RiječPropovijediPrijašnje 2. dio

SVETA OBITELJ

Datum 30.12.2017.

SVETA OBITELJ

sveta_obitelj

U mnogočem nam obiteljski život izgleda gotovo posve drugačiji nego što je to bilo u biblijsko vrijeme. Ipak, nisu li ostale iste osnovne vrijednosti? Ne znam, ali znam da nam Bog u Svetoj Obitelj Isusa, Marije i Josipa daje divan uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi. Njihov nam zagovor pomaže da ih nasljedujemo te i mi postignemo vječnu radost u Nebeskom Domu.

Obitelj se oduvijek hranila na ljubavi i poštovanju. To je ono što daje snagu. Kroz kakvu je sve neizvjesnost, muku i materijalnu neimaštinu prolazila Sveta Obitelj, ali ljubav je ta koja čini sve izdržljivim. Zašto ne bi i danas? Jedno je sigurno – koliko neka obitelj, poput Nazaretske Obitelji, ostaje vjerna Božjem zakonu, toliko ona omogućuje svojim članovima da se pravilno razviju i odigraju svoju ulogu u svijetu. Vjera je bitna, vjera u Boga kojemu je sve moguće. Ta je vjera bila na djelu i u Josipu i u Mariji. Ona je temelj svakoj kršćanskoj obitelji.

Svi smo djeca Božja i svi smo jednom bili djeca. Dijete je budućnost života, budućnost obitelji, ali je također istina da nisu roditelji samo oni koji rađaju već i oni koji odgajaju. Bog se neizmjerno raduje svakom djetetu, te ga u svojoj neizmjernoj Ljubavi želi učiniti baštinikom vječnoga života. Svako dijete odrasta i odlazi u svoju slobodu, napuštajući ili ne obiteljski dom. Bitno je da postaje Čovjek. Ni Marija ni Josip ne shvaćaju taj prvi čin nezavisnosti Isusove. No oni se pokazuju roditeljima upravo time što poštuju poziv koji sami ne shvaćaju, jer u protivnom se događa da su...

..."iznimka roditelji koji vole svoju djecu". (E. Fromm).

Idi na vrh

Kako bi smo vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Korištenjem naše stranice, pristajete na upotrebu kolačića.