NaslovnaSvetac danaListopadSveti starac Šimun i sveti Marko papa

Sveti starac Šimun i sveti Marko papa

Listopad
Petak, 8. Listopad 2021. 00:00

sveti_starac_simun

Danas se prisjećamo svetog starca Šimuna ili Simeona, kojeg nazivaju i Šimun Pravednik ili Šimun Bogoprimac. Prema Lukinom Evanđelju on je onaj pobožni i slijepi starac kojem je Sveti Duh objavio da će prije smrti vidjeti Mesiju. Bio je pravedan i bogobojazan i sve su mu misli bile upravljene prema otkupljenju Izraela.

U jeruzalemskom hramu dočekao je Josipa i Mariju, te je pri Isusovu prikazanju uzeo dijete na ruke, prepoznao u njemu Mesiju i izrekao zahvalnu pjesmu. Pozdravio je onoga koji će donijeti spasenje svima narodima, koji će biti "svjetlo na prosvjetljenje naroda i na slavu Izraela". Nažalost, sveti je starac predvidio da će on biti i znak osporavanja, onaj kome će se protiviti i koji će morati umrijeti, ali smrću što će biti otkupiteljska. Tužno proroštvo pogodit će i Isusovu Majku: "I tvoju će dušu probosti mač." Starac Šimun je u toj svečanoj i izuzetnoj zgodi izrekao i svoj himan: "Sad možeš, Gospodine, otpustiti slugu svojega da, prema riječi tvojoj, ide u miru..."

crkva_svetog_simuna

Sveti starac Šimun - župna crkva u Zadru

Sveti starac Šimun zaštitnik je grada Zadra, u kojem se nalazi i njegova crkva s relikvijama. Prema jednom gotičkom natpisu u škrinji svetog Šimuna može se s velikom vjerojatnošću zaključiti da je svečevo tijelo iz Carigrada bilo preneseno u Zadar godine 1203.

srebrna_skrinja

Likovno je prikazan na najznačajnijem hrvatskom srednjovjekovnom zlatarskom djelu, glasovitoj srebrnoj škrinji (raka svetog Šimuna, rad zlatara Franje iz Milana, 1380.), koju je u Zadru 1377. dala izraditi kraljica Elizabeta Kotromanić, žena Ludovika I. Anžuvinskog. Štovanje svetog Šime u Zadru je i danas vrlo živo. Stoga našim dragim Zadranima od srca čestitamo njihov veliki blagdan, kojeg radosno slavimo zajedno s Danom neovisnosti Republike Hrvatske.

Od 21. rujna 2014. dio relikvija svetog Šimuna Bogoprimca nalazi se i u grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Jastrebarskom. Pred velikim mnoštvom vjernika, hodočasnika i uglednika križevačkom vladiki Nikoli Kekiću svečano ih je toga dana uručio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić.

Sveti Marko papa

Svetac kojeg danas predstavljamo je i papa Marko (Marcus) I. Rođeni Rimljanin, sin Priska, ulogu pape obnašao je kratko, niti devet mjeseci, od 18. siječnja 336. do 7. listopada 336. Nasljednik pape svetog Silvestra I. na Petrovoj stolici, 34. papa po redu, morao je podnositi carevo miješanje u poslove Crkve. Uveo je odredbu prema kojoj papa, izabran između rimskih svećenika, mora biti posvećen od biskupa iz Ostije. Dao je sastaviti najstariji „građanski" kalendar kršćanskih svetkovina, u kojem se prvi put pojavljuje 25. prosinca kao dan Kristovog rođenja. Zaslužan je i za popis dotadašnjih papa, biskupa i značajnijih mučenika. Uveo je uporabu palija kao znak biskupskog dostojanstva i duhovne vlasti.

Sagradio je baziliku svetog Marka evanđalista u Rimu te grobljansku crkvu izvan grada, iznad Balbininih katakombi, između ceste Via Appia i ceste Via Ardeatina. Zemljišta na kojima su sagrađene te crkve i namještaj u njima darovao je papi Marku car Konstantin. Papa Marko preminuo je u Rimu 7. listopada 336. i pokopan je u Balbininim katakombama. Njegove su relikvije 1048. premještene u grad Velletri, a 1145. u rimsku baziliku svetog Marka na Campidogliu, gdje danas počivaju ispod glavnog oltara. Zaštitnik je općine i grada Abbadia San Salvatore (provincija Siena, Toscana).

 

Svi datumi

  • Petak, 8. Listopad 2021. 00:00 - 23:59

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.