NaslovnaSvetac danaSveti Atanazije i sveti José María Rubio y Peralta

Sveti Atanazije i sveti José María Rubio y Peralta

Svibanj
Srijeda, 2. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_atanazije

Današnji sveti zaštitnik je Atanazije Veliki, biskup Aleksandrije i crkveni naučitelj. Rodio se u Aleksandriji oko 298., za progona kršćana. Jedan od velikana ranoga kršćanstva, prozvan je „ocem pravovjerja" i „stupom crkve". Zanesen kršćanskim asketskim idealima, u mladosti je bio učenik pustinjaka svetog Antuna Velikog. Studirao je filozofiju i teologiju u Aleksandriji. Bio je đakon, tajnik i učenik aleksandrijskog biskupa Aleksandra. Kao đakon sudjelovao je 325. na saboru u Niceji, a od 328. bio je aleksandrijski biskup. Vjernici su ga primili s oduševljenjem kao „vjerodostojnog kršćanina, asketu i pravog biskupa".


Protivnik krivovjernih arijanaca, koji su nijekali Kristovo božanstvo, proganjan je čitav život i pet puta protjeran iz svoje biskupije (u Trier, Rim i egipatsku pustinju). Za Krista i njegov pravovjerni nauk bio je spreman položiti i vlastiti život. Ostavio je mnoštvo djela: apologetskih („Protiv pogana", „O utjelovljenju"), dogmatskih i povijesno-asketskih, uglavnom u obranu nicejskog vjerovanja i protiv arijanstva, spise s tumačenjima Svetog pisma i brojne poslanice.

sveti_atanazije_3

Napisao je i životopis svetog Antuna Pustinjaka. Preminuo je na današnji dan, 2. svibnja 373. u Aleksandriji. Crkvenim naučiteljem proglasio ga je 1568. papa Pio V.

Sveti José María Rubio y Peralta

Sveti José María Rubio y Peralta, španjolski svećenik, isusovac, „apostol Madrida", rođen je 22. srpnja 1864. u Dalíasu (provincija Almería, Andaluzija), kao najstarije od trinaestero djece u seljačkoj obitelji Francisca Rubija i Mercedes Peralta. Od djetinjstva je maštao o svećeničkom pozivu pa je 1876. ušao u sjemenište u Almeríji. Premjestio se 1879. u sjemenište u Granadu, gdje je studirao filozofiju, teologiju i kanonsko pravo. Za svećenika je zaređen 24. rujna 1887. u Madridu, a nakon toga djelovao u blizini Madrida, kao kapelan u Chinchónu (1887.-1889.) i župnik u Estremeri (1889.-1890.). Od 1890. do 1894. predavao je u madridskom sjemeništu metafiziku, latinski i teologiju te djelovao kao kapelan kod madridskih redovnica bernardinki u crkvi Sacramento de Madrid. Gotovo 20 godina vodio je brigu o starijem bratu, svećeniku. Posjetio je 1904. Svetu zemlju i Rim, a 1906. ušao u isusovački novicijat u Granadi. Svečane redovničke zavjete položio je 1908. Otac Rubio bio je primjeran u svojem pastoralnom djelovanju pa ga je madridski nadbiskup Leopoldo Eijo y Garay nazvao apostolom Madrida. Bio je poznat po svojim jednostavnim, dirljivim propovijedima i obratio mnoge bezvjerce.

Omiljeni ispovjednik, naročitu brigu vodio je o siromasima i pružao im svu moguću materijalnu i duhovnu pomoć. Pod njegovim vodstvom otvorene su besplatne škole koje su nudile siromašnim učenicima raznolika znanja i zanate. Ustrajno je pomagao bolesnicima, tražio posao za nezaposlene i osnivao različite vjerske i dobrotvorne udruge. Bio je duša i srce dobrotvornih akcija, ali je uvijek ostajao u pozadini. Organizirao je misije i duhovne vježbe u najsiromašnijim dijelovima i predgrađima Madrida.

Vjerovao je da siromasima treba pomoći potpuno, i duhovno i materijalno, a treba ih voljeti onakve kakvi jesu, te cijeniti njihovo dostojanstvo. O njemu kruže brojne legende i pripisuju mu se mnoga čuda, ozdravljenja i proročanstva. Bio je poznat po uzrečici: „Čini ono što Bog želi i želi ono što Bog čini". Mistik, s darom vizija i bilokacija, otac José María Rubio y Peralta preminuo je na današnji dan, 2. svibnja 1929., u Aranjuezu, 42 kilometra južno od Madrida. Njegove relikvije čuvaju se i časte u madridskoj isusovačkoj crkvi Svetog Franje Borgije i Presvetog Srca Isusovog. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 6. listopada 1985., a svetim 4. svibnja 2003. u Madridu.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 2. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.