NaslovnaSvetac danaSiječanjPresveto Ime Isusovo i sveta Genoveva

Presveto Ime Isusovo i sveta Genoveva

Siječanj
Ponedjeljak, 3. Siječanj 2022.

presveto_ime_isusovo

Presveto Ime Isusovo je blagdan posvećen Gospodinu Isusu. Ime Isus, hebrejski Je(ho)šua, nadjenuo je Bog Otac Svom utjelovljenom Sinu koji je rođen od Djevice Marije, a znači: "Bog je Spasitelj". Sveti Pavao je kazao: "Ime nad svakim imenom!" (Fil 2,9). Veliki zaljubljenik u Isusa Krista, sveti Franjo Asiški, bio je osjetljiv za sve što je bilo u vezi s Gospodinom, a naročito na ime Isusovo. Kad je izgovarao Isusovo ime, činio je to silnim žarom, a braću je opominjao: "Kad Njegovo Ime čujete, poklonite mu se sa strahom i poštovanjem licem do zemlje (Neh 8,6). Ime mu je Gospodin Isus Krist, Sin Svevišnjega (Lk 1,32), koji je blagoslovljen u vjekove (Rim 1,25)".

Presveto Ime Isusovo u liturgijskim slavljima počelo se osobito štovati od XIV. stoljeća. Kao liturgijski spomen, ponajprije u franjevačkom redu, slavi se od 1530. Štovanje Presvetog Imena Isusova potaknuo je sveti Bernard iz Clairvauxa, a najveći promicatelji bili su sveti Bernardin Sijenski, sveti Ivan Kapistran i sveti Leonardo da Porto Maurizio. Sveti Bernardin Sijenski podizao je zastavu s natpisom IHS (latinska skraćenica: Isus Spasitelj ljudi), a kasnije se taj ukras klesao u kamen i urezivao u drvo. Sveti Bernardin i sveti Ivan Kapistran nosili su sa sobom monogram Presvetog Imena Isusova po naseljima u kojima su propovijedali i u tom znaku blagoslivljali bolesnike.

presveto_ime_isusovo_23

Događala su se brojna čuda i ljudi su se klanjali pred znakom Presvetog Imena Isusova. Zbog toga je čak pokrenut postupak protiv svetog Bernardina pred sudištem pape Martina V. Sveti Ivan Kapistan uspio je ne samo obraniti svetog Bernardina na tom sudu, već je i sam papa Martin V. sudjelovao u procesiji u čast Imena Isusovog. Blagdan Imena Isusova uvršten je 1721. u glavni kalendar Crkve, a reformom pape Pija X. slavi se na današnji dan, 3. siječnja.

Presveto Ime Isusovo - župna crkva u Miljevcima

Presvetom Imenu Isusovom posvećene su mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Čvrljevo kod Unešića, Miljevci kod Drniša, Voštane-Rože kod Trilja, Gornje Postinje kod Muća, Satrić kod Hrvaca, Mostarski Gradac).

sveta_genoveva

Sveta Genoveva

Danas slavimo svetu Genovevu (Sainte Geneviève), zaštitnicu Pariza. Rodila se oko 419. ili 422. u Nanterreu nedaleko Pariza. Bila je dijete siromašnih roditelja, pobožna pastirica, koja je čuvajući svoja stada imala mnogo vremena za molitvu i razmišljanje. Sveti German, biskup Auxerrea, već joj je kao djevojčici predvidio svetost. S 15 godina postala je redovnica. Stroga pokornica i isposnica, posjedovala je dar proroštva i ozdravljivanja, pomagala siromasima i nevoljnicima. U vrijeme nadiranja Atilinih hunskih četa, godine 451., Parižani su panično željeli pobjeći u Orléans jer su smatrali da u tom gradu imaju veće izglede za opstanak. Genoveva je tvrdila da joj je Svevišnji objavio kako Pariz neće pasti i nagovorila ih da ostanu u Parizu. I zaista, Pariz je pošteđen, a Orléans je sravnjen pod naletom Atiline vojske.

sveta_genoveva_2

Prigodom franačke opsade Pariza, 464., probila se čamcem do Troyesa i dopremila žito u grad, a osvajači su zbog njezinog posredstva s građanima postupali izuzetno blago. Kralj Klodvig uzeo ju je za svoju savjetnicu na dvoru i tamo se sprijateljila s njegovom suprugom, svetom Klotildom.

Odana svojoj Crkvi i domovini, Geneviève je preminula u Parizu godine 512. Pripisuju joj se mnoga čudesa, a oko njene osobe nastale su mnoge legende. Zazivaju je prigodom različitih nepogoda i katastrofa, kuge i groznice, a zaštitnica je grada Pariza te mnogih učilišta, ustanova, župa i crkvi.

 

Svi datumi

  • Ponedjeljak, 3. Siječanj 2022.

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.