NaslovnaSvetac danaObraćenje svetog Pavla i sveti Ananija

Obraćenje svetog Pavla i sveti Ananija

Siječanj
Petak, 25. Siječanj 2019.

obracenje_svetog_pavla

Danas slavimo važan događaj u povijesti Crkve Kristove, obraćenje svetog Pavla apostola. Pavao se rodio u Tarzu u Ciliciji između 5. i 10. godine. Potječe iz maloazijske židovske obitelji s pravom rimskog građanina, pa je uz hebrejsko ime Šaul imao i rimsko Paulus. Helenističko obrazovanje i rabinsko zvanje stekao je u Jeruzalemu, a prema tradiciji židovske dijaspore izučio je i zanat. Kao pripadnik farizejske sljedbe progonio je prve kršćane. Nakon obraćenja, oko godine 34., pridružio se apostolima.

obraenje_svetog_pavla_3

Događaj pred Damaskom na neki se način provlači kroz cijelu povijest, jer svaki čovjek proživljava svoj Damask, obraćenje i put do Boga. Nekadašnjeg Savla, pismoznanca, revnitelja židovskoga zakona, Krist je pred Damaskom oborio ne samo s konja, nego i s njegovih svjetonazora i stremljenja. Preobrazio ga je od promatrača do čijih su nogu razjareni Židovi odlagali odjeću kad su kamenovali Stjepana Prvomučenika, u zauzetog radnika Kraljevstva nebeskoga. Krist je Savla toliko preobrazio u Pavla da su ga prozvali Apostolom naroda. Neki mu pripisuju i osnutak Crkve na dugim, napornim, ali iznad svega blagoslovljenim misijskim putovanjima kojima je htio doprijeti na kraj svijeta. Toliko je bilo Pavlovo nastojanje oko naviještanja Kristove riječi, da je sve smatrao 'lošijim' samo da zadobije Krista. Ništa mu nisu mogli ni zmija, ni olujno more, ni oni što su ga htjeli proglasiti bogom. Za svakoga je našao načina kako da ga pridobije za Krista. U štovanju Nepoznatog Boga u Ateni, on prepoznaje čovjekovu neprestanu želju i čežnju za Bogom, Jednim i Jedinim.


Pavao je za svoje obraćenje bio pripremljen proučavanjem Staroga zavjeta, koji je narod pripravljao za dolazak Mesije. Postavljalo se samo pitanje je li taj Mesija Isus iz Nazareta ili nije? Pavao se u to uvjerio u susretu pred Damaskom, koji je za njega bio velika milost, preokret, ali za svoje apostolsko poslanje on se još morao spremati. Nije sve bilo završeno u času obraćenja. U Pavlom životu to je ipak bio izvanredan trenutak, presudan za njegovu budućnost, ali i za povijest kršćanstva, u kojoj je on po milosti Isusa Krista svakako jedan od najzaslužnijih pojedinaca. On je Isusovo ime pronio cijelim svijetom i cijeli svijet ispunio Evanđeljem. Obraćenju svetoga Pavla posvećene su mnoge župe i crkve u svijetu, među njima i u našoj Kukljici na otoku Ugljanu.

Obraćenje svetog Pavla - župna crkva u Kukljici

Današnji blagdan osobito svečano slavi se i u ostalim hrvatskim župama, crkvama i kapelama, posvećenim svetom Pavlu apostolu (Pavlovčani kod Jastrebarskog, Zagreb-Retkovec, Pula, Barban, Split-Pujanke, Sarajevo-Nedžarići, Bač, Kanjiža, Cleveland), ali i u mnogim drugim crkvama, posebno onima koje su posvećene svetim apostolima Petru i Pavlu zajedno (navodimo ih uz njihov blagdan, 29. lipnja).

Sveti Ananija

Sveti Ananija (Ananias) iz Damaska, biskup i mučenik, bio je jedan od sedamdesetorice Isusovih učenika. Istaknuti član prve kršćanske zajednice u Damasku (glavni grad Sirije), spominje se i kao prvi biskup u tom gradu. Dvije godine nakon Isusova uzašašća njegov progonitelj Savao pošao je u Damask progoniti i hvatati kršćane. Pred Damaskom se uskrsli Isus ukazao Savlu i prekorio ga zbog proganjanja njegovih sljedbenika. Savao je izgubio vid i doveden je u Damask. Sveti Luka izvještava u Djelima apostolskim što se kasnije dogodilo: „U Damasku bijaše tada neki učenik imenom Ananija, koga Gospodin u viđenju zovnu: „Ananija!" „Evo me, Gospodine!", odazva se on. „Ustani i idi-reče mu Gospodin-u ulicu koja se zove Prava pa u Judinoj kući potraži čovjeka iz Tarza zvanog Savla! On je upravo u molitvi." Savao u viđenju vidje nekoga čovjeka imenom Ananiju kako uđe k njemu i položi ruke na nj da bi opet progledao.

„Gospodine-odvrati Ananija-od mnogih sam čuo za toga čovjeka kolika je zla nanio tvojim svetima u Jeruzalemu. I ovdje ima vlast od glavara svećeničkih da sveže u lance sve koji zazivlju tvoje ime." „Idi-odvrati mu Gospodin-jer je taj čovjek moje izabrano sredstvo da donese moje ime i pred pogane, i kraljeve, i sinove Izraelove. Pokazat ću mu koliko mu treba pretrpjeti za ime moje." Ode Ananija, uđe u spomenutu kuću i položi ruke na Savla te reče: „Brate Savle, poslao me Gospodin Isus, koji ti se ukaza na putu kojim si išao ovamo, da progledaš i da se napuniš Duha Svetoga." I odmah mu spade s očiju nešto kao ljuska i on progleda. Ustade i bi kršten; nato uze hranu, i vrati mu se snaga. Tada provede neko vrijeme s učenicima u Damasku. I odmah poče propovijedati u sinagogama da je Isus Sin Božji."(Dj 9, 10-20).

Sveti Pavao govori o Ananiji u svojem obraćanju jeruzalemskim Židovima (Dj 22, 12-16): „Neki Ananija, vjeran vršilac Zakona, koji je uživao dobar glas među svim tamošnjim Židovima, dođe k meni, približi se te mi reče: „Brate Savle, progledaj!" I ja u taj isti čas pogledah u nj. A on nastavi: „Bog otaca naših izabrao te da upoznaš njegovu volju, da vidiš Pravednika i da razumiješ glas iz usta njegovih, jer ćeš mu biti svjedok pred svim ljudima za ono što si vidio i čuo. A sada na što još čekaš? Ustani, primi krštenje i očisti se od svojih grijeha zazivljući njegovo ime!" U Damasku i danas postoji kod istočnih vrata kuća koja se časti kao Ananijina. Na mjestu podruma nalazi se podzemna kapela. Tamo je Savao neko vrijeme boravio nakon obraćenja. Sveti Ananija propovijedao je evanđelje od Damaska do juga Palestine. U gradu Eleutheropolisu (danas Bayt Jibrin, južna Palestina) Ananija je po nalogu gradskog upravitelja Licijana Mucijana zbog svojeg propovijedanja bačen u tamnicu, bičevan i kamenovan 10. listopada godine 40. Na tom mjestu kasnije je podignut samostan, o čemu svjedoče arapski srednjovjekovni pisci. Ananijino tijelo kršćani su najprije prenijeli u Damask, a kasnije u Carigrad.

 

Svi datumi

  • Petak, 25. Siječanj 2019.

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.