NaslovnaSvetac danaSveti Nunzio Sulprizio i sveti Gotthard

Sveti Nunzio Sulprizio i sveti Gotthard

Svibanj
Subota, 5. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

blazeni_nunzio_sulprizio

Današnji slavljenik je sveti Nunzio Sulprizio, skromni talijanski kovački šegrt. Rodio se 13.travnja 1817. u selu Pescosansonesco (provincija i biskupija Pescara, Abruzzo) kao sin postolara Domenica i prelje Rose. Rano je ostao bez roditelja pa ga je odgajala njegova dobra i vrijedna baka po majci, Anna Rosaria, koja je umrla kad je Nunziju bilo tek 9 godina. Potom je njegov odgoj preuzeo ujak Domenico Luciani, čovjek strog i surov, koji ga je već kao dječačića zaposlio u svojoj kovačnici. Nunzio je morao obavljati poslove što su nadilazili njegove moći pa je noseći pretežak teret ozbiljno ozlijedio lijevu nogu. 

blazeni_nunzio_sulprizio_3

Teško se razbolio i 1831. morao zbog gangrene provesti tri mjeseca u bolnici u Aquili. Njegov život je od rane mladosti postao škola patnje i trpljenja. Stric Francesco Sulprizio, vojnik po zanimanju, pozvao ga je 1832. u Napulj i brinuo se za njega zajedno s pukovnikom Feliceom Wochingerom, glasovitim napuljskim dobrotvorom,"ocem siromaha", koji je dječaka zavolio kao sina. Nunzio je zbog svoje teške rane primljen u napuljsku bolnicu. Stanje mu se postupno popravilo, ali se potom pogoršalo. Obolio je od raka kostiju. U jesen 1835. odlučili su mu amputirati nogu, ali nisu mogli jer je previše oslabio.


Tihi, strpljivi, nježni i nadasve pobožni mladić, svoju bolest prihvatio je kao veliku milost, ostao je vedar i radostan, mnogo je i usrdno molio i svoje patnje prikazao na čast Kristu Gospodinu i Majci Božjoj, koju je neizmjerno ljubio. Na dan smrti, u predvečerje, radosno je povikao: "Madona, madona, pogledajte kako je lijepa!" Prostorijom se širio miris ruža, a Nunzijevo izmučeno tijelo oživjelo je i proljepšalo se. Preminuo je u 19. godini života, na današnji dan, 5. svibnja 1836. u Napulju. Vjernički puk iskreno ga je zavolio i pripisuju mu se mnoga čudesa. Blaženim ga je 1. prosinca 1963. proglasio papa Pavao VI, a svetim 14. listopada 2018. papa Franjo. Zaštitnik je invalida i žrtava ozljeda na radu te brojnih župa i crkava.

Sveti  Gotthard

Sveti Gotthard (Godehard), biskup Hildesheima, njemački benediktinac, rođen je 960. u Reichersdorfu kod Niederalteicha (župa Schwanenkirchen, okrug Deggendorf, biskupija Passau, Donja Bavarska), kao sin Ratmunda, vazala tamošnjeg samostana augustinskih kanonika. Školovao se najprije u tom samostanu, potom u samostanu svetog Emmerama u Regensburgu, a zatim ga je njegov učitelj, učeni redovnik Uodalgisus, poslao na školovanje u Salzburg i preporučio ga salzburškom nadbiskupu Friedrichu. Školovanje je dovršio u katedralnoj školi u Passauu (Donja Bavarska). Vratio se 990. u samostan Niederalteich, a tri godine kasnije zaređen je za svećenika. Prior i rektor monaške škole, opatom samostana postao je 996. Gotthard je bio poklonik benediktinske obnove, koja se širila iz samostana u Clunyju i Gorzeu. Glas o njegovoj mudrosti, sposobnosti i svetosti brzo se proširio pa je po želji cara Heinricha II. postao 1001. opatom samostana u Tegernseeu (Gornja Bavarska), 1004. samostana u Hersfeldu (Hessen), a 1013. samostana u Kremsmünsteru (Gornja Austrija).

Nije težio za bogatstvima i titulama nego mu je uvijek na prvom mjesti bilo širenje Božje riječi i promicanje dobrih djela. Na prijedlog cara Heinricha II. Gotthard je 1022. izabran i posvećen za biskupa u Hildesheimu (Niedersachsen). Posvetu je obavio Aribo, nadbiskup Mainza. Kao biskup Gotthard je još većim žarom djelovao na uvođenju reformi i podizanju duhovne i kulturne razine svećenstva i vjerničkog puka. Omiljen kod klera i kod vjernika, rado je propovijedao i ispovijedao, otvarao škole i poticao tiskanje knjiga, a osobitu brigu vodio je o siromasima i bolesnicima. Podigao je pred gradskim vratima svratište svetog Bartola, u kojem su utočište našli mnogi hodočasnici, putnici i bolesnici.

Sagradio je u svojoj biskupiji trideset crkava i mnoge samostane, pored ostalog i novi benediktinski samostan u Wrisbergholzenu, južno od Hildesheima. Često se povlačio u taj samostan, kako bi u molitvi i razmišljanju pronašao snagu za rješavanje svakodnevnih problema. Tamo je boravio i za Uskrs 1038. Osjetio je da se bliži kraj njegovog zemaljskog života pa su ga prenijeli u Hildesheim, u njegovu omiljenu zadužbinu Mauritiusstift, podignutu u čast svetog Mauricija, zaštitnika opatije Niederaltaich. Na glasu svetosti preminuo je na današnji dan, 5. svibnja 1038., u Hildesheimu. Pokopan je u biskupskoj grobnici katedrale u Hildesheimu, koju je on nadogradio i poljepšao. Papa Inocent II. proglasio ga je svetim 1131. Njegovo štovanje proširilo se ubrzo diljem Europe i pripisuju mu se mnoga čuda. Zazivaju ga kod poroda, oluja s tučom, dječjih bolesti, groznice, vodene bolesti, opasnosti na moru, uloga (gihta), reumatskih bolesti, a zaštitnik je putujućih trgovaca, zidara, biskupije Hildesheim, grada Gothe (Thüringen), u čijem grbu se nalazi njegov lik, te mnogih naselja, župa i crkava diljem Njemačke, Europe i svijeta. Njegovim imenom nazvan je i glasoviti alpski planinski prijevoj u južnoj Švicarskoj, značajna veza između srednje Europe i Italije (željeznički i cestovni tunel).

 

Svi datumi

  • Subota, 5. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.