NaslovnaSvetac danaKolovozSveti Lovro, đakon i mučenik i blaženi Franciszek Drzewiecki

Sveti Lovro, đakon i mučenik i blaženi Franciszek Drzewiecki

Kolovoz
Utorak, 10. Kolovoz 2021. 00:00

sveti_lovro_djakon_i_mucenik

Današnji zaštitnik, sveti Lovro Rimski, rođen je oko 225. u rimskom naselju Osca (danas španjolski grad Huesca). Bio je učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina volio očinskom ljubavlju. Unatoč mladoj dobi uvrstio ga je među sedmoricu uglednih rimskih đakona te ga postavio za protođakona. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, prorekao mu je da ga čeka teška borba za vjeru Kristovu. Papa mu je doslovno rekao: "Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu." Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi kazao je đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima.

On je to poslušao te pošao u ubožnicu za siromahe i sve im podijelio. Stoga je za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, upro prstom u siromahe, bogalje, slijepce i bolesnike te rekao: "Evo blaga Crkve, vječnog blaga koje se ne umanjuje nego neprestano rodi!" Na to je bio mučen, izbičevan te spaljen na roštilju. S tog užarenog strašnog mučila dobacio je okrutnom tiraninu: "Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!" Mučeništvo svetog Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo se na današnji dan, 10. kolovoza 258. godine.


Kiša meteora, zvana Perzeidi, događa se otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza pa se naziva i "suze svetog Lovre". Posebno je slavljen u Rimu i jedan je od zaštitnika „vječnog grada". Francuski istraživač Jacques Cartier po njemu je nazvao najveći estuarij na svijetu Zaljev svetog Lovre (Golfe du Saint-Laurent, Gulf of Saint Lawrence) i Rijeku svetog Lovre ili svetog Lovrijenca (Fleuve Saint-Laurent, Saint Lawrence River), dugu 1197 kilometara.

Sveti Lovro, đakon i mučenik - župna crkva u Petrinji

Omiljeni svetac, kojeg zazivaju kod požara i lumbaga, zaštitnik je đakona, sjemeništaraca, studenata, školske djece, knjižničara, arhivista, rizničara, komičara, kuhara, pečenjara, mesara, nožara, pivara, kožara, siromaha, vlasnika restorana, vinara, vinogradara, arsenala, oružara, staklara, pralja, Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, brojnih naselja, župa, crkava i kapela  diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Lovrečka Varoš kod Vrbovca, Lipovac kod Nijemaca, Babina Greda, Baranjsko Petrovo Selo kod Petlovca, Črnkovci kod Marijanaca, Slavonski Brod-groblje, Požega, Požeška biskupija,...

Sveti Lovro, đakon i mučenik - katedrala u Trogiru

... Crkvari kod Orahovice, Lovrečan kod Cestice, Cirkovljan kod Preloga, Petrinja, Vivodina kod Ozlja, Lovrečica kod Umaga, Sveti Lovreč Labinski kod Raše, Premantura kod Medulina, Krk, Kali na Ugljanu,  Lukoran na Ugljanu, Šibenik, Koprno kod Unešića, Trogir-katedrala, Stobreč kod Splita, Baška Voda, Kaštel Lukšić, Zmijavci, Vrboska na Hvaru,  Žukovac kod Orebića, Sonta kod Apatina).

Sretan imendan želimo svim našim dragim Lovrama i Lovorkama!

Blaženi Franciszek Drzewiecki

Blaženi Franciszek (Franjo) Drzewiecki, poljski svećenik, redovnik orionist, mučenik, rođen je 26. veljače 1908. u Zdunama (Zduny, kotar Łowicz, łódzko vojvodstvo), kao sin Jana i Rozalije. Odrastao je u vrlo pobožnoj obitelji, a imao je četiri brata i šest sestara. Stupio je 1922. u Zduńskoj Woli (łódzko vojvodstvo) u sjemenište orionista, Sinova božanske providnosti, reda kojeg je 1893. u Torinu osnovao sveti Luigi Orione (1872.-1940.). Prve redovničke zavjete Franciszek je položio 1930., a studij filozofije završio 1931. Od 1931. školovao se u Italiji. Studirao je teologiju u Veneciji i u matičnoj kući orionista u Tortoni (provincija Alessandria, Pijemont).

Vječne redovničke zavjete položio je 15. kolovoza 1934., pred osnivačem reda, Luigijem Orioneom. Za svećenika je zaređen 6. lipnja 1936. Neko vrijeme djelovao je kao svećenik u Genovi, a u prosincu 1937. vratio se u Poljsku. Po povratku je bio odgojitelj i predavao na kolegiju u Zduńskoj Woli, a od ljeta 1939. službovao kao župnik u Włocławku (kujawsko-pomorsko vojvodstvo).

Njemački okupatori uhitili su ga 7. studenoga 1939., zajedno s mnogim drugim svećenicima i bogoslovima. Osudili su ga na prisilni rad u koncentracijskom logoru Dachau (Gornja Bavarska), u kojem je boravio od 15. prosinca 1940. Dok je radio na logorskom imanju, po jakoj kiši, olujnom vjetru ili žarkom suncu, velečasni Franciszek uvijek je sa sobom nosio posvećene hostije u maloj kutiji, obješenoj oko vrata, a boravak na poljima koristio je za euharistijske pobožnosti. Iznurenog mučenjima i gladovanjem, nacistički zlotvori umorili su ga 13. rujna 1942., u plinskoj komori dvorca Hartheim (Alkoven) kod Linza (Gornja Austrija). Kad su ga zločinci vodili u plinsku komoru, hrabrio je druge: „Kao Poljaci, mi žrtvujemo naš život za Boga, za Crkvu, za Domovinu". Blaženim ga je proglasio 13. lipnja 1999. u Varšavi njegov veliki zemljak, papa Ivan Pavao II., kao jednog od 108 blaženih poljskih mučenika, umorenih za vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

Svi datumi

  • Utorak, 10. Kolovoz 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.