NaslovnaSvetac danaSveti Rok, sveti Stjepan kralj

Sveti Rok, sveti Stjepan kralj

Kolovoz
Četvrtak, 16. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

sveti_rok

Sveti Rok ili Roko (Rochus, Roch, Rocco, Roque), današnji zaštitnik, rodio se 1295. u francuskom gradu Montpellieru kao plemićki sin, s madežom na prsima u obliku crvenog križa. Ostao je bez roditelja prije dvadesete godine, prodao sva svoja dobra, novac podijelio siromasima i kao siromašni hodočasnik uputio se u Rim. Čudotvorac, na putu je činio dobra djela i dvorio oboljele od kuge. Hodočastio je u Acquapendente, Cesenu, Rim, Rimini, Novaru i Piacenzu, posjećivao javne bolnice i posvuda činio djela milosrđa te ostavljao tragove čudesnih ozdravljenja molitvom, dodirom i znakom križa. Njegovo se putovanje pretvorilo u hodočašće ljubavi.

U Piacenzi se i sam razbolio od kuge pa je prognan iz grada. Utočište je našao u šumi, hranio se biljem i pio vodu iz vrela, koje je poteklo u njegovom skrovištu. Jedini prijatelj bio mu je lovački pas koji mu je svaki dan donosio komad kruha i lizao mu rane. Vlasnik psa, grof Gottardo Palastrelli, slijedio je životinju u šumu i primio Roka pod svoj krov. Kada je ozdravio, vratio se u zavičaj, ali su ga tamo zatvorili kao sumnjivca i špijuna. U zatvoru je proveo pet godina, ponovo obolio od kuge i tek je svećeniku koji mu je podijelio svete sakramente, otkrio tko je. 

Preminuo je u Montpellieru (po nekim izvorima u talijanskom gradu Vogheri) na današnji dan, 26. kolovoza 1327. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja.

Zazivaju ga kod epidemija kuge i kolere, kožnih bolesti i osipa, bolova u koljenima, a zaštitnik je pasa, bolesne stoke, invalida, krivo optuženih osoba, kožnih bolesnika, neženja, kirurga, proizvođača crepova, hodočasnika, ljekarnika, grobara i trgovaca polovnom robom.

Sveti Rok - župna crkva u Virovitici

Jedan je od najomiljenijih europskih svetaca i posvećena su mu mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Šestine, Zagreb-Rokov perivoj, Izimje kod Jastrebarskog, Luka, Sveta Nedjelja, Cvetković Brdo kod Velike Gorice, Rokovci kod Andrijaševaca, Vukovar, Veliškovci kod Belišća, Satnica Đakovačka, Osijek-Gornji grad, Opatovac kod Cernika, Vrbje, Brđani kod Rešetara, Virovitica, Koprivnički Bregi, Druškovec kod Maruševca, Draškovec kod Preloga, Novo Selo Rok kod Čakovca, Zagora kod Krapine, Kratečko kod Siska, Roždanik-Jazavica kod Novske, Donja Jelenska kod Popovače, Skakavac kod Karlovca, Ogulin, Sveti Rok kod Lovinca,...

Sveti Rok - župna Crkva u Petrovaradinu

...Lokve, Zakrajc Brodski kod Skrada, Klana, Volosko kod Opatije, Punat na Krku, Črnica kod Buzeta, Rakotule kod Karojbe, Fuškulin kod Poreča, Nova Vas kod Poreča, Brtonigla, Pićan, Muntrilj kod Tinjana, Galižana kod Vodnjana, Draguć kod Cerovlja, Svetvinčenat, Bibinje, Sveti Filip i Jakov, Sikovo kod Svetog Filipa i Jakova, Biograd, Pašman, Drniš, Murter, Primošten, Dubravice kod Skradina, Kaštel Sućurac, Split-Manuš, Čaporice kod Trilja, Udovičić kod Otoka, Vinjani kod Imotskog, Jesenice kod Dugog Rata, Medov Dolac kod Lovreća, Brela, Omiš, Mimice kod Omiša, Stari Grad na Hvaru, Pitve kod Jelse na Hvaru, Jelsa, Vrboska na Hvaru, Sutivan na Braču, Komiža na Visu, Lumbarda na Korčuli, Vela Luka na Korčuli-groblje, Trpanj na Pelješcu, Ošlje u Dubrovačkom primorju, Podrujnica kod Kule Norinske, Dubrovnik, Bosanska Gradiška, Cer kod Dervente, Prud kod Odžaka, Donja Lastva kod Tivta, Subotica, Morović kod Šida, Petrovaradin, Novi Sad).

Sretan imendan želimo svim našim dragim čitateljima s imenom Rok ili Roko!

sveti_stjepan_kralj

Sveti Stjepan kralj

Danas slavimo i svetog Stjepana, ugarskog kralja. Rodio se 967. ili 969. ili 975. u Ostrogonu (Esztergomu). Sin Geze I., kršten je kao dječak od 10 godina, a vladao je od 997. U borbi za vlast porazio je je bratića Koppánya, pristašu poganstva. Oko 1000. utemeljio je nadbiskupiju u Ostrogonu te položio osnove crkvenoj organizaciji na području Ugarske.

Na Božić godine 1000. okrunjen je krunom koju mu je, prema predaji, poslao papa Silvestar II. (kruna svetog Stjepana). Oženio se Gizelom, sestrom rimsko-njemačkog cara Henrika II. Podupirao je pokrštavanje Ugarske, osnivao biskupije i samostane, gradio crkve, unutarnjim reformama ustrojio županije, ojačao kraljevsku vlast, a svojim privrženicima podijelio prostrane zemljišne posjede. 

Otac svetog Emerika (Mirka), preminuo je 15. kolovoza 1038. u Ostrogonu.

Svetim ga je 1083. proglasio papa Grgur VII. Posvećena mu je i naša zagrebačka katedrala (kao i Uznesenju Marijinu i svetom Ladislavu kralju).

Sveti Stjepan kralj - crkva u Kompolju

Zaštitnik je Mađarske, kraljeva, roditelja, zidara, klesara i kamenorezaca te mnogih naselja, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Bistrinci kod Belišća, Dalj Planina kod Erduta, Slatinik Drenjski,...

Sveti Stjepan kralj - crkva u Slatiniku Drenjskom

...Slavonski Brod-svetište Gospe brze pomoći, Humljani kod Čačinaca, Hercegovac, Mursko Središće, Gornji Mihaljevec, Kompolje kod Otočca, Stari Laz kod Ravne Gore, Sombor-karmelićanska crkva, Kruščić kod Kule, Svilojevo kod Apatina, Senta).

 

Svi datumi

  • Četvrtak, 16. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.