NaslovnaSvetac danaGospa Snježna, sveta Nona

Gospa Snježna, sveta Nona

Kolovoz
Nedjelja, 5. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

gospa_snjezna

Obljetnica posvete slavne rimske bazilike svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) u narodu se slavi kao Gospa Snježna. Ovaj naziv, Sancta Maria ad nives, potječe iz legende po kojoj je usred ljeta, 5. kolovoza, u Rimu pao snijeg. Po toj legendi Bogorodica se ukazala u noći 3. kolovoza 352. tadašnjem papi Liberiju, rimskom patriciju Ivanu i njegovoj supruzi naređujući im da izgrade crkvu na mjestu označenom snijegom, koji će padati sljedeće noći. Na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, papa Liberije obilježio je granice u kojima je kasnije podigao veličanstvenu baziliku.

Ona je po njemu nazvana i liberijanskom bazilikom. Nju je kasnije preuredio papa sveti Siksto III. i posvetio ju Presvetoj Bogorodici na spomen Efeškoga sabora, održanog 431., na kojem je proglašena dogma o Marijinom bogomajčinstvu. Crkva je prozvana bazilikom svete Marije Velike jer je to najznačajnija bazilika na kršćanskom Zapadu, posvećena Majci Božjoj. Građena je u starokršćanskom stilu s monumentalnim stupovima i velebnim mozaicima.

Gospa Snježna - bazilika u Rimu

Jedan od njezinih naziva je i Sancta Maria ad praesepe, Gospa od jaslica, jer je u njoj već krajem IV. stoljeća načinjena spilja nalik onoj iz Betlehema. U njoj je prvu svetu misu služio naš blaženik i mučenik Alojzije Stepinac. U samoj bazilici nalazi se i najstariji prikaz svete Marije Snježne na mozaiku iz 1308.

gospa_snjezna_zupna_crkva_u_belcu

Gospa Snježna - župna crkva u Belcu

Gospa Snježna je zaštitnica mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Volavje kod Jastrebarskog, Dubranec kod Velike Gorice, Zagreb-Sljeme, Blato kod Zagreba, Đakovački Selci, Harkanovci kod Valpova, Malinovac kod Magadenovca, Osijek-Donji grad, Belec kod Zlatara, Ljubešćica, Trnovec Bartolovečki, Kamenica kod Lepoglave, Merhatovec kod Selnice, Kutina, Karlovac-Dubovac, Kamensko kod Karlovca, Čepić kod Oprtlja, Šterna kod Grožnjana, Brnobići kod Buzeta, Maružini kod Kanfanara,...

Gospa Snježna - župna crkva u Kutini

...Kašćerga kod Pazina, Materada kod Umaga, Rovinjsko Selo, Lič kod Fužina, Begovo Razdolje kod Mrkoplja, Belgrad u Vinodolskoj općini, Krivi Put kod Senja, Cres, Banjol na Rabu, Mandre kod Kolana na Pagu, Kukljica na Ugljanu, Donje Postinje kod Muća, Omiš, Mošnica kod Omiša, Čišla kod Omiša, Duće kod Dugog Rata, Vid kod Metkovića, Borje kod Orebića, Pupnat na Korčuli, Cavtat u Konavlima, Poljaci kod Brčkog, Deževice kod Kreševa, Blidinje-Barzonja, Tekije kod Petrovaradina, Žabalj u Bačkoj, Škaljari kod Kotora).

Sveta Nona

Sveta Nona (Nonna), supruga svetog Grgura Nazijanskog starijeg, majka svetog Grgura Nazijanskog mlađeg, svetog Cezarija i svete Gorgonije, rodila se oko 290. u Nazianzu, malom gradu u rimskoj pokrajini Kapadociji (danas Anatolija, Turska), kao kći kršćana, Filtacija i Gorgonije. Iako je bila kršćanka, udala se za Grgura, pripadnika židovsko-poganske sekte, hipsistara, koji su obožavali Svevišnjeg, Hypsistosa. Nona je uspjela muža obratiti na kršćanstvo i on je čak izabran za biskupa u Nazianzu. Tu časnu službu obavljao je 40 godina i umro oko 373. kao stogodišnjak, na glasu svetosti. Nona je rodila slavnog Grgura Nazijanskog Bogoslova, velikog biskupa i teologa, crkvenog naučitelja, koji će svojim djelima prosvijetliti Crkvu (o njemu pišemo u prilogu od 2. siječnja). Upravo njemu, koji je prema svojoj majci gajio izvanrednu ljubav i poštovanje, dugujemo podatke o svetoj Noni. On je spominje u svojim pogrebnim govorima prigodom smrti svoga oca Grgura starijeg, svoga brata Cezarija i svoje sestre Gorgonije. Pisao je o njoj i u svojoj autobiografiji („O svome životu").

Nona je bila uzorna žena i majka, pobožna, čedna i skromna. Njezin sin, sveti Grgur, napisao je i ovo: „Takve je vrline rese: jedna u kućnim poslovima, druga u dobrim djelima ili u njezinoj čistoći, treća opet u njezinim činima pobožnosti, u pokoroma što ih je nalagala svome tijelu, u suzama, u molitvama, u brizi kojom su se njezine ruke otvarale prema siromasima... Nonu treba slaviti zbog svih tih kreposti zajedno..." Sveta Nona nadživjela je svoga muža i dvoje djece. Nakon suprugove smrti stupila je u bazilijanski samostan. Preminula je 374. dok se nalazila u crkvi na euharistijskom slavlju, a pokopana je uz grobove svetih mučenika. Prigodom Nonine smrti njezin sin Grgur nije sastavio ni održao govor, kao što je to učinio za druge pokojne članove obitelji. Očito ga je shrvala tuga. Majčinu smrt kasnije je opjevao u dva epigrama. Štovanje svete None proširio je na Zapad Baronije koji ju je uvrstio u Rimski martirologij kao uzor svim kršćanskim majkama. Zazivaju je kod opasnih dječjih bolesti.

 

Svi datumi

  • Nedjelja, 5. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.