NaslovnaSvetac danaSveti Ivan Nepomuk, sveti Andrija Bobola i sveti Ubald

Sveti Ivan Nepomuk, sveti Andrija Bobola i sveti Ubald

Svibanj
Srijeda, 16. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_ivan_nepomuk

Današnji sveti zaštitnik je Ivan Nepomuk (Jan Nepomucký), češki mučenik. Rodio se oko 1345. u češkom trgovištu Pomuku (kasnije Nepomuku), u Plzeňskom kraju, kao Jan Velflín (Welflin, Wölflin), sin mjesnog suca. Godine 1370. postao je klerik praške nadbiskupije i javni bilježnik, a 1380. zaređen je za svećenika i postavljen za župnika u Pragu. Studirao je teologiju i pravo na sveučilištu u Pragu, a potom doktorirao crkveno pravo u Padovi (1383.-1387.).

Kanonik, prijatelj nevoljnika, glasoviti propovjednik, obratio je na tisuće izgubljenih duša i postao 1389. generalni vikar praškog nadbiskupa Jana iz Jenštejna. Svoga nadbiskupa zastupao je 1393. pred kraljem Václavom. Suprotstavio se kralju koji se miješao u crkvene poslove i nasilno htio prisvojiti crkvena dobra. Kralj ga je dao zatvoriti i mučiti, i naredio da ga noću bace s Karlova mosta u rijeku Vltavu. Dogodilo se to 20. ožujka 1393. godine.

sveti_ivan_nepomuk_zupna_crkva_u_vrbovskom

Sveti Ivan Nepomuk - župna crkva u Vrbovskom

Pokopan je u katederali svetog Víta u Pragu. Legenda tvrdi da ga je kralj dao ubiti jer nije htio izdati grijehe koje mu je ispovijedala kraljica. Proglašen je mučenikom kao branitelj Crkve i čuvar ispovjedne tajne. Na mnogim mostovima srednje i istočne Europe (i u hrvatskim krajevima) često se nalazi kip Ivana Nepomuka, sveca koji drži prst na ustima, kao simbol vrijednosti šutnje i dužnosti čuvanja povjerene tajne. Blaženim ga je proglasio 1721. papa Inocent XIII., a svetim 1729. papa Benedikt XIII.

Sveti Ivan Nepomuk - župna crkva u Lučkom

Zazivaju ga kod kleveta, poplava, odavanja tajni, a zaštitnik je Češke, praške nadbiskupije, ispovjednika, valjane ispovijedi, čuvanja tajni, graditelja mostova, mlinara, mostova, voda, šutnje, te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Stupnik-Lučko, Vukovar, Beli Manastir, Slavonski Brod, Hodošan kod Donjeg Kraljevca, Glina, Tounj, Saborsko, Gospić, Vrbovsko, Omiš, Kaštel Sućurac, Dobranje kod Ciste Provo, Metković, Rakitno kod Posušja, Gibarac kod Šida, Putinci kod Rume, Ratkovo kod Odžaka, Horgoš kod Kanjiže, Zrenjanin).

sveti_andrija_bobola

Sveti Andrija Bobola

Sveti Andrija (Andrzej) Bobola, poljski isusovac, misionar, mučenik i apostol Litve, rođen je 30. studenoga 1591. u poljskom selu Strachocini (Podkarpatsko vojvodstvo) kao sin plemićke obitelji. Obitelj Bobola utemeljila je isusovački novicijat u glavnom gradu Litve Vilniusu. Andrija je od 1606. do 1611. pohađao isusovačku srednju školu u Braniewu, a u Družbu Isusovu stupio je 1611. u Vilniusu. Studirao je u Vilniusu filozofiju i teologiju.

sveti_andrija_bobola_3

Kao redovnik živio je strogim isposničkim životom, a svećeničko ređenje primio je 1622. Prvu svećeničku službu obavljao je kao voditelj Marijine kongregacije u crkvi svetog Kazimira u Vilniusu. Bio je izuzetno uspješan propovjednik, a 1630. postao je poglavarom isusovačke zajednice u Bobrujsku. Za vrijeme epidemije kuge usrdno je pomagao bolesnicima. Od 1636. djelovao je 21 godinu kao misionar u Litvi i u teškim uvjetima postizao izvanredne rezultate, krstareći pješčarama, prašumama i močvarama. Središte njegov djelovanja bio je grad Pinsk (danas u Bjelorusiji) i područje oko rijeke Prypeć (Pripjat). Tamošnjim protestantima koje je štitio švedski kralj Gustav Adolf, katolički misionar bio je trn u oku, a mrzili su ga i pravoslavci koji nisu mogli podnijeti sjedinjenje kršćana istočnog obreda s Rimom. Nazivali su ga «lovcem duša» i na njega slali čak i djecu koja su ga zasipala kamenjem.

sveti_andrija_bobola_2

Za vrijeme kozačkog ustanka pod vodstvom Bogdana Hmeljnickog otac Bobola pao je 10. svibnja 1657. nakon odslužene mise u ruke Kozaka. U selu Janówu (danas Ivanava u Bjelorusiji) podvrgnuli su ga strahovitim, izuzetno okrutnim mukama i na kraju mu odrubili glavu. Dogodilo se to na današnji dan, 16. svibnja 1657. Pokopali su ga pobožni vjernici u Pinsku, a njegovo tijelo preneseno je 1808. u Polock. Boljševici su oteli njegov lijes i prenijeli ga 1922. u Moskvu, a Sveta Stolica uspjela ga je 1924. izbaviti i preko Odese prenijeti u Rim. Papa Pio IX. proglasio je Andriju Bobolu blaženim 1853., a papa Pio XI. svetim 17. travnja 1938. Tada je njegovo tijelo vraćeno u rodnu Poljsku, u Varšavu. Zaštitnik je Poljske, Varšavske i Varminjske nadbiskupije, jedinstva Istočne i Zapadne Crkve, Slavenske asistencije Družbe Isusove te mnogih poljskih, litavskih i bjeloruskih naselja, župa i crkava.

Sveti Ubald

Sveti Ubald (Ubaldo, Theobald), talijanski biskup, rodio se kao Ubaldo Baldassini 1084. ili 1085. u Gubbiju (provincija Perugia, Umbrija). Sin Rovalda, iz plemićke obitelji, već je u djetinjstvu ostao bez roditelja. Odgojio ga je pobožni stric Ubaldo i usmjerio ga prema duhovnom zvanju. Kao mladić proveo je neko vrijeme u samostanu svetog Seconda u Gubbiju. Katedralni dekan u rodnom gradu, zaređen je 1114. za svećenika. Postao je kanonik, a biskup Lodija pozvao ga je kao suradnika u crkvenoj obnovi. Želio je postati pustinjak, ali ga je Papa Honorije II. zaredio 1129. za biskupa Gubbija. Miroljubiv, blag i ćudoredan duhovnik, revan u pastoralnom radu, dobrovoljno je prihvatio siromaštvo i vodio brigu o siromasima i bolesnicima.

Zauzeo se 1155. kod cara Friedricha I. Barbarosse za svoj grad i spasio Gubbio od pustošenja i razaranja. Preminuo je na današnji dan, 16. svibnja 1160, u Gubbiju. Svetim ga je 4. ožujka 1192. proglasio papa Celestin III. Pripisuju mu mnoga čudesa. Njegov grob u bazilici svetog Ubalda i danas pohađaju brojni hodočasnici. Od XIII. stoljeća u Gubbiju, gradu poznatom i po omiljenoj televizijskog seriji „Don Matteo“, svetom Ubaldu u čast održava se svečana procesija, izuzetno živopisna i raskošna, s tri kule, tri hrasta („tre macchine“), koji se trčeći nose kroz grad („La Festa dei Ceri“). Sveti Ubald zaštitnik je Gubbija, djece, zidara i klesara, a zazivaju ga kod autizma, živčanih bolesti, neuralgije, raznoraznih opsesija, epilepsije i glavobolje.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 16. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.