NaslovnaSvetac danaSveti Hijacint i sveta Klara iz Montefalca

Sveti Hijacint i sveta Klara iz Montefalca

Kolovoz
Petak, 17. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

sveti_hijacint

Danas slavimo svetog Hijacinta, kojeg njegovi Poljaci nazivaju Święty Jacek ili Jacek Odrowąż. Rodio se oko 1185. u selu Kamień blizu grada Opole u Šleskoj, u obitelji koja je pripadala malom plemstvu. Njegov je bliski rođak, vjerojatno i stariji brat, sveti Czesław. Studirao je u Krakówu, Parizu i Bologni. Doktor kanonskog prava i teologije, u Rimu je nazočio čudu svetog Dominika i pridružio se dominikancima kao prvi Poljak. Sveti Dominik poslao ga je da naviješta evanđelje poganima u Pruskoj. Čudotvorac, "apostol sjevera", dobrotvor bolesnika i siromaha, osnivao je samostane u Poljskoj i Češkoj, prema predaji djelovao kao misionar u Litvi, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Škotskoj, Ukrajini, Rusiji, Turskoj i Grčkoj.


Prema legendi pri napadu Mongola na jedan kijevski samostan želio je spasiti svetohranište s Presvetim sakramentom, a tada je začuo glas Majke Božje koja ga je zamolila da spasi i njezin kip: "Uzeo si moga sina, a mene ostavljaš?" Podigao je na opće zaprepaštenje ogroman mramorni kip, pretežak za jednog čovjeka i odnio ga na sigurno mjesto. Preminuo je u svojem krakowskom samostanu na Veliku Gospu, 15. kolovoza 1257. godine.

Njegov je grob u dominikanskoj crkvi postao stjecište hodočasnika i bolesnika. Svetim ga je proglasio 1594. papa Klement VIII. U pomoć ga zazivaju trudnice i utopljenici. Zaštitnik je Litve, Poljske i krakowske biskupije. Posvećene su mu mnoge crkve diljem svijeta, a posebno je omiljen kao San Jacinto u zemljama španjolskog jezičnog područja, gdje su po njemu nazvani brojni gradovi i naselja.

Sveta Klara iz Montefalca

Sveta Klara iz Montefalca (Chiara da Montefalco), poznata i kao sveta Klara od Križa (Chiara della Croce), talijanska redovnica augustinka, mističarka, rođena je oko 1268. u Montefalcu (provincija Perugia, Umbrija, biskupija Spoleto), u uglednoj obitelji, kao druga kći Damiana i Iacope Vengente. Već je u djetinjstvu sate i sate provodila u molitvi i sa šest godina podvrgavala se oštroj pokori. Franjevačka trećoredica, posvetila se dragom Bogu i potaknuta primjerom svoje starije sestre Giovanne i njezine prijateljice Andreole, ušla u strogu klauzuru.

Njezin otac Damiano sagradio je po Giovanninoj želji u Montefalcu mali samostan svetog Leonarda, svojevrsnu pustinjačku nastambu. Chiara je u tu zajednicu ušla 1275., a za sestrama su se povele i mnoge druge djevojke pa je nastala potreba za većim samostanom. Gradnja novog samostana potrajala je do 1290., kada je biskup Gerardo Artesino 10. lipnja 1290. dekretom potvrdio redovničku zajednicu sestre Giovanne i dao joj pravila svetog Augustina. Taj augustinski samostan nazvan je imenom Svetog Križa, a Giovanna je izabrana za prvu poglavaricu. Giovanna je preminula 22. studenoga 1291., a za poglavaricu je tada izabrana Chiara. U početku je otklonila tu dužnost, a prihvatila je položaj tek na zahtjev biskupa Spoleta. Iako vrlo mlada, vodila je svoju zajednicu čvrsto i odlučno.

Za vrijeme viđenja na Bogojavljenje 1294. Chiara je prihvatila u svoje srce Isusov križ i nosila ga kao stalni i bolni teret do kraja života. Bila je obdarena mnogim viđenjima i ekstazama, a postala je glasovita po svojim mudrim savjetima i odgovorima na sva moguća pitanja istaknutih filozofa, teologa, kardinala i znanstvenika. Kristova muka i njegov križni put posve su proželi Chiarin život. Sagradila je 1303. crkvu u Montefalcu i posvetila je Svetom Križu. Preminula je u svojem samostanu u Montefalcu, na današnji dan, 17. kolovoza 1308. Nakon smrti na njezinom su tijelu iznad srca otkrili utisnut znak križa, a na samom srcu znakove Kristove muke. Narod ju je počeo štovati odmah poslije smrti. Blaženom ju je 13. travnja 1737. proglasio papa Klement XII., a svetom 8. prosinca 1881. papa Leon XIII. Zaštitnica je grada Montefalca te mnogih crkava i kapela. Chiarine relikvije počivaju danas u njezinom svetištu, samostanu svete Klare u Montefalcu, kojim upravljaju redovnice augustinke. Umjetnici je često prikazuju sa simbolima Kristove muke koju je sveta Klara iz Montefalca duboko proživljavala.

 

Svi datumi

  • Petak, 17. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.