NaslovnaSvetac danaSveti Celestin V. i sveti Ivo Hélory

Sveti Celestin V. i sveti Ivo Hélory

Svibanj
Subota, 19. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_celestin_v

Današnji sveti zaštitnik je papa Celestin V. Rodio se 1215. u Iserniji (Molise), a po nekima u naselju Sant'Angelo Limosano, kao Pietro Angelerio, jedanaesto dijete skromnih seljaka. Sa 17 godina stupio je u benediktinski red, a 1239. povukao se u brda i postao pustinjak. U Rimu se školovao i postao svećenik. Osnovao je čitav niz pustinjačkih naselja, a 1244. utemeljio svoju redovničku zajednicu, celestince, uklopljene u benediktinski red. Djelovali su u Abruzzu, Apuliji i Laziju. Kao pustinjak u planini Morrone (Abruzzo), prozvan Pietro da Morrone, izabran je za papu protiv svoje volje 5. srpnja 1294., nakon 27 mjeseci natezanja i međuvlađa.


Vjernički puk izvanredno je primio taj izbor, ali novi papa, prostodušan duhovnik, nije se razumio u politku ni u složene poslove rimske kurije. Htio je reformirati kler, ali nije želio postati igračka u rukama kralja Karla II. Anžuvinca. Nakon pet mjeseci odrekao se kao prvi papa u povijesti papinske časti i vratio se pustinjačkom životu.

sveti_celestin_v_3

To je izazvalo snažnu reakciju kod prosjačkih redova, pa ga je novi papa Bonifacije VIII. zatočio u dvorcu Fumone, u blizini Ferentina (Lazio). Tamo je preminuo na današnji dan, 19. svibnja 1296. Svetim ga je 1313. proglasio papa Klement V. Zaštitnik je knjigoveža, Isernije, Aquile, Urbina, Molisea te mnogih drugih naselja, župa i crkava.

Sveti Ivo Hélory

Sveti Ivo (Yves) Hélory de Kemartin ili sveti Ivo (Yvo, Ives ili Erwann) iz Kemartina, bretonski svećenik, „odvjetnik siromaha", rođen je 17. listopada 1253. na obiteljskom plemićkom posjedu Kemartin, u blizini Minihy-Tréguiera (departman Côtes-d'Armor, sjeverna Bretanja), kao sin Héloryja, gospodara Kemartina, i njegove supruge Azo du Kenquis. Od 1267. studirao je građansko pravo, filozofiju i teologiju u Parizu, a od 1277. crkveno pravo u Orléansu. Među njegovim školskim kolegama u Parizu bili su i Duns Scotus i Roger Bacon. Već za vrijeme studija nije jeo meso ni pio vino. Nakon studija je od 1280. radio u Rennesu, glavnom gradu Bretanje, kao odvjetnik i crkveni službenik (pravni savjetnik biskupije). Franjevački trećoredac u Guingampu, zaređen je 1284. za svećenika i djelovao kao župnik bretonskih naselja, od 1285. u Trédrezu, a od 1293. u Louannecu.

Živio je pokornički i strogo postio, ispod odjeće nosio kostrijet, vodio brigu o siromasima i pružao pravnu pomoć na svjetovnom i crkvenom sudu bespomoćnima, potlačenima, zatvorenicima, udovicama i siročadi. Sagradio je u Louannecu bolnicu za siromahe i hranio ih urodom sa svojeg imanja. Kako bi njegovi župljani bolje razumjeli Radosnu vijest, propovijedao je na bretonskom. Pripisuju mu se mnoga čudesa, pa je prema predaji jednim hljebom nahranio stotine ljudi. Oko 1297. povukao se u svoj obiteljski dvorac Kemartin.

Sveti Ivo Helory - crkva u Minihy-Tréguieru

Umro je na današnji dan, 19. svibnja 1303. u Tréguieru, a njegove relikvije počivaju u tamošnjoj katedrali. Svetim ga je 1347. proglasio papa Klement VI. U nekim zemljama postoje još uvijek bratovištine svetog Ive koje brinu za pravnu zaštitu siromaha. Sveti Ivo Hélory zaštitnik je Bretanje, pravnika, sudaca, odvjetnika, crkvenih pravnika, bilježnika, župnika, svećenika, udovica, siročadi, siromaha, napuštene djece te mnogih naselja, župa, crkava, kapela, škola, udruga i ustanova diljem Europe i svijeta. Naročito je omiljen u rodnoj Bretanji.

 

Svi datumi

  • Subota, 19. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.