NaslovnaSvetac danaSveta Jelena Križarica i sveti Agapit

Sveta Jelena Križarica i sveti Agapit

Kolovoz
Subota, 18. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

sveta_jelena_krizarica

Današnja sveta zaštitnica, Jelena ili Helena, rodila se oko 250., vjerojatno u Drepanonu (kasnije Helenopolisu), u maloazijskoj pokrajini Bitiniji. Majka je cara Konstantina Velikog, koji je kršćanima nakon mnogih progonstava dao slobodu Milanskim ediktom 313. Potjecala je iz vrlo skromne obitelji i obavljala službu stajske služavke, kad ju je upoznao i oženio budući car Konstancije Klor. Obraćenica, odbačena od muža, do 306. ostala je u pozadini, a tada ju je na carski dvor pozvao sin Konstantin. Obasuo ju je počastima, ali ona je ostala pobožna, ponizna i skromno odjevena. Pritjecala je u pomoć bijednicima, siromasima dijelila novac i odjeću, oslobađala zatvorenike i prognanike, gradila crkve diljem carstva. Bila je prožeta ljubavlju prema Spasitelju pa je 326. hodočastila u Svetu zemlju. Sa sobom je povela povjesničare i graditelje koji su obavljali prva povijesna iskapanja.


Prema predaji pronašla je na Kalvariji Kristov križ i zbog toga je prozvana Križaricom. Na brdu Kalvariji pronašli su tri križa, a malo podalje ploču s natpisom „Isus Nazarećanin, kralj židovski" koji je Poncije Pilat dao načiniti na Isusovom križu. Da bi saznala koji je od tri križa Isusov, Jelena je dovela jednu tešku bolesnicu. Bolesnica je dotaknula sva tri križa, ali je samo pred jednim, Isusovim, ozdravila. Na tom mjestu Jelena je dala sagraditi baziliku Svetog groba.

Preminula je na današnji dan, 18. kolovoza 330. u Konstantinopolu (Carigradu), a tijelo joj je preneseno u Rim i pokopano u porfirnom sarkofagu (danas u vatikanskom muzeju Pio-Clementino). Odmah poslije smrti počeli su je štovati kao sveticu, „veliku ženu, vrijednu vječne i svete uspomene". Zazivaju je kod požara i groma, a zaštitnica je arheologa, obraćenika, umirućih, problematičnih brakova, rastavljenih supružnika, carica,...

Sveta Jelena Križarica - župna crkva u Zaboku

...čavlara, iglara i Helene, glavnog grada američke savezne države Montane te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Cernik u Žumberku, Otrovanec kod Pitomače, Vrtlinska kod Čazme, Zabok, Šenkovec, Rakovica, Kastav, Lipa kod Matulja, Rivanj, Šepurine na Prviću, Škrip na Braču).

Sretan imendan želimo svim našim dragim Jelenama, Jelicama, Jelkama i Helenama!

Sveti Agapit

Sveti Agapit (Agapitus) iz Palestrine, rimski mučenik, rođen je 258. ili 259. u rimskoj pokrajini Laziju, kao potomak plemenite obitelji Anicia iz rimskog naselja Praeneste (danas Palestrina, 35 kilometara istočno od Rima). U vrijeme progona cara Aurelijana pretrpio je kao petnaestogodišnjak strašna tjelesna mučenja. Nije se htio odreći Krista Gospodina pa su ga najprije izbičevali. Potom ga je rimski prefekt Antioh dao ga objesiti za noge iznad zapaljene vatre. Zatim su ga bacili pred razjarene lavove, a oni su mu prišli poput umiljatih psića i prislonili svoje glave uz njega. Na kraju su mu zlotvori odrubili glavu. Dogodilo se to godine 274. u Palestrini.

Sveti Agapit - katedrala u Palestrini

U IV. stoljeću nad Agapitovim grobom podignuta je bazilika, koju je početkom IX. stoljeća obnovio papa Leon III. Kasnije su njegove relikvije prenesene u sadašnju katedralu u Palestrini.

Sveti Agapit - crkva u Kremsmünsteru

Naročito ga štuju u njegovoj Palestrini i Bologni, a njegove relikvije časte se i u benediktinskoj opatiji Kremsmünster (kotar Kirchdorf an der Krems, Gornja Austrija) i u francuskom gradu Besançonu (departman Doubs, Franche-Comté). Svetog Agapita zazivaju kod bolova u trbuhu i grčeva, a zaštitnik je bolesne djece i trudnica.

 

Svi datumi

  • Subota, 18. Kolovoz 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.