NaslovnaSvetac danaSveti Ivan Krstitelj de' Rossi i sveti Ivo iz Chartresa

Sveti Ivan Krstitelj de' Rossi i sveti Ivo iz Chartresa

Svibanj
Srijeda, 23. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_ivan_krstitelj_de_rossi

Današnji sveti zaštitnik je Ivan Krstitelj (Giovanni Battista) de' Rossi, talijanski svećenik, prijatelj nevoljnika i siromaha. Rodio se 22. veljače 1698. u selu Voltaggiu (provincija Alessandria, Pijemont) kao dijete siromašnih i pobožnih roditelja. Školovao se u Genovi, a već kao trinaestgodišnji dječak došao je u Rim, gdje je njegov rođak Lorenzo de' Rossi bio kanonik. Studirao je u glasovitom isusovačkom Rimskom kolegiju, naprije književnost, a zatim filozofiju. Odlučio je postati svećenik, teologiju studirao kod dominikanaca, a zaređen je 1721. Pomogao je kod osnivanja skloništa za žene beskućnice. Djelovao je od 1731. kao kanonik u rimskoj crkvi Santa Maria in Cosmedin kao apostol mladeži, a svoj rad proširio je na sve slojeve rimskoga društva. Naročitu aktivnost razvio je među siromasima, bolesnicima, u javnim bolnicama i ubožnicama. Pučki misionar i vjeroučitelj, družio se s kirijašima, seljacima, pastirima, beskućnicima, prosjacima, prostitutkama, zatvorenicima i tamničarima. Prozvali su ga „drugim Filipom Nerijem". Bio je krhka zdravlja, bolovao od epilepsije, pa je imao srca i za druge bolesnike. Godinama nije želio ispovijedati jer se bojao da u ispovjedaonici ne doživi epileptički napad. Kad se oslobodio toga straha, postao je glasoviti ispovjednik i propovjednik. Satima je ispovijedao, a posebno se posvetio ljudima bez naobrazbe i okorjelim grešnicima. Svojom blagošću, strpljivošćom i dobrotom privlačio je mnoge izgubljene duše.


Kako bi se što više mogao posvetiti svom poslanju, bio je oslobođen zajedničkog moljenja časoslova, na što je kao kanonik bio obvezan. Bolestan i isrcpljen, preselio je u bolnicu Santissima Trinità dei Pellegrini, gdje je preuzeo duhovnu brigu za redovnike Milosrdne braće svetog Ivana od Boga, koji su se bavili dvorbom bolesnika.

sveti_ivan_krstitelj_de_rossi_3

Uzor mladim svećenicima, osnivač Pobožnog saveza svjetovnih svećenika, i pored svoje bolesti bio je neobično aktivan pa se njegovoj strpljivosti i svetosti divio cijeli Rim. Okružen sveopćim poštovanjem, preminuo je u Rimu na današnji dan, 23. svibnja 1764. Blaženim ga je 1860. proglasio papa Pio IX., a svetim 1881. papa Leon XIII. Posvećena su mu mnoga naselja, župe i crkve širom Italije i svijeta.

Sveti Ivo iz Chartresa

Sveti Ivo (Ives, Yves ili Yvo) iz Chartresa (latinski: Ivonis Carnutensis), francuski biskup, redovnik augustinac i crkveni pravnik, rođen je oko 1040. u Beauvaisu (departman Oise, Pikardija, sjeverna Francuska), kao sin plemićke obitelji. Studirao je u Parizu i u opatiji Bec (Le Bec-Hellouin, Normandija) filozofiju i teologiju, a specijalizirao je kanonsko pravo. Učitelj mu je bio glasoviti talijanski benediktinac Lanfranc, a studirao je zajedno s velikim teologom, svetim Anzelmom iz Canterburyja. Kanonik u Nesleu, postao je oko 1067. priorom regularnih kanonika augustinaca u samostanu svetog Quentina svoga rodnog Beauvaisa. Za biskupa Chartresa (departman Eure-et-Loir), 96 kilometara jugozapadno od Pariza, izabran je 1090., a posvetio ga je papa Urban II.

Borio se protiv simonije (trgovine crkvenim službama) i pokazao se pravednim i časnim posrednikom u problematičnoj situaciji, u kojoj se našao brakolomni francuski kralj Filip I., koji se rastao s kraljicom Berthom Holandskom i htio se 1092. oženiti već udanom Bertradom od Anjoua. Zbog toga je biskup Ivo bio optužen za veleizdaju i nakratko zatvoren.

Vrhunski crkveni pravnik, u sukobu između Crkve i države stao je na stranu pape Grgura VII., a nastojao je izmiriti kralja i papu. Njegove pravne odluke postale su temelj i mjerilo crkvenog prava. Sačuvani su njegovi kanonski spisi, pisma i propovijedi. Preminuo je 23. prosinca 1116. u Chartresu, a pokopan je u kripti katedrale Naše Gospe. Ubrzo nakon smrti proglašen je svetim, a taj status potvrdio je 1570. papa Pio V. Zaštitnik je svoga biskupskog grada Chartresa, kanonika i crkvenih pravnika.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 23. Svibanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.