i na osamljenim rančevima. Vodio je 18. travnja 1927. korizmene obrede na području Rancha Veladones. Netko od nazočnih vjernika prijavio ga je zloglasnom progonitelju katolika, pukovniku Quinonesu i velečasni Román uhićen je idućeg dana.

Zatvoren je najprije u gradu Mexticacánu (Jalisco), a zatim je pješke sproveden u župu Yahualica. Pukovnik Quinones pretvorio je tamošnji župni ured u svoj stožer. Velečasnog Romána držao je preko dana svezanog u dvorištu, a noću je mučenika zatvarao u mračnu izbu. Nije mu davao ni hrane ni vode. Neki vjernici ponudili su otkup za svećenikovu slobodu, a Quinones je zatražio 6 tisuća dolara. Uzeo je novac, a potom naredio da svećenika ubiju. Jedan od vojnika, Antonio Carillo Torres, odbio je pucati u velečasnog Romána pa su vojnici ustrijelili i njega. Mučenik za vjeru Kristovu, Román Adame Rosales, strijeljan je na današnji dan, 21. travnja 1927., na groblju u Yahualici (država Jalisco). Njegove relikvije kasnije su prenesene u Nochistlán. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 22. studenoga 1992., a svetim 21. svibnja 2000., zajedno s još 24 sveca i mučenika, žrtava progona meksičkih vlasti u razdoblju od 1926. do 1929., poznatom kao „Guerra Cristera" ili „Cristiada".

 

Svi datumi

  • Subota, 21. Travanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.