Velečasni Zlatko Sudac
Krunica Božanskoga milosrđa
 
Gospina krunica
 

Vijesti

Tjedna meditacija

Novo doba je Isusovo

Datum: 27.07.2010.

Pitali me neki prijatelji zašto sam ovu kolumnu nazvao "Novo doba". Kažu, to "miriši" nekako na new age, što baš i nije blisko kršćanstvu, osobito ne zbog činjenice kako taj sinkretistički pokret vidi ulogu Isusa Krista u povijesti spasenja čovječanstva, propagirajući kako se više ne živi u znaku ribe, nego vodenjaka. Misle, pritom, na horoskopske znakove, ali ubrzo se otkrije da nije samo o njima riječ, jer oni koji se predstavljaju new age propovjednicima, iz simbolike vrlo lako prelaze u stvarnost.


Tajna vjere


Zagovaraju tako neku novu vjeru u kojoj je pomiješano svega pomalo, pa se i za Krista nađe poneka mrvica. Za Katoličku crkvu, na čelu s Papom, naravno, tu nema mjesta. Međutim, ja odgovaram svima kako je za mene upravo s Isusom započelo novo doba, koje i mi danas - onoliko koliko to nastojimo svjedočiti - živimo sve do njegova drugog slavnog dolaska, koje će se zbiti na koncu vremena. Ne zovemo li vrijeme nakon Kristova rođenja novom erom? Nije li to prijelomnica u povijesti ljudske civilizacije, jer se prije dvije tisuće godina rodio obećani Mesija, kojega su najavljivali starozavjetni proroci, Bogočovjek, koji je radi nas i naših grijeha svoj život položio na križu da bi nas otkupio i spasio, što je nagovijestio svojim slavnim Uskrsnućem? Potonje dosad nije uspjelo ni jednom čovjeku koji je hodio ovom zemljom, a brojni su se magovi, čarobnjaci, lažni proroci, ali i plemeniti ljudi trudili za sobom ostaviti trag po kojem će biti prepoznatljiivi.


Era globalizacije


Iza nekih i danas ostaju milijune pristaša, sljedbenika religija koje su ustanovili za života. Svakome od njih, ipak, znamo gdje je grob u kojem leže samo mrtva tijela i ništa više. Samo je Isus Krist nakon svoje zemaljske smrti ostavio iza sebe praznu raku, i to je ona tajna vjere koja kršćanstvo čini drugačijim od svih drugih vjera, a evanđelje je uistinu Radosna vijest, jer svatko onaj tko je povjerovao i ozbiljno živi Isusove riječi, na sigurnom je putu prema vječnosti. Mnogi danas, istina, govore o novom dobu. Tako je, primjerice, uoči dolaska u posjet Hrvatskoj izraelski predsjednik Simon Peres u razgovoru za jedne naše dnevne novine izjavio kako živimo u novom, globalizacijskom dobu, u kojem svijet postaje jedinstven. Pozivajući na suradnju Hrvatsku, koja ima sličnu sudbinu kao Izrael, Peres je naglasio kako moramo zajednički raditi, poglavito na razvoju novih tehnologija. Kao jednu od industrija pred kojom je svijetla budućnost, istaknuo je potrebu ulaganja u "proizvodnju" medicinskih organa!


Ništa bez ljubavi


Da, dobro ste pročitali. Nije to više ništa čudno. Navikli smo se i na bebe iz epruvete, i genetski inženjering, i kloniranje... i kojekave zahvate u kojima se čovjek igra Boga.
Samo jedno nije dosad ljudima uspjelo, unatoč svim tehničkim izumima, pa i onima na području biokemijskih postupaka. Naime, čovjek odkad znamo za povijest naše vrste, nije uspio pobijediti smrt. I neće. To je prag kojeg možemo prijeći samo u nadi u bolji život poslije ovozemnoga. Vrata onostranosti, prema riječima svetoga Pavla, otvorit će najveća od svih kreposti - ljubav. "Kad bih imao puninu vjere, tako da bih brda premještao, a ljubavi ne bih imao, bio bih ništa," zaključuje Apostol naroda u Prvoj poslanici Korinćanima. Zato, za kraj, još jednom ističem: s Kristom je započelo novo doba, samo je on iz smrti prešao u život i pokazao nam svima put u tu novost, koja će trajati vječno. Sve ostalo što se nameće na mjesto Mesije obični su surogati koje, nakon nas, neće spominjati ni u povijesnim udžbenicima.

Pretraživač portala

Govorna poruka

Pozivom na broj: 060 888 990 svake subote moći ćete čuti novu duhovnu poruku velečasnog Sudca, a ujedno ćete pomoći održavanju portala www.velecasnisudac.com, cijena poziva iz fiksne mreže 3,75 kn/pozivu, iz mobilne mreže 5,05 kn/pozivu (PDV uključen u cijenu). Operator usluga s dodanom vrijednosti: Moj telekom d.o.o., Trg Krešimira Ćosića 11, Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058