NaslovnaSvetac danaSveta Terezija Benedikta od Križa i sveti Emigdije

Sveta Terezija Benedikta od Križa i sveti Emigdije

Kolovoz
Četvrtak, 9. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

sveta_terezija_benedikta_od_kriza

Današnja sveta zaštitnica Terezija Benedikta od Križa rođena je kao Edith Stein, najmlađe, jedanaesto dijete židovske obitelji, 12. listopada 1891., u Wrocławu (tada Breslau), Donja Šleska. Studirala je na sveučilištu u Göttingenu, gdje je 1916. doktorirala kao učenica i asistentica glasovitog filozofa Edmunda Husserla. Potaknuta životom i djelom svete Terezije Avilske obratila se 1922. na katoličku vjeru. Djelovala je kao profesorica u djevojačkoj dominikanskoj školi u Speyeru i na Institutu za znanstvenu pedagogiju u Münsteru.


Godine 1934. postala je u Kölnu redovnica karmelićanka i uzela ime Terezija Benedikta od Križa. Pred nacistima se 1938. sklonila u karmelićanski samostan u nizozemskom gradu Echtu, ali su je nacistički zlotvori 2. kolovoza 1942. uhitili zajedno s njezinom sestrom Rosom, također obraćenicom, deportirali u Auschwitz i umorili u plinskoj komori na današnji dan, 9. kolovoza 1942. godine.

Napisala je mnoga filozofska i duhovna djela. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1987. i svetom 1998. Zazivaju je kod smrti roditelja, a zaštitnica je Europe, mučenika, obraćenih Židova i Svjetskog dana mladih.

Sveti Emigdije

Sveti Emigdije (Emygdius, talijanski Emidio), prvi biskup Ascolija i mučenik, suzaštitnik Dubrovnika i Virovitice, rodio se oko 273. u njemačkom gradu Trieru (Rheinland-Pfalz), u poganskoj obitelji. Pokrstio se, a morao je bježati iz rodnog grada jer je uništavao poganske idole. U Milanu ga je biskup, sveti Materno, zaredio za svećenika. Djelovao je kao propovjednik u milanskom oratoriju svetog Nazarija. Potom je otišao u Rim i tamo od uzetosti izliječio kćerku svoga domaćina Gracijana pa se cijela Gracijanova obitelj obratila na kršćanstvo. Čudesno je izliječio i mnoge druge ljude, među njima i jednog slijepca. Papa Marcelin posvetio ga je za biskupa i poslao ga u grad Ascoli Piceno (Marche).

Tamo je obratio brojne pogane i učinio mnoga čudesa. Rimski upravitelj Ascolija Polimije nagovarao je Emigdija da žrtvuje bogu Jupiteru i božici Angariji, zaštitnici Ascolija, a ponudio mu je i ruku svoje kćeri Polizije. Emigdije je pokrstio i Poliziju u rijeci Tronto, kao i mnoge druge kršćane. Razjareni Polimije nakon toga mu je odrubio glavu na mjestu gdje se danas nalazi crveni hram svetog Emigdija (Tempietto Sant'Emidio Rosso). Tada su zaglavili i Emigdijevi sljedbenici Eupolus, Germanus i Valentius. Prema legendi, Emigdije je tada ustao, uzeo u ruke svoju odrubljenu glavu i uputio se u planinu, gdje je pokopan, a na tom mjestu podignut je kasnije hram svetog Emigdija kod pećina (Tempietto Sant'Emidio alle Grotte). Predaja govori da su nakon mučeničke Emigdijeve smrti njegovi sljedbenici navalili na Polimijevu palaču i razorili je. Dogodilo se to za progona cara Dioklecijana, u kolovozu 303.

Sveti Emigdije - Tempietto Sant'Emidio alle Grotte u Ascoliju

Papa Pio II. piše 4. lipnja 1462. kako se u Ascoliju zbog duboke pobožnosti prema svetom Emigdiju i brojnih čudesa što se događaju na njegovom grobu, na njegov blagdan okuplja veliko mnoštvo naroda. Ta je pobožnost još više porasla kad je nakon strašnog potresa u Italiji, 1703., grad Ascoli ostao posve neoštećen. Tada su Emigdija mnogi gradovi u srednjoj Italiji izabrali za svojeg zaštitnika. Njegove relikvije i danas počivaju u kripti katedrale u Ascoliju. Crkva ga službeno slavi 5. kolovoza, a mjesne Crkve na različite datume, obično nekoliko dana kasnije. Zazivaju ga kod potresa, a zaštitnik je grada Ascolija i biskupije Ascoli Piceno te mnogih talijanskih naselja, župa, crkava i kapela.

Sveti Emigdije - katedrala u Ascoliju

Hrvatski grad Dubrovnik pogođen je strašnim potresom 6. travnja 1667., a Dubrovčani su se nakon toga počeli utjecati svetom Emigdiju. Tada je sveti Emigdije postao drugotni zaštitnik grada Dubrovnika i dubrovačke biskupije. Za jakog potresa 1757. i građani naše Virovitice zavjetovali su svetom Emigdiju, zaštitniku od potresa, da će u njegovu čast podići zavjetnu kapelu. Kad je potres prestao, 20. kolovoza 1757., zahvalni Virovitičani odmah su podigli drvenu kapelu svetog Emigdija. Obnovljena kapela svetog Emigdija, s restauriranim oltarom i slikom zaštitnika, nalazi se uz virovitički franjevački samostan.

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 9. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.