UmjetnikUmjetničko duhovni dizajnRiječ struke, arhitekt Ivan Vučković

Riječ struke, arhitekt Ivan Vučković

Datum: 22.08.2010.

ARHITEKT IVAN VUČKOVIĆ,

vlasnik i direktor Arsi-luke, građevinske tvrtka za projektiranje, investicije i građenje

Životni prostor koji živi

Pristup uređenju životnoga prostora, nakon upliva velečasnog Zlatka Sudca u kreiranje interijera, više nije isti. Intervencija koju daje velečasni Zlatko nosi duboku osobnost i kreativnost stvaraoca akceptirajući osobe korisnika otvoreno i u punini: njihove životne odnose, materijalne, poslovne, intelektualne i duhovne potrebe.

Oblikovani prostori potiču na promišljanje a ne opterećuju, nude životnost a ne nameću se, tu su i donose ono što u sebi nosi i sam kreator: radost susreta i odnosa, mir, osebujnost, nježan zahvat kao poticaj prema višem i životnijem.

Ekološki pristup

Velečasni Zlatko ne pozaje strah od "novoga". Zahtjevnost i složenost prostora ne ometaju stvaralački impuls, bez obzira bio to sakralni, poslovni, stambeni ili javni prostor raznih namjena. Ne prihvaća površnost i hladnoću današnjega globalnog trenda oblikovanja životnoga prostora bez ljudskosti. Svaki prostor upija i odiše duh korisnika. Isto tako, svaki prostor nosi u sebi duh kreatora i oblikovatelja istoga. Potpuno prihvaćanje novih tehnologija, mogućnosti i materijala, intervencijom u njih osobnim pečatom, uvažavajući kolorit i sklad, prepoznatljivo je u odnosu ploha - namještaj, boja - igra svjetla, materijal - struktura, kretanje - mirovanje, susret u razgovoru i tihovanje. Zauzetost za prirodno, ekološki zdrav pristup i odnos prema čovjeku i darovanoj prirodi potencira odabirom tehnologije i materijala koji su čisti i obnovljivi. Ne ustručava se kombinirati još neistraženo. Primjena dizajniranoga zahvaća sve segmente ljudskoga kretanja i susretanja: od kuhinje, blagovanja, stolaca, boravka i rada, kupaonica, sobe dječje i bračne, u svemu ugrađujući ljudskost te stimulirajući zauzetost za - ići naprijed.

Sveprisutna ljubav

Kao suradnik, velečasni Zlatko je izniman. Sagledava sve mogućnosti i varijacije. Kreativno se otvara izazovu a umjetničku i praktičnu komponentu sjedinjuje. Dosadašnji realizirani projekti primjena su novih tehnika i materijala, ispitivanja mogućnosti oblikovanja i proizvodnje te uređenja u svrhu sagledavanja mogućih rješenja, koja bi se primijenila pri realizaciji izgradnje međunarodnog interdisciplinarnog duhovnog centra "Milosrdnog Isusa", čiji je idejni projekt dovršen a dizajn nameštaja i oblikovanje prostora određeni. Novi pristup dizajnu i oblikovanju prostora, te proizvodnji, odnosi se na primjenu tehnologija koje akceptiraju: isključivo prirodne materijale; serijsku proizvodnju namještaja do pet tisuća komada, od kojih je svaki unikatan i dostupan; humane ljudske procese proizvodnje; umjetnički dotjeran i usklađen svaki detalj namještaja s volumenom prostora.

Dar koji posjeduje, i dalje daruje, velečasni Zlatko neiscrpan je, ne ostavlja ravnodušnim a ostavlja trag na onome tko uživa darovano, isto kao što čini izgovorena riječ, isto kao zagrljaj u samoći, isto kao susret kojem riječi nisu potrebne, isto kao sveprisutna ljubav. I kao što bi rekao sveti Pavao - različiti su darovi a isti je Duh!

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.