NaslovnaSvetac danaSveti Timotej i Tit, sveta Paula Rimska

Sveti Timotej i Tit, sveta Paula Rimska

Siječanj
Subota, 26. Siječanj 2019.

sveti_timotej_i_tit

Današnji sveti zaštitnici su apostoli i biskupi Timotej i Tit, najvjerniji i najdraži učenici, sljedbenici i pomoćnici svetog Pavla.

sveti_timotej

Sveti Timotej se rodio oko godine 7. u Listri (Mala Azija, danas Turska, nedaleko grada Konya). Otac mu je bio Grk, poganin, a majka Židovka, imenom Eunika. Obratio ga je sveti Pavao oko 47. na svom prvom misijskom putovanju i Timotej je postao njegov najdraži učenik. Pratio je Pavla na njegovim apostolskim putovanjima i proživljavao s njim sve patnje i nevolje. Pavao ga je 65. postavio za predstojnika crkve u Efezu, a u teškim okolnostima svojeg drugog rimskog sužanjstva pozvao je Timoteja kao najvjernijeg suradnika u Rim. Uputio mu je dvije svoje poslanice. U prvoj, pisanoj oko 65. iz Makedonije, kao mladog crkvenog starješinu upozorio ga je na budnost protiv krivih učitelja i poučio o disciplini unutar crkvene zajednice, o odnosu prema vlastima i o biskupskim dužnostima. U toj se poslanici nalazi i jedna od najstarijih kršćanskih molitvi: „Kralju vjekova, besmrtnomu, nevidljivomu, jedinom Bogu, čast i slava u vijeke vjekova! Amen." U drugoj poslanici, pisanoj u Rimu, svojevrsnoj duhovnoj oporuci, predosjećajući skori svršetak, potaknuo je Timoteja da sve sile posveti Evanđelju i da čuva pravovjerje. Timotej je preminuo u Efezu oko godine 80. ili 97. kao mučenik. Pokušao je propovijedati poganima koji su slavili svoje idole, a oni su ga istukli, vukli ulicama i na kraju kamenovali. Zazivaju ga kod bolesti želuca i probavnih smetnji. To je vezano uz Pavlov prijateljski savjet, upućen u prvoj poslanici: „Ubuduće ne pij samo vode, već uzimaj malo vina, zbog želuca i svojih čestih slabosti!" (5,23) Posvećene su mu mnoge župe, crkve i učilišta diljem svijeta.

sveti_tit

Sveti Tit potječe iz poganske grčke obitelji, po svemu sudeći iz Antiohije, a vjerojatno ga je obratio sam sveti Pavao. Kad mu je Pavao pisao poslije prvog rimskog sužanjstva, Tit je upravljao crkvom na otoku Kreti, a kasnije je otišao u Dalmaciju. Poslanica Titu sadrži upute o svojstvima kandidata za crkvene službe, o različitim skupinama vjernika, o odnosima kršćana s vlastima i ostalim građanima te o budnosti protiv krivih učitelja. Tit je bio mirotvorac, revan dušobrižnik i osoba velikog Pavlovog povjerenja, njegov iskreni prijatelj pa ga je apostol poslao u Korint da tamo sredi crkvene prilike. Kasnije ga je opet poslao u Korint kao nositelja Druge poslanice Korinćanima i kao organizatora sakupljanja milostinje za jeruzalemsku Crkvu. Preminuo je 96. ili 107. u Gortynu na Kreti, u dobi od 95 godina. Zaštitnik je Krete i mnogih župa i crkava u svijetu.

Sveta Paula Rimska

Sveta Paula Rimska (Paola Romana), rođena 5. svibnja 347. u Rimu, bila je učenica i sljedbenica svetog Jeronima, koji je napisao i njezin životopis. Paula, kći Blesile i Togata, potjecala je iz visokog rimskog društva, iz senatorske obitelji, a kao vrlo mlada djevojka udala se za uglednog rimskog građanina, plemića Toksocija (Toxotius). Njihov brak je bio sretan i blagoslovljen s petero djece (Toksocije, Blesila, Paulina, Eustohija i Rufina). Kad su Pauli bile 32 godine, iznenada joj je umro suprug. Bio je to za nju strašan udarac pa je mislila da ga neće moći podnijeti. Utjehu i snagu potražila je u vjeri i molitvi te u brizi za siromahe. Molitva ju je dovodila do smirenja i pouzdanja u volju Božju. Njezini prijatelji bili su sveta Marcela, sveti Epifanije i sveti Paulin iz Antiohije. U to vrijeme, godine 382., u Rim je došao i slavni znanstvenik, prevoditelj Svetog pisma, sveti Jeronim. Paula ga je upoznala i u njemu pronašla svoga duhovnika i učitelja. S njim je ulazila u dubine Svetoga pisma i sve više otkrivala Božji glas i Božje poruke. Kad je Jeronim oputovao u Palestinu, Paula se s njim dopisivala, a on ju je u svojim dugim pismima poučavao u duhovnom životu. Konačno je donijela odluku da će se odreći svih zemaljskih dobara i posve se posvetiti Kristu Spasitelju i to na onom mjestu gdje se on rodio, u Betlehemu.

Uputila se s kćerkom Eustohijom godine 385. na daleki put prema Istoku. Najveći dio svoga imetka Paula je podijelila siromasima. Mali dio je zadržala i u Betlehemu podigla gostinjac za hodočasnike i otvorila jedan muški i jedan ženski samostan, u kojem je obavljala dužnost nadstojnice. U Betlehemu je provodila život u razmatranju Svetog pisma, dvorila bolesnike i hodočasnike i poučavala mladež kršćanskoj vjeri. Paula i Eustohija bile su najbliže suradnice i pouzdanice svetog Jeronima i svesrdno mu pomagale u prevođenju Svetog pisma s hebrejskog jezika na grčki i latinski.

Sveta Paula preminula je u Betlehemu na današnji dan, 26. siječnja 404., u 57. godini. Njezina kćerka Eustohija opisala je život svoje majke, a sveti Jeronim uvrstio je taj zapis u svoja djela. Santa Paola Romana, ugledna i bogata dama, posvetila se duhovnom životu i djelima ljubavi pa je postala pravim uzorom za kršćanske žene. Zaštitnica je udovica. Njezina kći, sveta Eustohija (Eustochium), preminula je u Betlehemu 28. rujna 419. Kad je umro sveti Jeronim, godine 420., pokopan je blizu Paulinog i Eustohijinog groba.

 

Svi datumi

  • Subota, 26. Siječanj 2019.

Powered by iCagenda

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.