RiječPropovijediPITANJE BOGA

PITANJE BOGA

PITANJE BOGA

Datum 03.08.2020.

pitanje_boga_2

Pitanje Boga i odgovor na to pitanje mjerilo je kulture pojedinog čovjeka i cijelog čovječanstva. Jer, „Bog je raskršće gdje se susreću sve avanture ljudskih misli" (J. Simon). I zato „što tko misli, misli Boga" (Rosmini). Pitanje što je norma Života, Dobra, Nade, Pravednosti, Istine, Čistoće, Uspjeha i Smisla postaje pitanjem što je Bog. Stoga je svako pitanje traganje za Bogom. Prvo je pitanje prvi putokaz i prvi korak k Njemu. Pitanje za pitanjem i odgovor za odgovorom su korak po korak na čovjekovu putovanju do moguće spoznaje Boga.

Glavni problem i tema današnjeg i svakog drugog društva nije gospodarstvo, politika i ekonomija nego Bog. Pitanja čovjeka i svijeta pitanja su o Bogu. Sva su druga pitanja i problemi, ukoliko ih ima, drugorazredni. Pa iako su neki od njih, kao čovjeka i svijeta, čovjekova vječna preokupacija, ne mogu nikada utrnuti pitanja o Bogu. Štoviše, oni su zato veliki i trajni što je problem Boga trajno otvoren i što odgovor na njega uvjetuje i bitno sadrži odgovor na njih.

Samo čovjek može postavljati pitanja i samo je on sposoban naći Boga. Kad čovjek prestane pitati, znak je da se nasilno zaustavio i odrekao pravog odgovora. Bog je čovjeku na početku njegova mišljenja provokacija, a na kraju odgovor. Svi su prethodni odgovori djelomični i zato nedovoljni. Oni više pokreću i primiču čovjeka potpunom odgovoru, koji može biti samo darovan. Realnost njegova sadržaja navodi čovjeka na istraživanje, a njegova nadnaravnost čini da to istraživanje na zemlji bude trajno i nikad dovršeno.

Činjenica je da, kad god čovjek traži Boga, to zapravo Bog traži čovjeka. Bog počinje svoje djelo još prije nego čovjek započne svoje. „Već sam te vidio u svijetlosti zemlje i u ljubavi ljudskoj", kaže Tagore. A ne bi ga vidio, da Bog nije tamo došao prije njega, niti bi ga našao da Bog nije prije našao njega.

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.