NaslovnaSvetac danaLipanjBlaženi Ivan Dominici, blaženi Bogumil iz Gniezna i sveti Kolumba

Blaženi Ivan Dominici, blaženi Bogumil iz Gniezna i sveti Kolumba

Lipanj
Četvrtak, 10. Lipanj 2021. 00:00

blazeni_ivan_dominici

Današnji je slavljenik blaženi Ivan (Giovanni) Dominici, talijanski dominikanac, kardinal i dubrovački biskup. Rodio se 1356. kao Giovanni Banchini ili Bacchini u Firenci, potomak mletačke obitelji. Otac Domenico, trgovac svilom, umro je prije njegovog rođenja, ostavivši iza sebe dvadesetgodišnju udovicu. Sa 14 godina Giovanni je želio stupiti u dominikanski red, ali majka ga je poslala u Veneciju svojim roditeljima na dvije godine, kako bi ga odvratila od te želje. Kad se vratio u Firencu, primljen je 1372. u dominikanski samostan, iako je imao govornu manu (mucao je). Studirao je u Firenci, Pisi i Parizu. Upoznao je svetu Katarinu Siensku i ostao očaran njezinom pojavom. Kad se 1381. nalazio u Sieni, molio je pred Katarininom slikom i ozdravio od mucavosti. Svećenik, postao je zamjenik priora i prior u firentinskom dominikanskom samostanu Santa Maria Novella, a 1388. lektor, a potom i vikar u samostanu svetih Ivana i Pavla u Veneciji. Osnovao je dominikanske samostane u mnogim talijanskim gradovima i bio desna ruka blaženog Raimonda iz Capue u obnovi reda.


Svestrani humanist, obnovitelj redovničkoga života, propovjednik, diplomat i odgojitelj, bio je plodan teološki i duhovni pisac. Znatno je utjecao na umjetnost Fra Angelica, a posebno se proslavio kao omiljeni propovjednik. Neumorno je propovijedao, ponekad i pet puta na dan. U proljeće 1401. hodočastio je u Svetu zemlju, a nakon toga postao je u Firenci profesor Svetoga pisma. Papa Grgur XII. imenovao ga je 1407. dubrovačkim biskupom i svojim posebnim legatom u Mletačkoj i Genovskoj Republici, a 1408. i kardinalom.

Isticao se u prevladavanju problema nastalih zapadnim raskolom. Novi papa, Martin V., imenovao ga je svojim legatom kod njemačkog cara i češkoga kralja, a povjerio mu je i misionarski rad u obraćenju husita. Na tom zadatku je i preminuo, na današnji dan, 10. lipnja 1419., u mađarskom gradu Budimu. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Papa Grgur XVI. proglasio ga je 1832. blaženim. Njegov se blagdan posebno slavi u dominikanskom redu, Dubrovniku i dubrovačkoj biskupiji.

Blaženi Bogumil iz Gniezna

Blaženi Bogumil iz Gniezna (Bogumił z Dobrowa), poznat i kao Bogumił Piotr, Bogimilus i Theophilus, poljski svećenik, nadbiskup Gniezna, redovnik kamaldoljanin, rođen je oko 1135. u selu Dobrówu (općina Kościelec, kolski okrug, velikopoljsko vojvodstvo), a po nekim izvorima u Koźminu (općina Brudzew, turecki okrug, velikopoljsko vojvodstvo), kao Bogumił Leszczyc, u plemićkoj obitelji. Imao je brata blizanca, Boguchwała (Bogophalus). Studirali su zajedno u Parizu, a Bogumil je postao svećenik.

Služio je kao župnik u Dobrówu, u župi Presvetog Trojstva, u crkvi koju je sam sagradio. Njegov ujak Janik, nadbiskup Gniezna (Velika Poljska), imenovao ga je kancelarom grada Gniezna. Volio je samoću i bio veliki štovatelj Blažene Djevice Marije. Nadbiskupom Gniezna postao je 1167. Kao biskup tražio je od svoga svećenstva strogu disciplinu i skromnost. Utemeljio je cistercitsku opatiju u Koronowu, nedaleko od Bydgoszcza (kujawsko-pomorsko vojvodstvo).

Blaženi Bogumil iz Gniezna - kapela u Dobrowu

Povukao se s 1772. s biskupskog položaja, postao redovnik kamaldoljanin i posljednje desetljeće svoga života proveo kao pustinjak u Uniejówu. Preminuo je na današnji dan, 10. lipnja 1182. u Dobrówu, a po nekim izvorima u Uniejówu. Na samrti je doživio viziju Marije i Djeteta Isusa, okruženih anđelima, koji su ga ponijeli u nebo. Njegovi Poljaci počeli su ga štovati odmah nakon smrti, a pripisuju mu se mnoga čuda. Njegove relikvije počivaju u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uniejówu (poddębicki okrug,  łódzko vojvodstvo). Blaženim ga je 27. svibnja 1925. proglasio papa Pio XI. Zaštitnik je nadbiskupije Gniezno, gdańske, poznańske i wrocławske nadbiskupije, włocławske biskupije, duhovnih vježbi te mnogih poljskih naselja, župa, crkava i kapela.

Sveti Kolumba

Sveti Kolumba (Columba, irski Colm Cille,), irski redovnik i misionar, opat, apostol Kelta i Pikta, zaštitnik Irske i Škotske, jedan od dvanaest irskih apostola, rođen je 7. prosinca 521. u Gartanu (grofovija Donegal, sjeverozapadna Irska), u irskoj velikaškoj obitelji (klan Cenel Conaill, Uí Néill) kao sin Fedlimida i Eithne. Redovnik i svećenik, u ranoj mladosti bio je učenik svetog Finniana iz Clonarda. Osnovao je 546. samostan u Derryju (sjeverna Irska). Utemeljio je i sagradio više od 100 crkava i samostana u Irskoj i Škotskoj. Sukobio se 561. s drugim Finnianom (također Columbin učitelj), poglavarom u opatiji Movilla (grofovija Down), jer je potajno pokušao prepisati Finnianovu knjigu psalama. Zbog toga je Kolumba morao 563. napustiti Irsku. Otputio se na sjever Škotske do otočja Hebridi. Na otoku Ioni u skupini Unutrašnjih Hebrida, na sjeverozapadu Škotske, sagradio je crkvu i utemeljio opatiju koja je nakon njegove smrti postala omiljenim hodočasničkim odredištem. Tamo je osnovao redovničku zajednicu kojom je kao opat upravljao 12 godina.

Glasoviti propovjednik, mudri savjetnik i čudotvorac, naočit i stasit, gromkog i melodioznog glasa, Kolumba se posvetio evangelizaciji Pikta, naroda naseljenog na sjeveru Škotske. Djelovao je među njima 34 godine. Vješto se snalazio među škotskim plemenima i njihovim sukobima, a preobratio je i piktskog kralja Brideia. Vraćao se u svoju Irsku, a 580. spriječio protjerivanje bardova, irskih nacionalnih pjesnika. Prepisao je navodno oko 300 knjiga. O svetom Kolumbi kruže mnoge legende (među njima i ona o njegovom susretu s nemani na jezeru Loch Ness) i pripisuju mu se mnoga čudesa. Preminuo je 9. lipnja 597. na otoku Ioni i tamo je pokopan, ali su njegove relikvije 849. prebačene u Downpatrick (grofovija Down, sjeveroistočna Irska), gdje počivaju uz svetog Patrika i svetu Brigitu, uz njega glavne zaštitnike „smaragdnog otoka“. Zaštitnik je Irske, Škotske, irske biskupije Derry i grada Derryja, pjesnika i knjigoveža, a posvećene su mu mnoge crkve, kapele, župe, biskupije, škole, ustanove i umjetnička djela u Irskoj, Škotskoj, SAD i Kanadi. Zazivaju ga kod poplava. Štuju ga i katolici i protestanti. Ponekad ga miješaju s njegovim zemljakom i suvremenikom sličnog imena, svetim Kolumbanom, o kojem pišemo u prilogu od 23. studenoga.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 10. Lipanj 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.