NaslovnaSvetac danaSveti Bruno, biskup Segnija i sveti Frederik iz Utrechta

Sveti Bruno, biskup Segnija i sveti Frederik iz Utrechta

Srpanj
Srijeda, 18. Srpanj 2018. 00:00 - 23:59

sveti_bruno_biskup_segnija

Današnji sveti zaštitnik, Bruno, biskup Segnija (San Bruno di Segni, San Brunone d'Asti), rodio se oko 1045./1049. kao plemićki sin u talijanskom gradiću Soleru (provincija Alessandria, Pijemont). Benediktinac, studirao je teologiju u Astiju i Bologni. Za svećenika je zaređen 1079. i postao kanonikom u Sieni. Savjetnik četvorice papa, papinski poslanik, vrsni poznavatelj Svetog pisma, bio je glasovit po svojim propovijedima o Presvetom Sakramentu. Biskupom Segnija (Lazio) imenovao ga je 1080. papa Grgur VII., koji mu je povjeravao mnoge važne misije. Bio je bliski suradnik i njegovih nasljednika, Viktora III., Urbana II. i Paskala II., te je sudjelovao u radu crkvenih sabora u Clermontu (1095.) i Toursu (1096.).


„Briljantni branitelj Crkve", borio se protiv simonije (trgovanja crkvenim službama, povlasticama i oprostom grijeha), a svojim djelovanjem svesrdno branio slobodu Crkve od svjetovnih vladara koji su je htjeli podčiniti svojoj volji. Naročito se trudio obnoviti kler. Povukao se 1102. u samostan Monte Cassino, gdje je 1107. izabran za opata, ali se po papinom nalogu 1111. vratio u svoju biskupiju.

U dva je navrata obavljao službu papina legata i putovao u Francusku i na Siciliju. Bio je izrazito nadarena i svestrana osoba, hagiograf, polemičar, teolog, govornik i liturgičar, te je za sobom ostavio niz vrijednih djela. Preminuo je u Segniju na današnji dan, 18. srpnja 1123. Svetim ga je proglasio 1183. papa Lucije III. Zaštitnik je grada Segnija.

Sveti Frederik iz Utrechta

Sveti Frederik (nizozemski Frederik van Utrecht, njemački Friedrich, engleski Frederick), nizozemski biskup i mučenik, rođen je oko 780. u Friziji (sjeverozapadna Nizozemska), kao unuk frizijskog kralja Redbada (Radbouda). Pobožan mladić, školovao se u katedralnoj školi u Utrechtu. Njegov učitelj bio je i biskup Ricfried, kojeg je naslijedio na biskupskoj stolici. Nakon školovanja zaređen je za svećenika i poslan kao misionar u sjeverne dijelove utrechtske biskupije, gdje su još živjela poganska plemena.

Bio je nadaleko poznat po svojoj učenosti i svetosti. Poznato je da je djelovao na Walcherenu, negdašnjem otoku u pokrajini Zeeland, a zajedno sa svetim Odulfom u Stavorenu, na obali jezera IJsselmeer (Frizija). Bio je prijatelj s benediktincem Rabanom Maurom (Rabanus Maurus), poznatim teologom i nadbiskupom Mainza. Na saboru u Mainzu, 829., doživio je pohvale zbog svojeg znanja i djelovanja.

Frederik je bio biskup Utrechta od 815./816. do 838. Posvetio se obnovi crkvenog života i svećenstva, a osobito se borio protiv incestuoznih ženidbi među pripadnicima plemstva. Proslavio se svojom molitvom posvećenom Presvetom Trojstvu i životopisom svetog Bonifacija. Ubila su ga dvojica plaćenika koje je vjerojatno poslala kraljica Judita Bavarska, druga žena franačkog kralja Ljudevita Pobožnog, jer ju je biskup javno ukorio zbog nemoralnog života. Prema drugim izvorima ubojice su poslali pogani iz Walcherena, zakleti protivnici misionara i kršćanstva. Frederik je proboden mačevima za vrijeme služenja mise, na današnji dan, 18. srpnja 838., u Utrechtu. Pokopan je u crkvi svetog Spasitelja u Utrechtu. Zaštitnik je gluhih osoba.

 

Svi datumi

  • Srijeda, 18. Srpanj 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.