RiječPropovijediČISTOĆA NAMJERE

ČISTOĆA NAMJERE

ČISTOĆA NAMJERE

Datum 18.04.2021.

cistoca_namjere2

Kada svim svojim Srcem, nakon svega učinjenog, mogu Raspetoj i Uskrsloj Ljubavi uskliknuti : „Ne nama, Gospodine, ne nama, nego svojem Imenu slavu daj!" – tada govorimo o čistoći namjere.

Čiste namjere nisu ništa drugo nego Božja prisutnost, naš Ljubljeni prisutan u svim našim namjerama. Kako je slobodno naše srce od svake ovozemaljske zapreke, kako je bistar naš pogled i nadnaravno cijelo naše ponašanje kada naša Raspeta i Uskrsla Ljubav uistinu stoluje u cijeloj našoj unutrašnjosti, te zaokupira svaku našu namjeru. Naša duša može naći jednostavnu i jasnu formulu življenja svetosti u svijetu, način usavršavanja življenja u svakom djelokrugu životnog poziva. U svakom se trenutku možemo posvećivati jer čistom Srcu sve svjedoči o Ljubljenom Gospodinu. Nema kukolja u dušama koje žive na Božjem Svjetlu, u njima je dobro sjeme, one žive Krepost Poniznosti.

Ta prisutnost našeg Ljubljenog Gospodina, mirno tražena i ustrajno čuvana, postaje duboka i radosna tajna naše svakodnevice. To je intima između Ljubljenoga i nas, to ne moraju svi znati, ali mnogi mogu primijetiti. Jedino živeći u Božjoj prisutnosti može se naučiti rijetku Mudrost svladavanja samog sebe, naučiti nadvladati i pobijediti, te oćutjeti Radost spoznaje kada uljepšamo život onima koji nas ljube. Na tome se putu dostiže velika prisnost s Raspetom i Uskrslom Ljubavi. Rastresenost, lakoumnost, površnost i mlakost nestaju, a Srce se zaljubi u sabranost.

Kada napast postane moćna, a život pritisne bolima i nepravdama u sabranosti se ova mirna Božja prisutnost može pretvoriti u snažnu molitvu, u žarku molitvu, u vapaj, u uzvik pun Vjere i Nade učenika iz Emausa:

„Mane nobiscum, Domine, quoniam advesperascit!" – „Ostani s nama Gospodine, jer dan je na izmaku!"

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.