NaslovnaSvetac danaLipanjSveti Norbert i blaženi Józef Innocenty Guz

Sveti Norbert i blaženi Józef Innocenty Guz

Lipanj
Nedjelja, 6. Lipanj 2021. 00:00

sveti_norbert

Današnji je sveti zaštitnik Norbert Ksantenski, nadbiskup Magdeburga i osnivač premonstratenza. Rodio se oko 1080. u njemačkom gradu Xantenu (Nordrhein-Westfalen), na lijevoj obali Rajne, kao sin Heriberta, grofa od Gennepa. Još kao mladić postao je kanonik zborne crkve u Xantenu. Odgojen je u palači kölnskoga nadbiskupa, a potom na carskom dvoru Henrika V. Predan svjetovnim užicima, jednom je samo uz Božju pomoć preživio udar groma koji ga je srušio s konja i onesvijestio. Odlučio je tada napustiti taštine i ispraznosti ovoga svijeta i stupio u benediktinski samostan u Siegburgu, nedaleko Kölna.

sveti_norbert_2

Svećeničke zavjete primio je 1115. i potom se vratio u samostan. Vrsni propovjednik i čovjek od akcije, potaknut duhom obnove, počeo je obilaziti sela i gradove i svjedočiti evanđeosko siromaštvo riječju i životom. Za njim su se poveli mnogi vjernici, a neki su postali njegovi učenici i suradnici. Godine 1120. utemeljio je usred osamljene šumske doline u Prémontréu (Pikardija), nedaleko Laona u Francuskoj, premonstratenški red, bijele kanonike augustince, koji su po njemu nazvani norbertinci. Sa svojom subraćom posvetio se potpuno Bogu i apostolskom životu. Nastojali su živjeti poput Isusovih apostola, u odricanju, siromaštvu i zajedništvu. Postali su revni misionari u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, a usput su osnivali nove samostane muške i ženske grane svoga reda.

sveti_norbert_3

Nadbiskup Magdeburga (Sachsen-Anhalt) postao je 1126. i u prilično zanemarenoj nadbiskupiji dao se na posao svim žarom, a posebno se posvetio reformi klera. Godine 1130. imao je važnu ulogu u nagovaranju njemačkoga kralja Lothaira III. da podrži zakonitoga papu Inocenta II. protiv protupape Anakleta II. Iscrpljen pokorom i apostolskim naporima preminuo je na današnji dan, 6. lipnja 1134. u Magdeburgu. Svetim ga je 1582. proglasio papa Grgur XIII. Zaštitnik je mira, sretnih poroda, seljaka, Magdeburga, te mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta. Njegovi premonstratenzi ili norbertinci, oko 1400 braće i sestara, i danas djeluju uspješno u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Aziji i Australiji.

Blaženi Józef Innocenty Guz

Blaženi Józef Innocenty Guz, poljski mučenik, svećenik, franjevac konventualac, rođen je 8. ožujka 1890. u Lavovu (danas Ukrajina) kao Józef Wojciech Guz. Završio je osnovnu školu i gimnaziju u rodnom gradu. Pokušao je stupiti u isusovački red, ali je odbijen. Pridružio se 25. kolovoza 1908. franjevcima konventualcima i tada uzeo redovničko ime Innocenty. Prve redovničke zavjete položio je 26. kolovoza 1909. u Lavovu. Studirao je filozofiju i teologiju u Krakówu, a za svećenika je zaređen 2. lipnja 1914. Služio je kao svećenik po župama u okolici Lavova, a potom i u Grodnu (danas Bjelorusija). Surađivao sa svetim Maksymilianom Kolbeom i djelovao od 1933. do 1936. kao ispovjednik u franjevačkom samostanu Niepokalanów (Paprotnia, mazowiecko vojvodstvo). Služio je i kao vicerektor te kao učitelj pjevanja u sjemeništu. Zatim je od 1936. djelovao kao samostanski ekonom i ispovjednik u Grodnu.

Kad su sovjetske okupacijske trupe ušle u Poljsku, otac Innocenty je 21. ožujka 1940. stavljen u kućni pritvor u župnom dvoru u Adamowiczama kod Grodna, ali je uspio pobjeći. Zatim su ga uhvatili njemački okupatori i držali ga neko vrijeme u zatvorima Suwałki (podlasko vojvodstvo) i Działdowo (varminjsko-mazursko vojvodstvo). Naposljetku su ga 8. svibnja strpali u koncentracijski logor Sachsenhausen, tridesetak kilometara sjeverno od Berlina.

Tamo je osuđen na prisilni rad, a nacistički zločinci sustavno su ga mučili i tukli. Pretrpio je mnoge ozljede i lomove. Kada zbog otekline na nozi nije više mogao raditi, zlikovci su ga umorili ulijevajući u njega vodu gumenom cijevi. Neposredno prije smrti rekao je svećeniku do sebe: „Ja odlazim Bezgrešnoj, ti ostani ovdje i čini ono što moraš." Dogodilo se to 6. lipnja 1940. u Sachsenhausenu (Oranienburg). Blaženim ga je proglasio njegov veliki zemljak papa Ivan Pavao II., 13. lipnja 1999. u Varšavi, sa skupinom od 108 poljskih mučenika.

 

Svi datumi

  • Nedjelja, 6. Lipanj 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.