NaslovnaSvetac danaSveti Ivan Gabrijel Perboyre, sveti Pafnucije iz Tebe i sveti Proto i

Sveti Ivan Gabrijel Perboyre, sveti Pafnucije iz Tebe i sveti Proto i Hijacint

Rujan
Utorak, 11. Rujan 2018. 00:00 - 23:59

Današnji sveti zaštitnik, Ivan Gabrijel Perboyre (Jean-Gabriel Perboyre), misionar i mučenik, rodio se 6. siječnja 1802. u zaselku Le Puech (općina Montgesty, jugozapadna Francuska), kao jedno od osmero djece u pobožnoj seljačkoj obitelji. Pridružio se 1818. Misijskoj kongregaciji svetog Vinka (lazaristi) u Montaubanu, a za svećenika je zaređen 1826. Profesor dogmatike i rektor sjemeništa u Saint-Flouru, u ožujku 1835. otplovio je u Kinu, gdje je njegov brat umro kao misionar.

Nakon učenja kineskog jezika u Macau, poslan je kao misionar u središnju Kinu, najprije u pokrajinu Ho-nan (Hénán), a 1838. u pokrajinu Hou-Pei (Húběi), gdje je djelovao s velikim uspjehom. Kada je 1839. započeo progon kršćana, uhićen je, okrutno mučen i šiban, a nakon višemjesečnog zatvora i mučenja osuđen na smrt i na današnji dan, 11. rujna 1840., razapet na križ i udavljen konopcem u naselju Ou-Tchang-Fou (Wǔchāng Qū).

Blaženim ga je proglasio 1889. papa Leon XIII., a svetim 1996. papa Ivan Pavao II.

Sveti Pafnucije iz Tebe

Sveti Pafnucije iz Tebe, pustinjak, biskup i mučenik, bio je duhovni sljedbenik svetog Antuna opata, s kojim je godinama boravio u pustinji. Redovnik i biskup Gornje Tebe u Egiptu, obratio je na kršćanstvo mnoge nevjernike. Proganjan je i mučen za vrijeme rimskog cara Maksimina II. Tada su mu izbili desno oko i slomili lijevo koljeno, a zbog vjere u Krista Gospodina poslan je na prisilni rad u rudnike. Izbavio ga je godine 313. car Konstantin Veliki, koji je Pafnucija izuzetno cijenio, često tražio njegove savjete i prigodom njihovih susreta redovito poljubio ranu nastalu izbijanjem mučenikovog oka.


Pafnucije je nastavio svoje pastoralno djelovanje i svoju stalnu borbu protiv arijanskog krivovjerja. Sudjelovao je aktivno na značajnom Prvom nicejskom saboru godine 325. i tada predložio da se sukladno vjekovnoj tradiciji oženjenim muškarcima dopusti ređenje za svećenike, kao i da se oni koji su već zaređeni ne mogu ženiti. Ta je uredba do danas ostala na snazi u istočnim Crkvama pa tako i kod naših grkokatolika. Pristaša i prijatelj svetog Atanazija, Pafnucije je s velikom skupinom egipatskih biskupa sudjelovao 335. i na Prvom saboru u Tiru (Libanon), gdje je nastavio svoju uspješnu borbu protiv krivovjerja.

Sveti Proto i Hijacint

Sveti Proto (Protus) i Hijacint (Hyacinthus), rimski mučenici, živjeli su i djelovali u III. stoljeću. Bili su braća i komornici svete Eugenije, kćerke bogatog rimskog plemića Filipa, carskog prefekta u Egiptu. Prema predaji Proto i Hijacint obratili su na kršćanstvo i svoju gospodaricu Eugeniju. Pokrstio ih je Helenus, biskup drevnog egipatskog grada Heliopolisa. Eugenija se nakon krštenja vratila iz Egipta u Rim, a s njom i njezini službenici Proto i Hijacint. Kao kršćani nisu htjeli žrtvovati poganskim bogovima pa su za careva Valerijana i Galijena pogubljeni nedaleko od Rima na staroj Salarijskoj cesti, na groblju svete Bazile. Nedugo poslije mučeništva Prota i Hijacinta pogubljena je i njihova gospodarica Eugenija. Proto i Hijacint bili su omiljeni i štovani sveci u kršćanskoj starini, osobito u Rimu.  

Novija arheološka istraživanja potvrdila su njihovo postojanje, mučeništvo i štovanje. Arheolog, otac Giuseppe Marchi, isusovac, iskapao je 1845. u Rimu katakombe svetog Hermesa (Sant'Ermete) i pronašao jedan grob zatvoren kamenom pločom. Na toj ploči je latinskim jezikom bio uklesan natpis: „Pokopan dana 11. rujna, Hijacint mučenik“. U blizini su pronađeni i dijelovi grede s natpisom „Grob mučenika Prota“. Već od IV. stoljeća ta dva sveca zajedno se spominju i časte. Pretpostavlja se da su Hijacint i Proto bili živi spaljeni oko 257/59. Papa Damaz I. sastavio je epitaf na njihovom grobu.

 

Svi datumi

  • Utorak, 11. Rujan 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.