NaslovnaSvetac danaSveti Robert Bellarmino i sveta Hildegarda iz Bingena

Sveti Robert Bellarmino i sveta Hildegarda iz Bingena

Rujan
Ponedjeljak, 17. Rujan 2018. 00:00 - 23:59

Današnji sveti zaštitnik Roberto Bellarmino, isusovac, kardinal, teolog i crkveni naučitelj, rodio se u talijanskom gradiću Montepulcianu (južna Toscana) 4. listopada 1542. Nećak pape Marcela II., stupio je 1560. u red Družbe Isusove, studirao na mnogim sveučilištima, a za svećenika je zaređen 1570. u Ghentu. Djelovao je kao propovjednik i sveučilišni profesor u flamanskom gradu Leuvenu (1570.-1576.) te kao profesor kontroverzne teologije (s proslavljenim djelom „Rasprave o kontroverzama“), duhovnik i rektor na isusovačkom Rimskom kolegiju (1576.-1594.).

sveti_robert_bellarmino_2

Provincijal isusovačke Napuljske provincije (1594.-1597.), papinski teolog i savjetnik te prefekt i član mnogih kongregacija, objavio je 1597. svoj glasoviti „Mali katekizam“ s više od 400 izdanja na 60 jezika, a 1598. katekizam za katehete. Kardinal od 1599., glasoviti propovjednik, upravitelj vatikanske knjižnice, prijatelj siromaha, djelovao je kao posrednik u raznim sporovima Pape i nekih država. Nadbiskup Capue (1602.-1605.) i biskup rodnog Montepulciana (1607.-1611.), povukao se na kraju u isusovački kolegij svetog Andrije u Rimu.

Autor brojnih vrijednih teoloških i popularnih knjiga, prijatelj mnogih duhovnih velikana i svetaca, zaštitnik Galilea Galileija, preminuo je na dašanji dan, 17. rujna 1621. u Rimu. Papa Pio XI. proglasio ga je blaženim 1923., svetim 1930., a crkvenim naučiteljem 1931. Zaštitnik je kanonskih pravnika, kateheta, katekumena, te mnogih biskupija i sveučilišta, naročito u SAD (pored ostalog i nadbiskupije Cincinnati, Ohio).

Sveta Hildegarda iz Bingena

Današnja je sveta zaštitnica i Hildegarda iz Bingena (Hildegard von Bingen), poznata i kao "Sibila s Rajne" ili kao "čudo XII. stoljeća", njemačka redovnica benediktinka, mističarka, književnica, glazbenica i znanstvenica. Rođena je 1098. u Bermesheimu kod Alzeya (Rheinland-Pfalz) kao deseto dijete plemića Hildeberta i Mechtilde. Već kao djevojčica imala je viđenja. Roditelji su je s 8 godina dali na odgoj redovnicama u benediktinski samostan Disibodenberg. U petnaestoj godini Hildegard je i sama primila redovničku koprenu. Sa 40 godina počela je zapisivati svoja viđenja. Posjedovala je dar proročanstva, pisala propovijedi i životopise svetaca, vodila bogatu korespondenciju s papama, carevima, kraljevima, biskupima i drugim istaknutim osobama svojega vremena. Bila je savjetnica mnogih uglednika. Sačuvao se veći broj njezinih pisama i rasprava koje su uz njezine pjesme na latinskom jeziku zanimljivi dokumenti iz razdoblja križarskih ratova. Objavila je mnoga djela i znanstveno se bavila teologijom, medicinom, botanikom, glazbom, etikom i kozmologijom. Oko 1151. skladala je liturgijsku dramu s moralnom poukom pod naslovom „Ordo Virtutum" („Red vrlina").


Posjećivala je brojne samostane i na trgovima držala govore svećenstvu i puku. Nakon smrti svoje učiteljice i poglavarice Jutte von Sponheim postala je 1136. poglavaricom (magistrom) u Disibodenbergu, a kasnije utemeljila samostane Rupertsberg (1150.) i Eibingen (1165.). U svoju redovničku zajednicu unosila je radost, vedrinu i glazbu te je nastojala pomoći svim sestrama da služe Gospodinu s veseljem. Naročitu nježnost pokazivala je prema bolesnicama, nabavljala im lijekove, a kada to nije bilo dovoljno, obraćala se Gospodinu da ih on izliječi čudom. Preminula je na današnji dan, 17. rujna 1179., u samostanu Rupertsbergu (Bingen am Rhein, Rheinland-Pfalz). Jedan od Hildegardinih biografa zapisao je: »U njezinim je grudima plamtjela ljubav, koja nije isključivala nijednoga čovjeka.« Hildegardine relikvije nalaze se u župnoj crkvi u Eibingenu (Hessen). Časte je i katolici i protestanti. Papa Ivan XXII. proglasio je Hildegardu 1326. blaženom, a papa Benedikt XVI. potvrdio je 2012. njezinu svetost i proglasio ju crkvenom naučiteljicom („doktorica sveopće crkve", „Doctor Ecclasiae universalis").

 

Svi datumi

  • Ponedjeljak, 17. Rujan 2018. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.