NaslovnaSvetac danaKolovozGospa od anđela, sveti Euzebije iz Vercellija

Gospa od anđela, sveti Euzebije iz Vercellija

Kolovoz
Ponedjeljak, 2. Kolovoz 2021. 00:00

gospa_od_andjela

U nizu omiljenih ljetnih marijanskih blagdana danas slavimo staru franjevačku svetkovinu, Gospu od anđela. Ta svetkovina potječe iz prvih franjevačkih dana. Na ovaj dan se prisjećamo obraćenja svetog Franje Asiškog, koje se dogodilo upravo na današnji dan, 2. kolovoza 1208., u crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. U franjevačkoj povijesti ta crkva je poznata kao Porcijunkula (Porziuncola). Crkvica Porcijunkula nalazi se danas unutar bazilike Svete Marije Anđeoske koja je građena po nalogu pape Pija V. od 1569. do 1679. Papa Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je "majka i glava svih crkava franjevačkog reda".


Ovo je i dan potpunog oprosta, takozvanog porcijunkulskog oprosta. U svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku crkvu ili župu te izmole Vjerovanje, Oče naš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Gospa od anđela - župna crkva u Trogiru

Gospi od anđela posvećene su mnoge zemlje, gradovi, naselja, župe, crkve i samostani diljem svijeta (među njima Los Angeles i Kostarika) i hrvatskih krajeva (Sesvetska Sopnica kod Zagreba, Veli Lošinj, Poreč, Prvić Luka, Visovac kod Drniša, Trogir, Imotski, Imotska krajina,...

Gospa od anđela - crkva u Poreču

...Pozorac kod Marine, Zaostrog kod Gradca, Sumartin na Braču, Orebić-franjevački samostan, Gornja Tramošnica kod Gradačca, Kazijevići kod Fojnice, Zabilje kod Viteza, Guber kod Livna, Jasenica kod Mostara, Perast-Verige kod Kotora).

sveti_euzebije_iz_vercellija

Sveti Euzebije iz Vercellija

Današnji sveti zaštitnik, Euzebije iz Vercellija, rodio se 283. na otoku Sardiniji. Bio je svećenik i lektor u Rimu, a za biskupa Vercellija (Pijemont) posvećen je 16. prosinca 340. Plodni pisac, prijatelj svetog Atanazija iz Aleksandrije, svesrdni branitelj božanstva Isusa Krista, zbog borbe protiv krivovjernog arijanizma prognan je 355. u Siriju, Kapadociju i Tebaidu.

Vratio se iz progonstva 363.

Asketa, revni duhovni pastir, bio je prvi biskup koji je živio po istim pravilima kao i njegovi svećenici. Poput svetog Pavla mnogo je putovao kako bi među vjernicima svjedočio pravu vjeru i širio istinu. Preminuo je 1. kolovoza 371. u Vercelliju, gdje ga i danas štuju kao gradskog zaštitnika, a zaštitnik je i cijele pokrajine Pijemonta.

Zbog pretrpljenih muka i progona Crkva ga slavi kao mučenika. Njegovim imenom, Kćeri svetog Euzebija (Figlie di Sant'Eusebio), prozvana je ženska redovnička družba, osnovana 1899. u Vercelliju. Redovnice te družbe brinu se prije svega za invalide i starije osobe, a i danas djeluju u Italiji, Brazilu i Peruu.

 

Svi datumi

  • Ponedjeljak, 2. Kolovoz 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.