NaslovnaSvetac danaBlažena Caterina Troiani i blažena Anna Rosa Gattorno

Blažena Caterina Troiani i blažena Anna Rosa Gattorno

Svibanj
Nedjelja, 6. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

blazena_caterina_troiani

Današnja slavljenica je blažena Caterina Troiani, talijanska redovnica i utemeljiteljica franjevki misionarki. Kći imućnih roditelja, rodila se 19. siječnja 1813. u gradiću Giuliano di Roma (provincija Frosinone, Lazio) kao Costanza Troiani. Rano je ostala bez majke, pa je već sa šest godina smještena u dječji dom u Ferentinu, što su ga vodile redovnice klarise. Zavoljela je redovnički život, 1829. se zaredila, a 1830. položila svečane zavjete i uzela ime Marija Katarina od svete Ruže iz Viterba (Maria Caterina di Santa Rosa da Viterbo). Od 1842. do 1858. obavljala je dužnost glavne tajnice poglavarice družbe Marije Alojzije Castelli. Pošla je s poglavaricom i još tri sestre 1859. kao misionarka u Egipat, u njegov glavni grad Kairo. Tamo su otvorile dom i školu za djevojčice, bez obzira na vjeru i boju kože. Njezina nastojanja bila su prožeta socijalnim, dobrotvornim ali i ekumenskim djelovanjem. Okolnosti su tražile da se 1863. u Egiptu osnuje nova, samostalna redovnička družba s Caterinom Troiani kao poglavaricom.

Družba je 1868. dobila ime Franjevačke trećoredice Kaira, potom Franjevke misionarke Egipta, a od 1950. Franjevke misionarke Bezgrešnog Srca Marijina.

Djelovanje sestara u Egiptu bilo je sve uspješnije pa su otvorile još sedam kuća i dom za napuštenu djecu. Caterina Troiani uspijevala je pribaviti sredstva za svoju siročad iz najrazličitijih mogućih izvora. Poglavarica družbe ostala je do kraja života, a djelatnost svoga reda uspjela je proširiti i izvan Egipta. Godine 1885. otvorena je njihova kuća u Jeruzalemu, godinu dana kasnije na Malti, a potom u mnogim talijanskim gradovima.

blazena_caterina_troiani_3

Caterina je promicala svakodnevnu pričest kod redovnica, što je u ono vrijeme bila rijetkost. Strogu duhovnost klarisa s mnogim pokorama ublažila je i nadomjestila dobrotvornom djelatnošću. Preminula je u Kairu na današnji dan, 6. svibnja 1887. Oplakivali su ju i kršćani i muslimani, posebno crnačka djeca koja su joj naročito prirasla srcu. Blaženom ju je 1985. proglasio papa Ivan Pavao II. Njezina družba i danas uspješno djeluje u Europi, Africi, Aziji, Latinskoj i Sjevernoj Americi, s oko 700 redovnica u 88 samostana.

Blažena Anna Rosa Gattorno

Blažena Anna Rosa Gattorno, talijanska redovnica, utemeljiteljica kongregacije Kćeri svete Ane, rođena je 14. listopada 1831. u Genovi kao Rosa Maria Benedetta, jedna od šestero djece Francesca Gattorna i Adelaide Campanella, u bogatoj i pobožnoj brodovlasničkoj obitelji. Jedan od njezine braće bio je Federico Gattorno, zapovjednik Glavnog stožera Garibaldijevih četa i parlamentarni zastupnik. Obitelj joj je omogućila privatno školovanje. Udala se 5. studenoga 1852. za Gerolama Custa. Najprije su živjeli u Marseillesu, ali su se zbog financijskih teškoća vratili u Genovu. Gerolamo je umro 8. ožujka 1858. i Rosa Marija ostala je sama s troje djece. Njezina najstarija kći Carlotta bila je gluhonijema, a najmlađe dijete je umrlo ubrzo nakon očeve smrti. Rosa Maria nije se nakon tih nesreća okrenula od Boga već je svoj život posvetila njemu.

Znala je dobro što je bol i siromaštvo pa je smatrala da može pomoći drugim nevoljnicima. I dalje je vodila brigu o svojoj djeci, a 1858. položila je zavjete čistoće i poslušnosti. Položila je 1861. i zavjet siromaštva i uz duhovno vodstvo svojeg ispovjednika, don Giuseppea Firpa, postala franjevačka trećoretka. Već sljedeće godine dobila je skrivene stigme. Iako je voljela samoću i tišinu, uključila se u rad katoličkih udruga u Genovi pa je izabrana za predsjednicu Pobožnog saveza novih uršulinki, kćeri presvete Marije Bezgrešne (Pia Unione delle Nuove Orsoline Figlie di S. Maria Immacolata). Osjetila je Božji poziv za osnivanjem nove redovničke kongregacije, ali je oklijevala zbog svoje djece. Posjetila je 3. siječnja 1866. papu Pija IX. i on ju je nagovorio da odmah krene u akciju.

U suradnji s lazaristom, ocem Giovannijem Battistom Tornatoreom, utemeljila je 8. prosinca 1866. u Piacenzi (Emilia-Romagna) kongregaciju Kćeri svete Ane (Figlie di Sant'Anna). Obukla je redovničku odjeću 26. srpnja 1867., a 8. travnja 1870. s još dvanaest sestara položila svečane zavjete. Tada je uzela redovničko ime Anna Rosa. Njezine redovnice služile su siromasima i bolesnicima, a u mnogim talijanskim gradovima otvorile su škole za siromašnu djecu i medicinske sestre, vrtiće i utočišta za bivše prostitutke. Naročitu brigu vodile su o gluhim i nijemim osobama. Veliku potporu u njihovom radu pružao je biskup Piacenze, također blaženik, Giovanni Battista Scalabrini (1839.-1905.). U trenutku smrti majke Anne Rose djelovalo je više od 3500 sestara, Kćeri svete Ane, i bilo je otvoreno 368 redovničkih kuća diljem svijeta. Anna Rosa Gattorno preminula je na današnji dan, 6. svibnja 1900., u Rimu, u matičnoj kući Kćeri svete Ane. Tamo i danas počivaju njezine relikvije. Blaženom ju je proglasio 9. travnja 2000. papa Ivan Pavao II. Prema podacima iz godine 2008., diljem svijeta djeluju 1404 redovnice družbe Kćeri svete Ane, u 219 kuća (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Afrika, Azija, Australija).

 

Svi datumi

  • Nedjelja, 6. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.