NaslovnaSvetac danaSrpanjSveti Akvila i Priscila, sveti Kilian, Colman i Totnan

Sveti Akvila i Priscila, sveti Kilian, Colman i Totnan

Srpanj
Četvrtak, 8. Srpanj 2021. 00:00

sveti_akvila_i_priscila

Današnji sveti zaštitnici su Akvila (Aquilla) i Priscila (Priscilla, Priska), bračni par, kršćanski misionari i mučenici iz I. stoljeća, prijatelji i suradnici svetog Pavla. Kod njih je boravio Pavao u Korintu, oni su ga pratili na putovanjima i više puta ih pozdravlja u svojim poslanicama. Bili su Židovi, koji su postali kršćani, a u Novom zavjetu spominju se na više mjesta (sedam puta). Sv. Luka u Djelima apostolskim, opisujući drugo misijsko putovanje svetog Pavla, piše: "Poslije toga Pavao ode iz Atene i dođe u Korint. Tu nađe nekog Židova imenom Akvilu, rodom iz Ponta, koji je malo prije došao iz Italije zajedno sa svojom ženom Priscilom, jer Klaudije bijaše izdao naredbu da se svi Židovi udalje iz Rima. On ih pohodi pa, kako je bio istoga zanata, nastanio se kod njih i radio. A bijahu sedlari po zanatu." (18,2-3). Završavajući Poslanicu Rimljanima i šaljući osobne pozdrave Pavao piše: "Pozdravite moje suradnike u Kristu Isusu, Prisku i Akvilu, koji su podmjestili svoj vrat za moj život i kojima zahvaljujem ne samo ja nego i sve crkve poganskoga podrijetla. Pozdravite i crkvu koja se sastaje u njihovoj kući" (16,3-4). I Drugu poslanicu Timoteju Pavao završava pozdravima i blagoslovima, a prvi su na popisu: "Pozdravi Prisku s Akvilom!" (4,19).


Kad je Pavao u Korintu završio svoju misiju te se htio vratiti u Siriju, kao pratioce na svom putu uzeo je baš Akvilu i Priscilu. Oni su ga pratili samo do Efeza, gdje su ostali. Tamo su se osim obrtom i trgovinom bavili i apostolatom. Svoju su kuću kršćanima ponudili za bogomolju. U njoj je za vrijeme svog trećeg misijskog putovanja dugo boravio i sveti Pavao. Pišući oko 55. svoju Prvu poslanicu Korinćanima Pavao navodi: "Mnogo vas pozdravljaju Akvila i Priscila zajedno s crkvom koja se sastaje u njihovoj kući." (16,19).

U svojim pozdravima apostol stalno izriče veliku zahvalnost svojim velikim dobrotvorima Akvili i Priscili, koji su mu u nekoj teškoj opasnosti, izloživši same sebe, spasili život. Ništa se sa sigurnošću ne može utvrditi o vremenu i mjestu njihove smrti (vjerojatno u Rimu). Povijest Crkve spominje ih kao "apostole i mučenike", a rimski martirologij kao njihov blagdan navodi 8. srpnja.

Sveti Kilian, Colman i Totnan

Sveti Kilian (Killian, Cillian), irski misionar, biskup i mučenik, apostol Frankonije, rođen je oko 640. u plemićkoj obitelji, u Cloughballybegu kod Mullagha (grofovija Cavan). Postao je monah i opat u samostanu Hy (Iona). Školovao se u Roscarberryju (grofovija Cork) i Tuosistu (grofovija Kerry). S jedanaest svojih drugova uputio se 686. kao misionar preko Galije u Rim. U Rimu je krajem 686. posvećen kao misionarski biskup. Papa Konon (Conon) poslao ga je 687. s njegovim irskim prijateljima, svećenikom Colmanom (Colmán, Kolonat) i đakonom Totnanom, kao misionara u Frankoniju (danas sjeverna Bavarska i istočni Baden-Württemberg).

Misionari su uspješno djelovali u istočnoj Frankoniji i Tiringiji. Kilian je tamo pokrstio mnoge pogane, među njima i franačkog vojvodu Gozberta. Opomenuo je Gozberta jer je živio u nedopuštenoj vezi s Geilanom, udovicom svog pokojnog brata. Geilanu je to tako naljutilo da je u Gozbertovoj odsutnosti naredila vojnicima da ubiju Kiliana i njegove najbliže suradnike, Colmana i Totnana.

Sveti Kilian - katedrala u Würzburgu

Odsjekli su im glave na glavnom trgu u Würzburgu (Unterfranken, Bavarska), gdje su misionari propovijedali. Umrli su mučeničkom smrću na današnji dan, 8. srpnja 689. godine. Njihova tijela, zajedno sa svećeničkom odjećom, crkvenim posuđem i svetim knjigama, Geilana ja dala zakopati na skrovitom mjestu. Pokopani su u nekoj staji, a njihova tijela na čudesan način otkrivena su 743. u nazočnosti svetog Bonifacija, apostola Njemačke i svetog Burkarda, prvog biskupa Würzburga. Burkard je na mjestu Kilianove mučeničke smrti 752. podigao katedralu u Würzburgu, koja nosi Kilianovo ime. U toj katedrali i u susjednoj crkvi Neumünster počivaju relikvije svetih Kiliana, Colmana i Totnana. Sveti Kilian je zaštitnik grada Würzburga, biskupije Würzburg, nadbiskupije Paderborn, Frankonije, očiju, bolesnika od reume i gihta, ličilaca, krečilaca, bačvara te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem Njemačke, Irske, Sjeverne Amerike i svijeta.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 8. Srpanj 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.