NaslovnaSvetac danaSveti Junipero Serra i sveti Mutien-Marie Wiaux

Sveti Junipero Serra i sveti Mutien-Marie Wiaux

Srpanj
Nedjelja, 1. Srpanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_junipero_serra

Današnji je zaštitnik sveti Junipero (Juniper) Serra, duša evangelizacije i utemeljitelj franjevačkih misijskih postaja i gradova u Californiji. Rodio se 24. studenoga 1713. u Petri na otoku Mallorci kao Miquel Josep Serra i Ferrer. U franjevački red ušao je 1730., uzeo ime Junipero, studirao filozofiju i teologiju, svećenikom postao 1737., a 1742. doktorom teologije u Palmi de Mallorca. Predavao je filozofiju i teologiju na različitim franjevačkim učilištima u Španjolskoj, a 1749. osjetio duboku želju da postane misionar. Stigao je u Meksiko 1750. i osam godina boravio među Indijancima u misijskim postajama planinskog područja Sierra Gorda u meksičkoj državi Querétaro. Od 1759. do 1767. djelovao je kao putujući misionar po cijelom Meksiku, a 1768. imenovan je voditeljem i organizatorom misija u Californiji. Od toga trenutka pa do kraja života posvetio se evangelizaciji Californije.

sveti_junipero_serra_2

Svojim žarkim propovijedima i pokorničkim činima, s mnogo ljubavi i hrabrosti, širio je Radosnu vijesti među tamošnjim urođenicima i nastojao sačuvati njihovu tradiciju i kulturnu baštinu. Osnovao je 21 misiju, krstio je i krizmao više od 6 tisuća domorodaca, podučavao ih poljodjelstvu, stočarstvu i različitim obrtima. Preminuo je 28. kolovoza 1784. u misijskoj postaji San Carlos Borroméo del río Carmelo, današnjem gradu Carmelu u Californiji.

sveti_junipero_serra_3

Kao apostol Californije i utemeljitelj velikih kalifornijskih gradova, brat Junipero, sin svetog Franje, našao je svoje mjesto u dvorani američkih velikana na Capitolu u Washingtonu. Ostavio je za sobom mnoga pisma, zapise i putopisni dnevnik. Blaženim ga je proglasio 25. rujna 1988. papa Ivan Pavao II. u Rimu, a svetim 23. rujna 2015. papa Franjo u Washingtonu. Zaštitnik je duhovnih zvanja i Californije.

Sveti Mutien-Marie Wiaux

Sveti Mutien-Marie Wiaux, valonski i belgijski redovnik i učitelj, pripadnik reda Braće kršćanskih škola, rođen je 20. ožujka 1841. kao Louis-Joseph Wiaux u selu Melletu, danas naselju valonskog grada Les Bons Villers (provincija Hainault, Belgija). Treće od šestero djece seoskog kovača i gostioničarke, odrastao je u pobožnoj obitelji, u kojoj se svakodnevno molila krunica. Mali Louis-Joseph već je od djetinjstva i sam rado molio, u u kutu seoske crkve, u vrtu ili polju, čak i u pivnici, pa su ga u selu počeli nazivati „Gonzaga". Pomagao je ocu u kovačnici, a na nagovor seoskog župnika, Abbéa Salliéa, stupio je 7. travnja 1856. u red Braće kršćanskih škola svetog Ivana de La Sallea u Namuru. Tada je uzeo i redovničko ime Mutien-Marie. Prvo polje katehetskog i učiteljskog rada brata Mutiena, 1857., bio je jedan razred u gradu Chimayu (provincija Hainault), a zatim je godinu dana poučavao u Bruxellesu. Redovnička poslušnost dovela ga je 1859. u Malonne (provincija Namur), u zavod Saint-Berthuin, gdje je ostao sve do svoje smrti. Na početku tog razdoblja zateklo ga je teško iskušenje. Gotovo su ga otpustili iz reda smatrajući ga nesposobnim za školski apostolat u tamošnjem kolegiju jer je bio previše blag i popustljiv prema učenicima. Gospodin to nije dopustio i on je kao školski brat više od 50 godina služio, molio, pazio na učenike u zavodu te podučavao crtanje i glazbu (svirao je glasovir i harmonij). Uz to se dobrovoljno bavio i katehetskim radom u mjesnoj župnoj crkvi.

Slijedeći duhovni nauk utemeljitelja Družbe školske braće, svetog Ivana de La Sallea, brat Mutien-Marie uvijek se dao voditi duhom vjere koja mu je omogućavala da u svim svojim poslovima vidi Božju volju. On je neprestano bio u sjedinjenju s Bogom. U pola šest ujutro već je klečao pred svetohraništem. Preko dana bi u slobodno vrijeme molio krunicu, a kao pobožni hodočasnik odlazio je do lurdske špilje u zavodskom parku i tamo molio. Zavodski pitomci su ga s udivljenjem nazivali „bratom koji uvijek moli".

On je mladima neprestano naglašavao važnost pobožnosti prema euharistiji i Mariji, a svi su znali da on to govori iz svog najdubljeg uvjerenja i svagdašnjeg proživljavanja. Na kraju svoga života brat Mutien-Marie sa zahvalnošću je rekao: „Kako se čovjek osjeća sretan kad se kao ja nalazi na rubu groba, a čitav je život gajio veliku pobožnost prema Gospi!" Preminuo je 30. siječnja 1917. u Malonneu. Već na dan njegove smrti dogodila su se uslišanja i čuda po njegovom zagovoru. Oko njegovog groba ubrzo su se počela okupljati mnoštva hodočasnika. Od 11. svibnja 1926. njegov grob se nalazi uz župnu crkvu u Malonneu. Postao je uzor odgojiteljima djece i mladeži. Papa Pavao VI. proglasio ga je blaženim 30. listopada 1977., a papa Ivan Pavao II. svetim 10. prosinca 1989. godine.

 

Svi datumi

  • Nedjelja, 1. Srpanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.